Бакалаврські роботи (АЕП)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 67
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматична система керування теплопунктом багатоквартирного будинку
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Ткач, Тарас Миколайович; Голінко, Ігор Михайлович
    У дипломному проекті було розроблено систему автоматичного керування теплопунктом багатоквартирного будинку. У ході виконання проекту, було ознайомлено з об’єктом автоматизації та з його основними характеристиками. Було розроблено такі креслення: функціональна схема автоматизації, принципова електрична схема, підключення зовнішніх проводок та креслення загального виду щита. Також була створена пояснювальна записка, яка складається з 6 розділів: Опис теплопункту як об’єкта автоматизації та постановка задачі, розробка математичної моделі системи опалення, розробка автоматизованої системи керування погодозалежної системи опалення, технологічні рішення з проектування системи автоматизації інженерного обладнання будівлі, охорона праці та економічний розрахунок. У першому розділі було розглянуто можливі варіанти підключення теплопунктів до центральної мережі та розглянуто існуючі варіанти автоматизації. Також було поставлено задачу автоматизації. Другий розділ складається з отримання експериментальних даних, їх згладжування, нормування та апроксимації. В третьому розділі було розроблено структурну схему АСР, розраховано регулятор та проведено перевірку системи на грубість. В четвертому розділі було обрано ПЛК та проведено розробку контуру управління температурою зворотного теплоносія. Також розроблено SCADA систему. П’ятий розділ присвячено охороні праці. Особливу увагу приділено пожежобезпеці та електрозахисту. В шостому розділі було складено кошторис проекту.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування котлом на деревній трісці
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Столбов, Денис Валерійович; Поліщук, Ігор Анатолійович
    Даний дипломний проєкт присвячений розробці автоматизованої системи керування котлом на деревній трісці. У ході його виконання було проведено дослідження даного обʼєкту автоматизації. В результаті досліджень було обрано каскадну систему регулювання температури перегрітої пари. Були створена схема функціональна автоматизації, схема електрична принципова, схема зовнішніх зʼєднань і проводок та креслення загального виду шафи автоматизації. Також була створена специфікація за підібраним обладнанням. Проведено синтез САР та розраховані параметри для регуляторів. Результати показали, що система є грубою до параметричних збурень. Створена програма для контролера, а також був створений інтерфейс для роботи з обʼєктом в SCADA системі. Також було створене імітаційне моделювання системи. Був розроблений розділ охорони праці, а також техніко-економічний розрахунок системи, який показав, що систему варто впроваджувати.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування теплопунктом спортклубу
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Сокол, Павло Олександрович; Поліщук, Ігор Анатолійович
    Дипломний проєкт першого (бакалаврського) рівня вищої освіти виконаний на тему «Автоматизована система керування теплопунктом спортклубу». Система керування призначена для підтримання оптимальної температури теплоносія в контурах опалення ГВП та вентиляції. Метою дослідження є оптимізація роботи теплопункту та забезпечення ефективного контролю температурного режиму в приміщенні спортклубу. У роботі проведений огляд та аналіз теплопункту, визначені технологічні параметри та вимоги до системи автоматизації. Розроблена функціональна схема системи автоматизації, вибрані необхідні давачі з відповідним діапазоном вимірювання технологічного параметру, пристрої регулювання та контролери для забезпечення точного контролю температури в приміщеннях. Для досягнення поставленої мети була створена програмна частина системи, в середовищі Codesys, яка реалізована на базі ПЛК (програмованого контролера логічного рівня). Виконане моделювання системи в середовищі Indusoft WebStudio (SCADA) забезпечує візуальний моніторинг і керування параметрами теплопункту. Проведені розрахунки техніко-економічних параметрів показують, що використання АСК є ефективним з економічної точки зору. Запропоновані рекомендації з експлуатації допомагають забезпечити безпечну та стабільну роботу системи автоматизації. Цей проект відкриває перспективи для подальшого розвитку автоматизованих систем управління теплопунктами в спортивних закладах.
