Магістерські роботи (АЕ)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 39
  • ДокументВідкритий доступ
    Релейний захист повітряних ліній 330 кВ
    (2024) Данилевський, Олександр Володимирович; Тимохін, Олександр Вікторович
    Магістерська дисертація виконана на 103 аркушах, 44 таблицях, 45 рисунках, 7 листах графічної частини та має 7 посилань, яка містить 3 основні розділи, стартап проект та розділ охорони праці. Актуальність теми – в реаліях сьогодення електроенергетичні об’єкти в тому числі і підстанції повинні бути оснащенні новітніми системами захисту. Саме завдяки модернізації в ході, якої замріюються старі електромеханічні захисти на мікропроцесорні забезпечується стабільність роботи енергосистеми і зниження кількості аварійних ситуацій. Мета дослідження – впровадження захистів на мікропроцесорній платформі на заміну електромеханічним захистам повітряних ліній 330кВ, на електричній підстанції 330/150/35/10 кВ «Побузька». Об’єкт дослідження – електрична підстанція 330/150/35/10 кВ «Побузька». Предмет дослідження – релейний захист повітряних ліній 330кВ. Методи дослідження – методи розрахунку уставок спрацювання мікропроцесорного захисту повітряної лінії на базі мікропроцесорного пристрою від компанії АВВ. Апробація результатів дисертація – міжнародна науково-технічна конференція молодих учених, аспірантів та студентів «Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики» 2023р. Публікації – «Забезпечення надійності електропередачі ліній 330 кВ засобами релейного захисту» Тимохін О.В, Данилевський О.В. Міжнародний науковотехнічному журналі «Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики».
  • ДокументВідкритий доступ
    Релейний захист підстанції 110/10 кВ
    (2024) Денисенко, Олексій Анатолійович; Заколодяжний, Володимир Васильович
    Магістерська дисертація складається зі 101 сторінки, 11 малюнків, 27 таблиць, 22 літературних посилань та 6 додатків що містить 3 основні розділи, розроблення стартап-проекту і розділ охорони праці та 7 аркушів креслення. Актуальність теми – релейний захист обладнання ПС 110 кВ на основі сучасних цифрових терміналів захистів, а також розрахунок їх уставок. Мета дослідження – вибір, аналіз та розрахунок релейного захисту обладнання підстанції 110 кВ, а також схемна реалізація захистів. Об’єкт дослідження – підстанція 110/35/10 кВ. Предмет дослідження – основний та резервний захист силового трансформатора потужністю 40 МВА та ліній ПС 110/35/10 кВ. Методи дослідження – методи розрахунку уставок спрацювання мікропроцесорних захистів на основі рекомендацій фірми Siemens. Апробація результатів дисертація – міжнародна науково-технічна конференція молодих учених, аспірантів та студентів «Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики». Публікації – «Розрахунок кабельного приєднання сонячної електростанції до мережі», «Розрахунок параметрів трансформаторів сонячної електростанції» в Міжнародно науково-технічному журналі "Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики".
  • ДокументВідкритий доступ
    Релейний захист електричної підстанції 110/10 кВ
    (2024) Дуда, Павло Ігорович; Дмитренко, Олександр Олексійович
    Магістерська дисертація виконана на 64 аркушах, 25 таблицях, 7 рисунках, 7 листах графічної частини та має 9 посилань, яка містить 3 основні розділи, стартап проєкт та розділ охорони праці. Актуальність теми – на даний момент електричні підстанції мають відповідати нормам щодо релейного захисту, що забезпечується за допомогою сучасних мікропроцесорних пристроїв. Мета дослідження – підвищити ефективність захисту ПС шляхом вровадження сучасних пристроїв захисту. Об’єкт дослідження – електрична підстанція 110/10 кВ «Машево». Предмет дослідження – релейний захист трансформатору 110/10 кВ електричної підстанції 110/10 кВ «Машево». Методи дослідження – методи розрахунку уставок спрацювання мікропроцесорного захисту трансформатора на базі пристрою компанії АВВ.
