Бакалаврські роботи (КС)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 65
  • ДокументВідкритий доступ
    Конфліктні уявлення про роль та місце сім’ї в сучасній Україні
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Мазанько, Богдана Олегівна; Пиголенко, Ігор Вікторович
    Кваліфікаційна робота зосереджена на рольовій моделі традиційної сучасної сім’ї. Проаналізовано становлення поняття «сім’ї», та її життєвий цикл, в соціологічній науці. Виявлено основні соціологічні підходи до вивчення «сім’ї», категорії та її історичні типи. З’ясовано основні функції сім’ї та проаналізовано причини нестабільності сім’ї. Зроблено аналіз сучасної сім’ї в Україні та проведено експертні інтерв’ю та аналіз отриманої інформації.
  • ДокументВідкритий доступ
    Вікові стереотипи та ейджизм як джерело конфліктів у модерному соціумі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Волкова, Аліна Миколаївна; Коржов, Генадій Олександрович
    Досліджено вікові стереотипи та ейджизм як джерело конфліктів у модерному соціумі. Під час написання роботи був використаний аналіз наукових та періодичних видань, теоретичних робіт та публікацій, вторинний аналіз даних. В результаті пояснили поняття «віку», «вікових стереотипів», «покоління» та «ейджизму». Виявили, що різний кроснаціональний та культурний підтекст можуть слугувати причиною виникнення вікових стереотипів та ейджизму в різних країнах. Також проаналізували, що існують різні типи конфліктів, пов’язані з цією проблематикою: в сфері охорони здоров’я, обслуговування, на робочому місці, при працевлаштуванні та інше. Результати даної роботи можуть мати практичну цінність для соціальної освіти та процесів пізнання соціальних тенденцій та явищ. Робота сприяє підвищенню обізнаності суспільства про важливість усунення вікових стереотипів та ейджизму.
  • ДокументВідкритий доступ
    Соціальні мережі як поле гендерних конфліктів: контент-аналіз повідомлень користувачів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Войтенко, Олександра Володимирівна; Багінський, Андрій Владиславович
    Кваліфікаційна робота присвячена аналізу гендерних конфліктів у соціальних мережах. Предметом дослідження є повідомлення користувачів соціальних мереж у полі гендерних конфліктів, а об'єктом — гендерні конфлікти в соціальних мережах. В рамках проведення дослідження був використаний метод гібридного контент-аналізу. Робота містить теоретичний розгляд понять гендеру та гендерних конфліктів, а також чинників, що сприяють їх виникненню. Було висвітлено, як унікальні особливості соціальних мереж роблять їх сприятливим середовищем для таких конфліктів. Розроблений і обґрунтований в рамках методології документ з дизайну дослідження окреслює чіткі критерії та схему кодування для проведення контент-аналізу повідомлень користувачів у соціальних мережах. Дослідження розкрило природу і динаміку гендерних конфліктів в соціальних мережах, підсвітлюючи варіативність характеру та інтенсивності цих конфліктів на різних платформах. Важливим висновком стала наявність ефекту «камер відлуння» в досліджуваних повідомленнях. Частотний розподіл і порівняльний аналіз за статтю та джерелом повідомлень були використані для виявлення взаємозв'язків та панівних тенденцій в онлайн-дискурсі щодо гендерних питань. Розподіл коментарів за контекстом повідомлень виявив майже рівний розподіл між позитивними, негативними та нейтральними повідомленнями, з невеликою перевагою нейтральних повідомлень.
  • ДокументВідкритий доступ
    Інноваційні виклики в управлінні персоналом: розв'язання конфліктів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Тарасенко, Анастасія Андріївна; Якубін, Олексій Леонідович
    У роботі було висвітлено теоретичні засади щодо визначення організаційного конфлікту, його причин. Проаналізовано методи попередження, профілактики та врегулювання корпоративних конфліктів. Конфлікти це невід’ємна частина суспільства, а в робочому середовищі вони живляться різноманітними конфліктогенами. Це зумовлене людською індивідуальністю та сприйняттям світу через призму власних переконань та цінностей. Висвітлено інноваційну складову у сфері врегулювання корпоративних конфліктів та проаналізовано сучасні виклики у відповідній сфері. Було проведено опитування чоловіків та жінок різних професій та віку на предмет інтерпретації поняття конфлікту та сприйняття конфліктних ситуацій. Було сформовано декілька гіпотез, які були підтверджені чи спростовані внаслідок аналізу проведеного дослідження.