  • ДокументВідкритий доступ
    АСК мікрокліматом в офісному приміщенні
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Савчук, Віталій Вікторович; Новіков, Павло Валерійович
    Дипломний проєкт присвячено розробці та дослідженню автоматизованої системи керування мікрокліматом в офісному приміщенні. В процесі проектування було визначено характеристики технологічного об'єкта управління та розроблено схему автоматизації, включаючи технічне обладнання та органи регулювання. Проведений інженерний розрахунок системи включав створення структурних схем вимірювальних каналів і розрахунок надійності. Встановлено, що вимірювальні канали відповідають точності та надійності, і є придатними для збирання даних. Для ідентифікації об'єкту були проведені вимірювання та розрахунки перехідних характеристик, а також визначення параметрів регуляторів з використанням методів РАФХ та Зіглера-Нікольса. Для програмування програмно-технічного комплексу та імітаційного моделювання було використано CODESYS, Indusoft Web Studio та Matlab Simulink. Проведений техніко-економічний розрахунок підтвердив ефективність системи управління, демонструючи економічну доцільність проекту.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування мікроклімату в теплиці
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Росошик, Владислав Олегович; Баган, Тарас Григорович
    Даний дипломний проєкт присвячений розробці автоматизованої системи керування мікрокліматом у теплиці. У ході його виконання було проведено ознайомлення з об’єктом автоматизації, його особливостями та характеристиками. Також було проведено порівняння існуючих систем з поточною. У результаті було обрано одноконтурні системи регулювання температури та вологості повітря всередені теплиці. Створено схеми автоматизації функціональні, підібрано обладнання для коректного функціонування системи. Була розроблена схема електрична принципова, креслення загального виду щита автоматизації, монтажна схема та схема зовнішніх з’єднань. Розраховано параметри для регуляторів. З’ясовано, що система є робастною при зміні параметра Коб більше ніж на 18%. Створено програму для контролера. Розроблено інтерфейс для роботи з об’єктом в обраній SCADA-системі. Здійснено імітаційне моделювання системи. Проведено розрахунок техніко-економічної ефективності АСК. Підтверджено очікування про окупність системи.
  • ДокументВідкритий доступ
    Полігон імітаційного HIL-моделювання систем автоматичного регулювання теплоенергетичних автоматизованих технологічних комплексів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Терещенко, Кирило Михайлович; Батюк, Сергій Георгійович
    Під час проходження практики було розпочато роботу над дипломним проектом на тему «Полігон імітаційного HIL-моделювання САР теплоенергетичних АТК». Задачею було дослідити й зробити опис типових САР теплоенергетичних АТК. Зробити інженерний розрахунок РВК, схеми структурні та схему функціональну для САР температури повітря в приміщенні. Реалізувати в контролері типові САР теплоенергетичних АТК. В проєкті використовується Unitronics OPLC UniStream, в ньому реалізовані модель ТОУ, контролерна функціональність і супервізорна функціональність (HMI/SCADA).
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизація системи кондиціонування будівлі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Усик, Олександр Антонович; Клименко, Олег Миколайович
    Даний дипломний проект присвячений розробці автоматизованої системи кондиціонування у виставковій залі. У ході його виконання було проведено ознайомлення з об’єктом автоматизації, його особливостями та характеристиками. У результаті було обрано одноконтурну систему регулювання температури в залі на виході з труби. Створено схему автоматизації функціональна, підібрано обладнання для коректного функціонування системи. Проект містить схему електричну принципову, креслення загального виду щита автоматизації, креслення з’єднань та підключень зовнішніх проводок. Проведено розрахунок САР, розраховано параметри для регулятора. Створено програму для контролера. Розроблено інтерфейс для роботи з об’єктом в обраній SCADA-системі. Здійснено імітаційне моделювання системи. Розроблена охорона праці і вся система відповідає правилам експлуатації та монтажу. Проведено розрахунок техніко-економічної ефективності АСК. Підтверджено очікування про окупність системи.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування елеватором
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Шевченко, Марія Григорівна; Поліщук, Ігор Анатолійович