  • ДокументВідкритий доступ
    Оновлення обладнання та модернізація релейного захисту і автоматики підстанції 110/35/10 кВ
    (2024) Капшученко, Тарас Юрійович; Курсон, Олег Іванович
    Магістерська дисертація містить пояснювальну записку, яка складається з 100 аркушів та містить, 7 листів графічної частини, 28 рисунків, 71 таблиця та 26 літературних посилань. Актуальність теми – на підстанціях України значна частка обладнання відпрацювала свій технічний ресурс і застаріла морально, тому задача оновлення обладнання своєчасна і актуальна, при оновленні обладнання підстанції необхідно враховувати його вплив на рівень її автоматизації, що потребує модернізації релейного захисту і автоматизації Мета дослідження – оновлення обладнання та модернізація релейного захисту ПС «Богуслав». Об’єкт дослідження – електрична підстанція, що розташована у м. Богуслав та має назву «Богуслав». Предмет дослідження – релейний захист ПС 110/35/10кВ «Богуслав». Методи дослідження – розрахунок струмів короткого замикання, вибір типу пристрою релейного захисту, розрахунок уставок спрацювання. Результати роботи – розраховані струми КЗ, обраний тип захисту та конкретні пристрої релейного захисту, розраховані уставки спрацювання захистів встановлений пристроїв. Практичне значення отриманих результатів – можливість використання отриманих значень при модернізації підстанцій. Публікації за тематикою досліджень – Підвищення якості управління підстанцією при впровадженні закритих розподільчих пристроїв 35 кВ. - Курсон О.І., к.т.н., доц., Капшученко Т.Ю., магістрант.
  • ДокументВідкритий доступ
    Інформаційно-керуюча система для цифрової підстанції
    (2024) Клименок, Нікіта Сергійович; Лавренова, Дарина Леонідівна
    Магістерська дисертація виконана на 82 аркушах та містить 21 рисунків, 21 таблицю, 7 листів графічної частини, та 28 літературних посилань. Робота містить 3 основні розділи, розділ з розробки стартап-проекту та розділ з охорони праці. Актуальність теми – задля підвищення ступеню інтегрування ЄЕСУ до Європейської електроенергетичної системи та підвищення керованості енергооб’єктів необхідно впроваджувати цифрові підстанції. Фактично умови технологічного прогресу та розвитку «розумних» електромереж вимагають впровадження сучасних інформаційних технологій для забезпечення надійності, ефективності та захисту енергосистем. Мета дослідження – проаналізувати та розробити інформаційно-керуючу систему для цифрової підстанції 35/10 кВ з метою підвищення її надійності, ефективності та відповідності сучасним вимогам. Об’єкт дослідження – припортова підстанція 35/10 кВ. Предмет дослідження – інформаційно-керуюча система для підстанції 35/10 кВ із реконструкцією обладнання ЗРП 35 кВ. Методи дослідження – розрахунки параметрів для вибору обладнання та засобів системи компенсації реактивної потужності підстанції, аналізування можливих умов побудови ІКС для цифрових підстанцій. Апробація результатів дисертації – Міжнародний науково-технічний журнал "Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики". Публікації – Лавренова Д.Л., Клименок Н.С. Інформаційно-керуюча система для цифрової підстанції // Міжнародний науково-технічний журнал «Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики» – 2023.
  • ДокументВідкритий доступ
    Покращення інтегральних показників надійності розподільної електричної мережі шляхом оптимального розміщення секціоналайзерів
    (2024) Малахов, Олександр Сергійович; Шполянський, Олег Григорович
    Магістерська дисертація виконана на 91 аркуші та містить 44 рисунка, 34 таблиці, 7 листів графічної частини та включає 15 посилань. Робота містить 3 основні розділи, розділ з розробки стартап-проекту та розділ з охорони праці. Актуальність теми – в сучасних умовах необхідність підвищення надійності та забезпечення безперервності енергопостачання набирає особливу актуальність через збільшення загальної кількості відключень споживачів. Несприятливі погодні умови, атаки на енергетичну інфраструктуру чи інші фактори можуть призводити до припинення електропостачання споживачів. Установка секціоналайзерів допомагає локалізувати, ізолювати та оперативно ліквідувати порушення нормального режиму роботи розподільної мережі. Мета дослідження – основною метою даного дослідження є розробка та реалізація ефективних стратегій покращення інтегральних показників надійності розподільної електричної мережі (РЕМ) з напругою 6-20 кВ. Зокрема, дослідження спрямоване на визначення оптимальних місць розміщення секціоналайзерів у мережі для максимізації стійкості та мінімізації часу відновлення електропостачання в умовах впливу екстремальних факторів, таких як аварії та інші надзвичайні ситуації. Об'єкт дослідження – розподільна електрична мережа РЕМ з рівнем напруги 10 кВ Хмельницькобленерго. Предмет дослідження – визначення оптимальних місць розміщення секціоналайзерів для покращення інтегральних показників надійності електропостачання. Методи дослідження – Використання оптимізаційних методів для знаходження оптимального розміщення секціоналайзерів у мережі з метою максимізації надійності та мінімізації часу відновлення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Аналіз процесів в режимі ОАПВ ЛЕП 750 кВ та визначення заходів для запобігання резонансним перенапругам
