Skip navigation
Please use this identifier to cite or link to this item: https://ela.kpi.ua/handle/123456789/20816
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКушнір, С. В.-
dc.contributor.authorКость, М. В.-
dc.contributor.authorКозак, Р. П.-
dc.contributor.authorKushnir, S. V.-
dc.contributor.authorKost, M. V.-
dc.contributor.authorKozak, R. P.-
dc.contributor.authorКушнир, С. В.-
dc.contributor.authorКость, М. В.-
dc.contributor.authorКозак, Р. П.-
dc.date.accessioned2017-10-08T17:27:27Z-
dc.date.available2017-10-08T17:27:27Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationКушнір С. В. Барботажні хімічні ефекти: їх види, механізми виникнення та геохімічні прояви / С. В. Кушнір, М. В. Кость, Р. П. Козак // Вода і водоочисні технології. Науково-технічні вісті. – 2016. – № 3(20). – С. 30–47. – Бібліогр.: 24 назви.uk
dc.identifier.urihttps://ela.kpi.ua/handle/123456789/20816-
dc.language.isoukuk
dc.sourceВода і водоочисні технології. Науково-технічні вісті, № 3(20)uk
dc.subjectводаuk
dc.subjectрозчиниuk
dc.subjectбарботажні хімічні ефекти (БХЕ)uk
dc.subjectмеханізми БХЕuk
dc.subjectструктурна температура водиuk
dc.subjectморські аерозоліuk
dc.subjectwateruk
dc.subjectsolutionsuk
dc.subjectbarbotage chemical effects (BCE)uk
dc.subjectmechanisms of BCEuk
dc.subjectstructural temperature of wateruk
dc.subjectmarine aerosolsuk
dc.subjectводаuk
dc.subjectрастворыuk
dc.subjectбарботажные химические эффекты (БХЭ)uk
dc.subjectмеханизмы БХЭuk
dc.subjectструктурная температура водыuk
dc.subjectморские аэрозолиuk
dc.titleБарботажні хімічні ефекти: їх види, механізми виникнення та геохімічні проявиuk
dc.title.alternativeBarbotage chemical effects: their types, mechanisms of occurrence and geochemical manifestationsuk
dc.title.alternativeБарботажные химические эффекты: их виды, механизмы возникновения и геохимические проявленияuk
dc.typeArticleuk
dc.format.pagerangeС. 30-47uk
dc.publisher.placeКиївuk
dc.subject.udc550.4:541.183uk
dc.description.abstractukЕкспериментально досліджено зміни значень pH і Eh у воді і водних розчинах NaCl при 20 ºС під час пропускання чистих газів (N2, O2, повітря без CO2) в різних режимах барботажу. Результати проаналізовано з врахуванням сучасних уявлень про структуру рідкої води і її поверхні (інтерфейсу). Як правило, барботажний процес складається із двох етапів: I – перші 10 хвилин із швидким збільшенням значення рН і зменшенням значення Eh внаслідок вимивання розчинених CO2 і O2; II – до 2–3 годин, коли значення Eh продовжує повільно зменшуватись, а значення pH може як зростати (лужний БХЕ) так і зменшуватись (кислотний БХЕ), що вказує на кислотний характер поверхні газ/вода і утворених при барботажі аерозолів. Спеціальні досліди на магнітній мішалці показали, що помітні зміни pH і Eh починаються лише після переходу перемішування із ламінарного режиму в турбулентний, що приводить до значного підвищення структурної температури води і відповідного зменшення розчинності кисню та величини Eh. Це і є основна причина змін на першому етапі барботажу, який можна назвати турбулентним БХЕ. Окремо потрібно виділити диференціацію йонів під час барботажу у змішаних розчинах солей. Для пояснення явища йонного БХЕ запропонована і обґрунтовано гіпотезу нейтральних йонних пар, яка задовільно пояснює генезис і властивості морських аерозолів.uk
dc.description.abstractenThe changes of pH and Eh in water and aqueous NaCl – solutions at 20 °C during the transmission of pure gases (N2, O2, air, CO22) in different modes of barbotage are experimentally investigated. The results are analyzed taking into account modern notions of the structure of liquid water and its surface (interface). Generally, the barbotage process consists of two stages: I – the first 10 minutes with the rapid increasing in pH and decreasing in Eh due to leaching of dissolved CO2 and O2; II – up to 2-3 hours when Eh continues to decrease slowly, but pH can increase (alkaline BCE) or decrease (acid BCE), indicating the acidic nature of gas/water surface and aerosols produced during barbotage. Special experiments on the magnetic stirrer showed that noticeable changes in pH and Eh begin only after the transition from laminar regime of mixing to turbulent, which leads to a significant increasing of the structural temperature of water and a corresponding reduction in the solubility of oxygen and Eh values. This is the main reason for the changes at the first step of barbotage, which can be called as the turbulent BCE. We must highlight the differentiation of ions during barbotage in mixed salt solutions. To explain this phenomenon of ion BCE, the hypothesis of neutral ion pairs has been proposed and substantiated, which satisfactorily explains the genesis and properties of marine aerosols.uk
dc.description.abstractruЭкспериментально исследованы изменения значений pH и Eh в воде и водных растворах NaCl при 20 ºС во время пропускания чистых газов (N2, O2, воздуха без CO2) в различных режимах барботажа. Результаты проанализированы с учетом современных представлений о структуре жидкой воды и ее поверхности (интерфейса). Как правило, барботажный процесс состоит из двух этапов: I – первые 10 минут с быстрым увеличением значений рН и уменьшением Eh, вследствие вымывания растворенных CO2 и O2; II – до 2-3 часов, когда Eh продолжают медленно уменьшаться, а pH может как расти (щелочной БХЕ) так и уменьшаться (кислотный БХЕ), что указывает на кислотный характер поверхности раздела фаз газ/вода и аэрозолей, образованных при барботаже. Специальные опыты на магнитной мешалке показали, что заметные изменения значений pH и Eh начинаются только после перехода перемешивания из ламинарного режима в турбулентный, что приводит к значительному повышению структурной температуры воды и соответствует уменьшению растворимости кислорода и величины Eh. Это и есть основная причина изменений на первом этапе барботажа, который можно назвать турбулентным БХЕ. Отдельно нужно выделить дифференциацию ионов при барботаже в смешанных растворах солей. Для объяснения этого явления ионного БХЕ предложена и обоснована гипотеза нейтральных ионных пар, которая удовлетворительно объясняет генезис и свойства морских аэрозолей.uk
dc.publisherНТУУ «КПІ»uk
Appears in Collections:Вода і водоочисні технології. Науково-технічні вісті, № 3(20)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VVT20_4Kushnir.pdf948.24 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Show simple item record


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.