  • ДокументВідкритий доступ
    Вплив мистецького дискурсу на громадську думку в умовах війни
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Супрунюк, Таїсія Максимівна; Коломієць, Тетяна Володимирівна
    Робота присвячена вивченню впливу українського мистецтва та культурних проектів на формування громадської думки та соціальної активності молоді під час військового конфлікту. Метою роботи є розкриття ролі мистецтва як інструменту змін в суспільстві та визначення його потенціалу для підтримки та мобілізації молоді в умовах конфлікту. Дослідження включає аналіз теоретичних джерел, а також проведення емпіричного дослідження, в тому числі опитування та спостереження. Отримані результати підтверджують важливу роль мистецтва та культурних проектів у формуванні громадської думки та підвищенні соціальної активності молоді в умовах військового конфлікту. Рекомендації, отримані в ході дослідження, можуть бути використані для розвитку та підтримки мистецьких та культурних проектів, спрямованих на мобілізацію та підтримку молоді під час конфлікту.
  • ДокументВідкритий доступ
    Культурна ідентичність українських біженців: внутрішні конфлікти та суб'єктивні причини міграції
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Cоловей, Світлана Анатоліївна; Багінський, Андрій Владиславович
    В роботі проведено теоретичний огляд понять внутрішніх конфліктів та культурної ідентичності українських біженців; відокремлені процеси адаптації та культурної асиміляції, що притаманні їх досвіду. В практичній частині кваліфікаційної роботи проведене якісне дослідження у форматі соціального опитування з відкритими відповідями для виявлення суб'єктивних причин міграції українських біженців з метою більш детального розуміння цього явища. Теоретична цінність роботи полягає у комплексному аналізі культурної ідентичності, внутрішніх конфліктів українських біженців та індивідуальних причин їх міграції в розрізі сучасних соціологічних теорій. Також дослідження за допомогою соціального опитування може надати якісну соціологічну інформацію з приводу соціально-психологічних факторів, які спонукають обрати життя за кордоном або повертатись в Україну. Практична цінність дослідження полягає в можливості використання результатів опитування та теоретичного аналізу для більш детального розуміння міграційних процесів, культурної ідентичності та внутрішніх конфліктів українських біженців, що може бути використано для вдосконалення міграційної політики, розробки програм підтримки біженців, висвітлення основних проблем в Україні які перешкоджають процесу повернення біженців для їх подальшого вирішення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Національна та європейська ідентифікація: конфлікт чи взаємне доповнення?
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Петрушкіна, Ольга Володимирівна; Коржов, Геннадій Олександрович
    Робота присвячена дослідженню взаємодії національної та європейської ідентичності в сучасній Європі. З урахуванням глобалізації, інтернаціоналізації та змін у політичних та економічних структурах, автори визначають важливість дослідження цих ідентичностей. У роботі було проведено аналіз теоретико-методологічних аспектів вивчення національної та європейської ідентичностей, а також досліджено емпіричні дані щодо ідентичності жителів різних регіонів Європи. Також було проаналізовано співвідношення між національною та європейською ідентичностями. Крім того, ми дослідили політичні преференції населення європейських країн, їх ставлення до допомоги, яку ЄС надає Україні, з метою простежити кореляцію між цим та ідентифікацією з Європейським Союзом. На основі отриманих результатів дослідження не було виявлено однозначної залежності між рівнем національної ідентичності та тим, як давно країна отримала членство в ЄС. Також з'ясовано, що існує кореляція між оцінкою дій Європи щодо допомоги Україні та змінами у сприйнятті ЄС, що вказує на вплив політичних факторів на ідентифікацію з Європейським Союзом. Висновки роботи показують, що взаємодія між національною та європейською ідентичностями має переважно неконфліктний характер, а в деяких випадках може бути взаємно доповнюючою. Дослідження надає внесок у розуміння процесів формування та зміни ідентичностей в контексті європейської інтеграції, а також викликів, з якими стикаються сучасні політичні процеси та спільноти.
  • ДокументВідкритий доступ
    Використання цифрових технологій у медіації та миротворчій діяльності
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Оногуекхіан-Хаберт, Надія; Федорченко-Кутуєв, Павло Володимирович
    В фокусі уваги даної роботи – діджиталізація процесів врегулювання конфліктів (медіації та миротворчих операцій). Було проаналізовано теоретичний бекґраунд миротворчості та медації. Також було визначено, які цифрові технології використовуються наразі організаціями у миротворчих процесах, і досліджено масштаби їх впровадженя. У роботі представлено вичерпний SWOT-аналіз цифровізації миротворчої діяльності. Було проведено дослідження, а саме – експертне інтервʼю з медіаторкою-учасницею миротворчої місії ООН у Південному Судані. Окрім того, було проаналізовано тенденції цифрових трансформацій процесів мирного врегулювання конфліктів і зазначено авторське бачення перспектив їх майбутнього розвитку.