    В рамках даного бакалаврського дипломного проєкту була розроблена автоматизована система керування елеватором. Проєкт включав розробку функціональної схеми автоматизації, принципової електричної схеми, креслень та специфікацій обладнання для системи керування. Одним з критичних етапів було вибір контролера та необхідного обладнання для розширення його функціональності. Для забезпечення ефективного керування було підібрано датчики та електроприводи з відповідними характеристиками. Був написаний варіант маршруту транспортування зерна. Далі були проведені розрахунки техніко-економічних показників, які підтвердили вигідність запропонованої системи. Розділ, присвячений охороні праці, демонструє безпечність реалізованої системи. На основі виконаного дипломного проєкту можливо здійснити автомати-зацію елеватора, що сприятиме підвищенню ефективності та безпеки його роботи.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування деаераторною установкою
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Тобілко, Максим Олексійович; Штіфзон, Олег Йосипович
    У дипломному проєкті було розроблено систему автоматизації деаераторною установкою. Розглянуто контур регулювання рівнем води в баці. Пояснювальна записка складається з таких розділів: вступ, проєктування АСУТП, інженерний розрахунок САР, опис графічної частини проєкту, програмування ПТКЗА, моделювання АТК, охорона праці, техніко-економічний розрахунок, висновки. У першому розділі проведено аналіз деаераторної установки, як технологічного об’єкта та виділено перелік основних режимних параметрів. Також проведено ідентифікацію об’єкта, проведено огляд і аналіз АСК ТОК, обрано структури САР, описано вимоги до функцій АСК ТОК. У другому розділі спроєктовано систему автоматизації. Описано структуру ПТК. Обрано давачі та виконавчі механізми. Також обрано рішення для контролерної та супервізорної автоматизації. Додатково було розраховано САР. У третьому розділі було описано графічну частину. Перелічені характеристики приладів зі специфікації. Четвертий розділ присвячений розробці програмного забезпечення ддля ПЛК та HMI/SCADA-системи. У п’ятому розділі було проведено моделювання об’єкта управління. Були наведені результаті роботи розробленого програмного забезпечення. Шостий розділ присвячений охороні праці. Особливу увагу приділено пожежобезпеці та електрозахисту. У сьомому розділі проведено розрахунок техніко-економічної ефективності. Було складено кошторис на придбання та монтаж системи автоматизації деаераторної установки.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування вентиляційною установкою з рециркуляцією
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Сідєльніков, Євген Олександрович; Бунь, Валерій Павлович
    Дипломний проєкт виконаний на тему «Автоматизована система керування вентиляційною установкою з рециркуляцією». Розробленна система керування призначена для створення комфортної температури у офісних приміщеннях взимку. Всі задачі, що були поставлені на початку роботи виконані, а саме: проведено огляд та аналіз об’єкта керування, що дозволило визначити основні технологічні параметри та засоби автоматизації, розроблені функціональна схема автоматизації, розширена електрична схема підключень, схема зовнішніх проводок, монтажна схема та креслення загального виду щита. Також були обрані методи та системи регулювання для всіх існуючих контурів регулювання. Відповідно до особливостей об’єкту була створена програма для ПЛК у середовищі CODESYS та SCADA-система, що розроблена у середовищі Indusoft Web Studio. Для того, щоб перевірити правильність роботи програми було проведено імітаційне моделювання на базі об'єкту створеного у Simulink. Наступним етапом були виконані розрахунки техніко-економічних показників, в результаті яких система є економічно вигідною. Також, в розділі, що стосується охорони праці показано, що розроблена система є абсолютно безпечною та готова до впровадження. Ключові слова: автоматична система керування, вентиляційна установка з рециркуляцією, офісне приміщення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування опаленням виробничих приміщень
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Куцоконь, Микита Романович; Гікало, Павло Валерійович
    Дипломна робота "Автоматизована система керування опаленням виробничих приміщень за допомогою тепловентиляторів" розглядає розробку та впровадження системи опалення для цехового приміщення, де опалення здійснюється зонально з використанням тепловентиляторів. Дослідження включало аналіз роботи системи опалення, встановлення оптимальних параметрів регулятора та проведення техніко-економічного розрахунку. Аналіз роботи системи дозволив визначити оптимальні параметри регулятора, що контролює температуру в кожній зоні приміщення. Це дозволяє досягти ефективного та комфортного опалення виробничого цеху, оскільки температура може бути регульована відповідно до потреб кожної зони. Техніко-економічний розрахунок підтвердив економічну доцільність використання автоматизованої системи опалення. За результатами розрахунків, система повністю окупиться протягом 3 років. Це свідчить про те, що вартість установки та експлуатації системи буде компенсована в найближчому майбутньому, а потім вона принесе економічну вигоду підприємству.
