Анотовані описи звітів про НДР (ТПТ)

Постійне посилання зібрання

У зібранні розміщено анотовані описи звітів про НДР, що виконані на кафедрі.

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 11 з 11
  • ДокументВідкритий доступ
    Технологія та обладнання для термічної дистиляції рідких відходів в замкнутих системах життєзабезпечення
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Ріферт, В. Г.; Rifert, V. G.
    Розроблено нову технологію отримання чистої води з рідких відходів в замкнутих системах життєзабезпечення та обладнання для її реалізації. Основними елементами системи є оригінальний відцентровий дистилятор (ВВД), що забезпечує працездатність системи при довільній орієнтації сил гравітації, а також в невагомості, з інтенсифікованими процесами тепломасообміну та термоелектричний тепловий насос, який зменшує питоме енергоспоживання системи. Були отримані уточнені залежності для розрахунку теплообміну при випаровуванні плівки розчину, з якого вилучається очищена вода, та конденсації водяної пари, отриманої при випаровуванні вихідного розчину в полі дії відцентрових сил, які лежать в основі методики розрахунку та конструювання системи очищення води на необхідну продуктивність. Розроблено нову математичну модель оптимізованої системи термічної дистиляції, яка базується на уточнених даних з теплообміну при конденсації та випаровуванні на поверхнях різної конфігурації в полі дії відцентрових сил. Конструкція відцентрового вакуумного дистилятора оснащена вбудованими насосами на базі трубки Піто-Прандтля, які забезпечують необхідні переміщення робочих рідин в системі дистиляції та в елементах ВВД без використання інших насосів. Відпрацьовано можливі схеми підключення термоелектричного теплового насосу (ТТН) в системі з відцентровим дистилятором, при застосуванні гібридних методів рекуперації енергії (багатоступінчатість та ефект Пельтьє). Вперше були визначені умови запобігання відкладенням кристалів розчинених речовин при плівковій течії рідини по поверхні, що обертається. Розроблена нова конструкція кінцевого конденсатора дистилятора, яка підвищить ефективність використання в системі ТТН. Розроблено нову технологію очищення розчину з використанням кристалізації розчинених речовин, яка підвищить коефіцієнт регенерації води.
  • ДокументВідкритий доступ
    Розробка та дослідження системи живлення зрідженим газом в перегрітому стані для двигунів внутрішнього згорання
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Соломаха, А. С.; Solomakha, Andrii S.
    Запропоновано нове технічне рішення, яке забезпечує покращення та спрощення процесу сумішоутворення за рахунок використання ефекту вибухового скипання палива («flashboiling») при його подачі у перегрітому стані. Виготовлено експериментальний зразок розробленої системи живлення двигуна зрідженим газом в рідкому стані, яка дозволяє поліпшити енергетичні та екологічні показники двигуна, зменшити споживання дорогого традиційного палива і залучити до паливного фонду дешеві екологічно чисті газові палива. Виконано експериментальне дослідження процесу впорскування зрідженого газу (на одній форсунці), визначено основні експлуатаційні особливості та вимоги щодо роботи таких систем. Процес випаровування рідкого палива супроводжується зниженням температури суміші (експериментальні дані наведені в звіті), що для реального двигуна суттєво покращує наповнення циліндрів. Вказані фактори призводять до того, що розпилена маса перегрітої рідини швидше випаровується та краще згорає, що можливо використати як для двигунів з підготовкою паливної суміші до камери згорання, так і з прямим впорскуванням палива. Так в сучасних системах прямого впорскування (Common Rail) для досягнення необхідного розміру крапель тиск розпилення може складати більше 250 МПа. Використання ефекту вибухового скипання палива дозволяє суттєво зменшити необхідний тиск розпилення (до 3 МПа), спростити систему паливоподачі та знизити її вартість. Розроблено чисельну модель, що