    (2024) Паньків, Андрій Романович; Шполянський, Олег Григорович
    Магістерська дисертація складається з пояснювальної записки на 107 сторінок, яка містить 61 таблицю, 62 рисунки, 7 аркушів технічних креслень, 13 джерел літератури. Текстова частина складається з 5 розділів, вступу та висновків. Актуальність теми – Виникнення резонансної перенапруги на відключеній фазі ЛЕП 750 кВ в режимі ОАПВ призводить до необхідності застосування трифазного АПВ. Аналіз процесів в режимі ОАПВ ЛЕП 750 кВ та визначення заходів для запобігання резонансним перенапругам дозволить безпечно застосовувати ОАПВ та підвищити надійності роботи енергосистеми. Об’єкт дослідження – електричні мережі повітряних ліній електропередачі 750 кВ Предмет дослідження – режими роботи ЛЕП 750 кВ Київська– РАЕС під час однофазного КЗ та дії ОАПВ з різною кількістю підключених шунтувальних реакторів та опором компенсаційного реактору. Мета дослідження – визначення заходів по запобіганню резонансним перенапругам під час ОАПВ і зменшення часу відключення пошкодженої фази. Методи дослідження – побудова імітаційної моделі в програмному забезпечені MATLAB Simulink і симуляція режимів роботи лінії електропередачи 750 кВ.
  • ДокументВідкритий доступ
    Релейний захист підстанції 330/110/10 кВ
    (2024) Саєнко, Дмитро В’ячеславович; Марченко, Анатолій Андрійович
    Магістерська дисертація виконана на 88 аркушах, 29 таблицях, 23 рисунках, 7 листах графічної частини та має 17 посилань, яка містить основні розділи, стартап проект та розділ охорони праці. Актуальність теми – на сьогоднішній день електричні підстанції повинні відповідати стандартам по релейному захисту, які забезпечують відповідні сучасні пристрої на мікропроцесорній базі. Мета дослідження – впровадження сучасного релейного захисту на електричній підстанції 330/110/10 кВ «Північнопольова». Всі пристрої захисту повинні відповідати сучасним стандартам. Об’єкт дослідження – електрична підстанція 330/110/10 кВ «Північнопольова». Предмет дослідження – релейний захист електричної підстанції 330/110/10 кВ «Північнопольова». Методи дослідження – розрахунок уставок спрацювання захисту трансформатора на базі приладу RET670 Апробація результатів дисертація – міжнародна науково-технічна конференція молодих учених, аспірантів та студентів «Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики».
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження та аналіз режимів фрагментів мереж 750/330/110 кВ
    (2024) Шевчук, Дмитро Богданович; Марченко, Анатолій Андрійович
    Магістерська дисертація складається з 3 основних розділів, розділу з охорони праці та стартап проєкт. Пояснювальна записка виконана на 109 сторінках та містить в своєму складі 50 рисунків, 21 таблиця, 22 літературних посилань. Графічна частина складається з 10 технічних плакатів. Актуальність теми – зростання енергетичних потреб сучасного суспільства ставить перед енергетичною системою завдання ефективного та безперебійного функціонування мереж різного рівня напруг. Підстанції є ключовим елементом у забезпеченні стійкості та надійності електропостачання. Однак, в умовах воєнного стану та зростаючого навантаження, дослідження режимів фрагментів таких мереж стає надзвичайно актуальним завданням. Мета дослідження – вивчення та аналіз фрагментів електричної мережі з метою підвищення ефективності їх експлуатаційних режимів. Об’єкт дослідження – ПС «Акац 330/110/10 кВ» (оригінальну назву змінено), та фрагменти електричної мережі підстанцій «Магістральна», «Південна», «Західна» та Міська ТЕЦ. Предмет дослідження – перевірка надійності електропостачання та дослідження впливу збурень на режими роботи енергосистеми. Методи дослідження – моделювання усталених режимів з метою перевірки надійності в нормальному режимі та при наявності збурення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Система моніторингу стану високовольтного вимикача
    (2024) Слободяник, Андрій Вікторович; Хоменко, Олег Володимирович
    Магістерська дисертація виконана на 109 аркушах, 29 таблицях, 38 рисунках, 7 листах графічної частини та має 36 посилань, яка містить основні розділи, стартап проект та розділ охорони праці. Актуальність теми – на сьогоднішній день виставляються стандарти до експлуатації високовольтних вимикачів серії ВВБ, вони повинні коректно виконувати потрібні операції, зокрема на підстанціях. Мета дослідження – оцінка технічного стану вимикача і аналіз надійності його роботи. Об’єкт дослідження – електрична підстанція 330/110/35 кВ «Броваришинська», високовольтний вимикач серії ВВБ. Предмет дослідження – система моніторингу високовольтного вимикача серії ВВБ. Методи дослідження - методики розрахунку струмів КЗ, методика вибору пристроїв РЗА, моніторинг стану високовольтних вимикачів. Апробація результатів дисертація – міжнародна науково-технічна конференція молодих учених, аспірантів та студентів «Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики».