  • ДокументВідкритий доступ
    Жіночі рухи ХХ-ХХІ ст: вплив на соціальні трансформації та гендерні конфлікти
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Очколас, Софія Юрїівна; Коломієць, Тетяна Володимирівна
    Проведено огляд історичних здобутків жіночих рухів, починаючи з початку ХХ століття, а також описано основні феміністські течії та стратегії, які були розвинуті протягом ХХІ століття. Досліджено роль жіночих рухів на соціальні трансформації та їхній внесок у вирішення гендерних конфліктів. Основні методи дослідження включають аналіз літератури, статистичних даних та використання кейс-студій для ретроспективного аналізу впливу жіночих рухів на соціальні трансформації та гендерні конфлікти. Для збору даних використані національні та міжнародні джерела, які документують розвиток жіночих рухів та їхній вплив на гендерну ситуацію. Очікується, що дослідження принесе важливі висновки щодо ролі жіночих рухів у соціальних трансформаціях та гендерних конфліктах, а також запропоновані рекомендації для політичних, соціальних та гендерних діячів щодо покращення гендерної рівності та зниження дискримінації на основі статі.
  • ДокументВідкритий доступ
    Роль профорієнтації у професійній самореалізації особистості: виклики сучасності
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Кравецька, Аліна Сергіївна; Єнін, Максим Наімович
    Одним із найважливіших чинників, який сприяє усвідомленому вибору майбутньої професії є система специфічних психолого-педагогічних засобів, що характеризуються як профорієнтація. На сьогодні професійна орієнтація зіштовхується із рядом гострих викликів сучасності, серед яких: брак знань щодо вимог і потреб сучасного українського ринку праці, особистісна не готовність до здійснення людиною професійного вибору, невпевненість у майбутньому, стрімкий розвиток нових професій, роботизація багатьох професій, поява штучного інтелекту тощо. Ми здійснили аналіз ролі профорієнтації у професійній самореалізації особистості та виокремили виклики сучасності, які мають вплив на цей процес; вивчили історичний аспект появи профорієнтації, проаналізували тенденції сьогодення, які визначають роль профорієнтації в сучасному світі, а також розробили пропозиції щодо покращення системи профорієнтації.
  • ДокументВідкритий доступ
    Теорія “демократичного миру” у процесах врегулювання міжнародних конфліктів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Компан, Андрій Віталійович; Якубін, Олексій Леонідович
    Дипломну роботу присвячено дослідженню теорії «демократичного миру» у процесах врегулювання міжнародних конфліктів. Проведено аналіз теорії «демократичного миру» у процесах врегулювання міжнародних конфліктів. Проаналізовано «мир» та «конфлікт» як категорії соціологічної теорії, визначено основні ідеї та розвиток теорії демократичного миру, досліджено теорію демократичного миру як основу медіації, проаналізовано застосування теорії демократичного миру в процесі ведення переговорів та реалізації інших мирних механізмів врегулювання міжнародних конфліктів, проведено аналіз можливості використання теорії демократичного миру у процесі врегулювання військової агресії РФ в Україні.
  • ДокументВідкритий доступ
    Нова (п'ята) хвиля української еміграції: особливості, характеристики, конфліктогенний потенціал
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Гладкий, Владислав Володимирович; Панченко, Любов Феліксівна
    У роботі визначено та проаналізовано основні актуальні теоретичні напрацювання у дослідженні міграційних процесів. З’ясовано та описано особливості попередніх хвиль української міграції. Встановлено та розглянуто основні конфліктогенні чинники в міграційних процесах. Виокремлено особливості та здійснено аналіз нової (п'ятої) хвилі української еміграції. Досліджено основні риси конфліктогенного потенціалу п’ятої хвилі української еміграції. Шляхом аналізу найактуальніших даних та пресрелізів соціологічних досліджень проаналізовано перспективи реінтеграції емігрантів в українське суспільство.