  • ДокументВідкритий доступ
    АСК камінної топки з водяним контуром
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Кот, Богдан Олегович; Новіков, Павло Валерійович
    Дипломний проєкт присвячений розробці автоматизованої системи керування камінною топкою з водяним контуром. Головною метою проєкту є створення енергоефективної альтернативної системи опалення, яка забезпечує комфортний рівень температури в будинку. У першому розділі проведений аналіз принципів роботи камінних топок з водяним контуром, їх особливості та характеристики. У другому розділі ідентифіковано об’єкт, досліджено систему автоматичного управління. В третьому розділі описано розроблені електричні та структурні схеми, специфікація використаного обладнання. У четвертому розділі запрограмовано роботу ПЛК та функціональність SCADA-системи. У п'ятому розділі виконано моделювання об'єкта управління, проведено запуск системи в режимі симуляції. В шостому розділі вказані вимоги до умов праці та експлуатації ОУ, для забезпечення безпеки користувачів. В сьомому розділі проведено техніко-економічний розрахунок системи та зроблено висновки щодо економічної ефективності. У висновках вказано результати проведення досліджень системи регулювання, її ефективності й надійності, розглянуто основні аспекти побудови такої системи на основи проведеного аналізу. Ключові слова: камінна топка, температура в приміщенні, теплоносій, система автоматичного регулювання, повітропровід, трубопровід.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування вентиляційною установкою з рекуперацією
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Костючик, Олексій Анатолійович; Маріяш, Юрій Ігорович
    У дипломному проєкті було створено автоматизовану систему керування вентиляційною установкою з рекуперацією. Було проведено ознайомлення з об’єктом автоматизації, проведено розрахунки, моделювання, У першому розділу пояснювальної записки було розглянуто вентиляційну установку з гліколевим рекуператором, описано структуру та функції АСУТП, технологічні параметри, функціональну схему автоматизації та схему структурну ПТК. У другому розділі було проведено розрахункову роботу вимірювальних каналів та регулювально-виконавчих каналів САР. Для вимірювальних каналів було проведено розрахунки надійності та створені структурні схеми та схеми надійності ВК, також розглянуто електричні схеми підключення та монтажу. Для регулювально-виконавчих каналів розрахунки відбувалися у середовищі MATLAB Simulink, було побудовано перехідні характеристики об’єкту. У третьому розділі було описано графічну частину проєкту. У межах четвертого розділу здійснювалося розробка програмної частини функціональності ПЛК та SCADA-системи в яких складено алгоритми роботи та відображення параметрів системи. В п’ятому розділі було описано технічні рішення з охорони праці. В шостому розділі проведено техніко-економічний розрахунок.
  • ДокументВідкритий доступ
    АСК твердопаливного водогрійного котла в тренажерному залі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Дзюмак, Владислав Сергійович; Степанець, Олександр Васильович
    Дипломний проект виконується на тему “Автоматизація системи управління твердопаливним водогрійним котлом у тренажерному залі”. Система призначена для автоматичного контролю за температурою води на виході з котла шляхом автоматичної подачі палива, системою контролю подачі повітря та контролю розрідження у камері згоряння. Також котел оснащений системою автоматичного очищення зольної камери. В ході роботи виконані всі поставлені задачі, а саме: Розділ 1: аналіз існуючої системи, проведений аналіз та переваги об’єкта. Ознайомлення із подібними системами та їхніми різновидами. Проведений аналіз та порівняння існуючих систем. Розділ 2: підібрана вимірювальна апаратура, виконавчі механізми та контролер із модулем розширення. Зроблений метрологічний розрахунок вимірювальних каналів та розрахунок надійності, в ході якого вияснили, що система є надійною. Зроблено розрахунки надійності для САР та провели експеримент на реальному об'єкті для знаходження кривої розгону та передавальної функції. Розділ 3: остаточно обрана апаратура, після чого розроблені всі графічні схеми: функціональна схема автоматизації, структурна схема ПТК, схема принципова електрична, загальний вид щита, монтажна схема щита та схема зовнішніх з'єднань. Складена специфікація обладнання. Розділ 4: розроблена схема функціональності ПЛК в програмному середовищі Codesys та обрана модель ПЛК, яка краще за аналоги підійшла для автоматизації твердопаливних котлів. Розроблена програма функціональності SCADA-системи. Розділ 5: у розділі проведено імітаційне моделювання АТК за допомогою програм Codesys, Matlab Simulink та Indusoft Web Studio. Розділ 6: у розділі охорони праці досліджено аспекти під час експлуатації системи. Аналіз показав, що система відповідає всім вимогам безпеки праці. Були встановлені заходи безпеки які забезпечують безпечну роботу для персоналу. Дотримані всі норми по пожежній безпеці та безпеці електричних підключень та перевантажень. Розділ 7: в ході техніко-економічного розрахунку було розраховано, що система є економічно вигідною та окупиться за 2 роки.