дозволяє моделювати теплогідродинамічні процеси впорскування зріджених газів у канал подачі підготовленої повітряно-паливної суміші і в циліндр ДВЗ. Виконано перевірку її адекватності на основі реальних експериментальних результатів. Проведені чисельні експерименти з використанням розробленої моделі, які дозволили визначити оптимальні теплофізичні та конструктивні параметри системи впорскування газу у рідкому стані. Комплекс запропонованих заходів дозволяє суттєво покращити як точність дозування газового палива, так і процес згоряння газоповітряної суміші в циліндрах двигуна, що дозволяє зменшити токсичність відпрацьованих газів до рівня сучасних вимог.
  • ДокументВідкритий доступ
    Розширення паливної бази та поліпшення екологічних показників стаціонарних і самохідних систем з дизелями шляхом застосування газодизельного циклуформату CubeSat з терморегулюючими стільниковими каркасами сонячних батарей»
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Барабаш, П. О.; Barabash, P. A.; Барабаш, П. А.; Кафедра теоретичної і промислової теплотехніки; Теплоенергетичний факультет; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • ДокументВідкритий доступ
    Інтенсифікація теплообміну при конденсації хладонів та їх сумішей всередині труб і каналів, включаючи міні- та мікроканали
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2010) Ріферт, В. Г.; Rifert, Vladimir; Риферт, В. Г.; Кафедра теоретичної і промислової теплотехніки; Теплоенергетичний факультет; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
  • ДокументВідкритий доступ
    Розробка високоефективного та екологічно безпечного водневого теплогенератора для комунальної енергетики
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2016) Варламов, Г. Б.; Varlamov, G.; Варламов, Г. Б.; Кафедра теоретичної і промислової теплотехніки; Теплоенергетичний факультет; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
  • ДокументВідкритий доступ
    Розробка і дослідження когенераційної установки «Водолій» при її роботі на комбінованому паливі
    (НТУУ «КПІ», 2011) Дикий, М. О.; Dikiy, M. O.; Дикий, Н. А.; Кафедра теоретичної та промислової теплоенергетики; Теплоенергетичний факультет; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
  • ДокументВідкритий доступ
    Гідродинаміка та тепломасообмін в паро-газорідинних апаратах барботажного типу
    (НТУУ «КПІ», 2012) Безродний, М. К.; Bezrodny, M. K.; Безродный, М. К.; Кафедра теоретичної та промислової теплотехніки; Теплоенергетичний факультет; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
  • ДокументВідкритий доступ
    Підвищення ефективності роботи компресорних станцій шляхом використання технології „Водолій” для утилізації скидної теплоти газотурбінних двигунів
    (НТУУ «КПІ», 2013) Дикий, Микола Олександрович; Dikiy, Mykola; Дикий, Николай Александрович; теоретичної та промислової теплотехніки; теплоенергетичний; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
  • ДокументВідкритий доступ
    Гідродинаміка і теплообмін в підігрівачах повітря теплотою кристалізації води для теплових насосів та вентиляції
    (НТУУ «КПІ», 2013) Пуховий, Іван Іванович; Pukhovyi Ivan Ivanovich; Пуховой Иван Иванович; теоретичної та промислової теплотехніки; теплоенергетичний; Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»
  • ДокументВідкритий доступ
    Розробка енергозберігаючих технологій в газопаротурбінних установках для отримання електроенергії, теплоти і води у посушливих регіонах України
    (НТУУ "КПІ", 2015) Барабаш, П. О.; Барабаш, П. А.; Barabash, Petr; теоретичної та промислової теплотехніки; теплоенергетичний; Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"
  • ДокументВідкритий доступ
    Каскадні відцентрові випарювачі для приладів очистки води нового покоління
    (НТУУ "КПІ", 2015) Ріферт, В. Г.; Риферт, В. Г.; Rifert, Volodimir G.; теоретичної та промислової теплотехніки; теплоенергетичний; Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"