  • ДокументВідкритий доступ
    Конфліктогенний потенціал пропаганди в умовах гібридної війни
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Чепа, Еліна Леонідівна; Коломієць, Тетяна Володимирівна
    Робота присвячена дослідженню проблематики пропаганди в умовах гібридної війни. Гібридна війна стала сучасною формою конфлікту, яка включає в себе військові, політичні, економічні та інформаційні аспекти. Пропаганда виступає як один із ключових інструментів у такому конфлікті та має значний вплив на хід подій. Дослідження базується на аналізі наукової літератури, досвіду попередніх досліджень та експертних думок, а також було проведена пробне дослідження для випробування інструментарію. Застосовуються методи опису, аналізу та узагальнення отриманих даних. Результати дослідження демонструють важливість розуміння пропаганди в умовах гібридної війни та її впливу на суспільство та безпеку країни. Отримані висновки вказують на необхідність розвитку медіа грамотності та критичного мислення серед населення для захисту від маніпуляцій та дезінформації.
  • ДокументВідкритий доступ
    Порнографія як фактор загострення гендерних конфліктів та міжгендерної комунікації
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Борисенко, Вікторія Олександрівна; Багінський, Андрій Владиславович
    У роботі проаналізовано порнографію у трьох різних наукових парадигмах: феміністській, соціально-психологічній та соціальній. Висунуто теорію щодо генерування гендерних конфліктів за схемою, у якій гендер продукує гендерні відмінності. Гендерні відмінності проходять процес «фільтрації» суспільними нормами та конотаціями і через це виникають гендерні стереотипи. Гендерні стереотипи спричинюють гендерні конфлікти. Визначено місце порнографії у продукуванні гендерних конфліктів та процесі міжгендерної комунікації. Насильницька порнографія має потенціал до впливу на зростання гендерних конфліктів та ускладнення міжгендерної взаємодії. Було проведено нерепрезентативне опитування чоловіків та жінок віком від 18 до 24 років на предмет сприйняття ними гендерного сексуального насильства (ГСН). Дослідження підтвердило це припущення у межах вибірки. Було з’ясовано, що респонденти та респондентки, які частіше взаємодіють з порнографічними відеоматеріалами схильні частіше толерувати ГСН, аніж ті, що практично або взагалі не взаємодіють з такими матеріалами.
  • ДокументВідкритий доступ
    Чинники формування національної ідентичності у школярів 9-11 класів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Весельська, Вероніка Вікторівна; Коржов, Геннадій Олександрович
    Сьогодні ми особливо гостро стикнулися із проблемою встановлення ким є українці. Допоможе це зробити дослідження національної ідентичності. Нашою метою було з’ясувати вплив школи на формування національної ідентичності у школярів та її рівень сформованості. Ми проаналізували основні соціологічні концепції ідентичності. Наша ідентичність проходить складний етап становлення, ми періодично переживаємо кризи власної ідентичності, та саме вони стимулюють нас до пізнання себе. Історія є невід’ємною частиною національної ідентичності, вона допомагає встановити яким були наші предки та як це вплинуло на нас. У школі ми пізнаємо світ та здобуваємо знання про наших предків та країну. Саме вона допомагає нам формувати нашу національну ідентичність, переживати кризи. Ми провели пілотажне опитування серед учнів 9-11 класів. З’ясували, що учні мають добре розвинену національну ідентичність, розуміють важливість історії, мови, виявляють повагу до своєї країни та готові їй допомагати. У майбутньому дане дослідження можна доповнити проведенням фокус-груп зі школярами для більш глибокого аналізу національної ідентичності. Робота містить у собі 2 Додатки та 8 Рисунків. Ключові слова: ідентичність, національна ідентичність, соціалізація, становлення та криза ідентичності, історична пам’ять, історія, школа, національно-патріотичне виховання, українці.
  • ДокументВідкритий доступ
    Конфліктогенні наслідки міграційних процесів в Україні
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-06) Кукса, Каріна Миколаївна; Панченко, Любов Феліксівна
  • ДокументВідкритий доступ
    Методи цифрової соціології в контексті аналізу конфлікту
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-06) Яхно, Дмитро Анатолійович; Панченко, Любов Феліксовна
  • ДокументВідкритий доступ
    Корпоративна культура як фактор розвитку підприємства (на прикладі компанії "Інтертоп")
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-06) Яригіна, Анна Олексіївна; Пиголенко, Ігор Вікторович
  • ДокументВідкритий доступ
    Гендерно обумовлене насильство: соціально-економічні чинники та ефективне подолання
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-06) Яворська, Дарія Геннадіївна; Дутчак, Оксана Анатоліївна
  • ДокументВідкритий доступ
    Конфліктні ситуації та шляхи їх вирішення при реінтеграції переселенців зі Сходу України
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021-06) Чугунов, Володимир Олександрович; Пиголенко, Ігор Вікторович