Таким чином можна зробити висновок, що дана система є економічно вигідною, безпечною та потребує мінімального втручання людини в процес. Отже, дану систему твердопаливного котла варто автоматизовувати.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизація системи вентиляції складського приміщення
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Пустовіт, Ігор Володимирович; Гікало, Павло Валерійович
    Дипломний проєкт виконаний на тему «Автоматизація системи вентиляції складського приміщення». У процесі виконання роботи всі поставлені задачі були виконані. Було проведено ознайомлення з об'єктом автоматизації, визначено технологічні параметри системи вентиляції, здійснено вибір обладнання. Також було проведено розрахунки вимірювального каналу та каналу САР, було обрано одноконтурну САР, вказано головні вимоги до функцій управління автоматизованої системи вентиляції складського приміщення. Проведено роботу з графічною частиною проекту, розроблено функціональну схему автоматизації, схему електричну, креслення щита, схему зовнішніх з'єднань, монтажну схему щита та специфікацію обладнання. Додатково було розроблено програму для контролера в середовищі CodeSys. За допомогою програмного забезпечення для розробки інтерфейсів Indusoft Web Studio було створено SCADA-систему. Для перевірки працездатності було використано імітаційне моделювання, створене у Simulink. Для забезпечення взаємодії між різними пристроями, використовувалась платформа MatrikonOPC Explorer. Наступний етап проекту був присвячений охороні праці та техніко-економічним розрахункам. Аналіз заходів безпеки показав, що на об'єкті управління дотримано всі норми, система вентиляції готова до використання. За результатами техніко-економічних показників встановлено, що система є економічно вигідною. Ключові слова: система вентиляції складського приміщення, автоматизована система керування, температура повітря.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування холодильною станцією
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Розумний, Євгеній Юрійович; Поліщук, Ігор Анатолійович
    Дипломний проєкт бакалаврського рівня вищої освіти виконаний на тему «Автоматизована система керування холодильною станцією». Розроблена система керування призначена для охолодження води є універсальною та може використовуватись у різних сферах діяльності. Пояснювальна записка складається з наступних розділів: вступ, проєктування АСУТП, інженерний розрахунок САР, опис графічної частини проєкту, розробка програмного забезпечення, імітаційне моделювання АТК, охорона праці, розрахунок техніко-економічної ефективності АСК, висновки. У першому розділі проаналізовано холодильну станцію як технологічний об’єкт, обрано структуру системи керування, визначено технологічні параметри та функції системи керування об’єктом, а також визначено джерела техніко-економічної ефективності та описано структуру програмно-технічного комплексу та схему автоматизації. У другому розділі було визначено вимірювальні канали, проведено розрахунки для вимірювальних каналів та їх захист. Також було ідентифіковано об’єкт управління, апроксимованого його розгінну характеристику, розраховано регулятори систем автоматичного регулювання, виконано функціональне моделювання для об’єкта з створеним регулятором. В третьому розділі було описано функціональну, структурну, принципову електричну схеми, а також схему монтажну щита, схему зовнішніх з’єднань, креслення загального виду щита та специфікацію обладнання. В четвертому розділі було розроблено програмне забезпечення для ПЛК, граничного пристрою та HMI/SCADA систему. П’ятий розділ присвячено імітаційному моделюванню з описом структури полігону моделювання та проаналізовано результати моделювання. В шостому розділі визначено та описано заходи з охорони праці, з особливою увагою до електрозахисту. Сьомий розділ присвячено розрахункам техніко-економічної ефективності АСК, складено кошторис впровадження та монтажу системи.
  • ДокументВідкритий доступ
    АСК системи опалення приватного будинку з аеротермальним тепловим насосом
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Панасюк, Олександра Миколаївна; Новіков, Павло Валерійович
    У цьому дипломному проекті було розроблено систему опалення будинку за допомогою теплового насосу. Обрано контур регулювання температури у системі теплої підлоги. У першому розділі було розглянуто характеристику об’єкта управління, обрано структуру АСУТП ТОУ та визначено параметри та функції АСУТП. У другому розділі було проведено інженерний розрахунок вимірювальних та регульовано-виконавчих каналів У третьому розділі було описано графічну частину проекту, що містить функціональну схему ТОУ, структурну схему ПТК, принципову електричну схему, креслення загального виду щита, креслення монтажа щита, схему зовнішніх з’єднань та специфікацію. У четвертому розділі було описано програмування ПЛК, а у п’ятому розробка людинно-машинного інтерфейсу. У шостому було оцінено безпеку системи та виявлено, що вона є безпечною. У сьомому проаналізована його економічна ефективність. Внаслідок аналізу системи було виявлено, що вона може ефективно використовуватися для опалення будинку.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування підігрівачем мережевої води
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Моцаренко, Іван Романович; Маріяш, Юрій Ігорович
    Дипломний проєкт першого (бакалаврського) рівня вищої освіти виконаний на тему «Автоматизована система керування підігрівачем мережевої води». Система керування призначена для підтримання оптимального рівня конденсату в корпусі мережевого підігрівача. Метою дослідження є оптимізація роботи теплофікаційної установки та забезпечення ефективного контролю температурного режиму пережевої води. У роботі проведений огляд та аналіз теплофікаційної установки, визначені технологічні параметри та вимоги до системи автоматизації. Розроблена функціональна схема системи автоматизації, вибрані необхідні давачі з відповідним діапазоном вимірювання технологічного параметру, пристрої регулювання та контролери для забезпечення точного контролю температури в трубопроводах. Для досягнення поставленої мети була створена програмна частина системи, в середовищі Codesys, яка реалізована на базі ПЛК (програмованого контролера логічного рівня). Виконане моделювання системи в середовищі Indusoft WebStudio (SCADA) забезпечує візуальний моніторинг і керування параметрами теплопункту. Проведені розрахунки техніко-економічних параметрів показують, що використання АСК є ефективним з економічної точки зору. Для безпечної експлуатації теплофікаційної установки, було написано рекомендації по експлуатації, при дотриманні яких розроблена система є абсолютно безпечною і готова до впровадження. Ключові слова: автоматизація, автоматична система контролю, теплофікаційна установка, підігрівач мережевої води.
  • ДокументВідкритий доступ
    АСК системи вентиляції на хімічному виробництві
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Малога, Маргарита Андріївна; Некрашевич, Олена Василівна
    Дипломний проєкт виконаний на тему «АСК системи вентиляції на хімічному виробництві». Розроблена система керування призначена для забезпечення оптимальний кліматичних умов на хімічному виробництві шляхом контролю та регулювання витрати, температури та вологості повітря, концентрації шкідливих речовин в робочому приміщенні підприємства. Всі задачі, що були поставлені на початку роботи виконані, а саме: проведено огляд та аналіз об’єкта керування, що дозволило визначити основні технологічні параметри та засоби для автоматизації, розроблені функціональна схема автоматизації, електрична схема підключень, схема підключень зовнішніх проводок, креслення загального виду щита, монтажна схема щита. Був проведений інженерний розрахунок вимірювальних каналів обраної САР якості повітря та змоделювано відповідну систему за допомогою Matlab Simulink, для якої розраховано ПІ-регулятор. Відповідно до особливостей об’єкту була створена програма для ПЛК у середовищі CODESYS та SCADA система, що розроблена у середовищі Indusoft Web Studio. Для того, щоб перевірити правильність роботи програми було проведено імітаційне моделювання на базі об’єкту створеного у Simulink. Наступним етапом були виконані розрахунки техніко-економічних показників, в результаті яких система є економічно вигідною. Також, в розділі, що стосується охорони праці показано, що розроблена система є абсолютно безпечною та готова до впровадження.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування газоперекачувальним агрегатом
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Найдьон, Костянтин Олександрович; Поліщук, Ігор Анатолійович
    Об'єктом дипломного проектування є автоматизований газоперекачувальний агрегат ГТН-6. Предмет дипломного проєктування – це автоматизована система управління газоперекачувальним агрегатом ГТН-6 Метою проекту є розробка техно-робочого проекту автоматизованої системи управління газоперекачувальним агрегатом ГТН-6. Головні завдання проекту включають поліпшення контролю, ефективності та надійності роботи агрегату з метою підвищення якості та безперебійності процесу перекачування газу. Основна мета автоматизованої системи управління це забезпечення підтримки обертів газоперекачувального агрегату ГТН-6 на заданій оптимальній частоті. Результат дипломного проектування це техно-робочий проект автоматизованої системи управління газоперекачувальним агрегатом ГТН-6. Цей проект включає детальний опис системи управління, включаючи алгоритми, схеми, програмне забезпечення та необхідне обладнання. Проєкт також може включає техніко-економічні розарунки Такий проєкт має велике практичне значення, оскільки допомагає підвищити ефективність, безпеку та надійність роботи газоперекачувального агрегату, а також зменшити витрати на ремонт та заміну обладнання.