  • ДокументВідкритий доступ
    Підвищення ефективності систем РЗА в мережах з розподіленими енергетичними ресурсами за допомогою адаптивних підходів
    (2024) Законов, Андрій Юрійович; Нестерко, Артем Борисович
    Магістерська дисертація виконана на 108 аркушах та містить 39 таблиць, 54 рисунки, 7 листів графічної частини та містить 34 посилання. Робота включає 2 основні розділи, розділ з розробки стартап-проєкту та розділ з охорони праці. Актуальність теми спричинена тим, що постійна потреба у модернізації систем електропостачання та зростання рівня споживання, у поєднанні з активним розвитком зелених технологій генерації електричної енергії та необхідністю переходу до європейських стандартів, призводять до необхідності вивчення питань не лише імплементації розподіленої генерації у вітчизняну систему, але і особливостей забезпечення її стабільної роботи. Особливо гостро питання додаткової генерації, а разом із тим – і захисту таких мереж, постає в умовах активних бойових дій. Метою дослідження є аналіз застосування адаптивних методів для підвищення ефективності систем РЗА в мережах з розподіленими енергетичними ресурсами. Об’єктом дослідження виступають мережі з розподіленими енергетичними ресурсами. Предметом дослідження виступають адаптивний направлений струмовий захист в мережах з розподіленими енергетичними ресурсами. До основних методів дослідження можна віднести моделювання електричної мережі і захистів; аналіз тематичної літератури та технічної документації.
  • ДокументВідкритий доступ
    Повітряний накопичувач енергії як засіб регулювання частоти в електроенергетичній системі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Касіч, Микита Юрійович; Яндульський, Олександр Станіславович
    Магістерська дисертація складається з 93 аркушів пояснювальної записки, в які міститься 4 розділи, 14 таблиць, 42 рисунки, 17 джерел посилання та 1 додаток. Графічна частина дисертації представлена на 8 технічних плакатах. Актуальність теми – технології відновлюваної енергетики набувають все більшого поширення. Введення значної кількості відновлюваних джерел енергії в загальний баланс генерації енергосистеми негативно впливає на якість роботи електроенергетичної системи, зокрема сприяє зменшенню сумарної інерції. Тому виникає необхідність підвищувати ефективність роботи електричних мереж. Одним із можливих вирішень проблеми є використання накопичувачів енергії, отже тема є актуальною. Мета дослідження – підвищення регулювальних властивостей електроенергетичних систем шляхом використання повітряних накопичувачів енергії. Об’єкт дослідження – процеси в розподільних електричних мережах з відновлюваними джерелами енергії та повітряними накопичувачами енергії; властивості повітряних накопичувачів енергії. Предмет дослідження – можливість використання повітряних накопичувачів для підвищення ефективності роботи розподільних електричних мереж з відновлюваними джерелами енергії. Методи дослідження – методи аналізу електричних процесів у розподільних мережах та електроенергетичних системах, та термодинамічних процесів у пневматичних двигунах; методи параметричного синтезу; моделювання з використанням програмного комплексу MATLAB/Simulink. Наукова новизна одержаних результатів: 1. Розроблено модель повітряного накопичувача енергії, яка на відміну від існуючих враховує властивості пневматичного двигуна, що дозволило дослідити роботу повітряних накопичувачів у різних режимах; 2. Отримано нові результати роботи повітряного накопичувача паралельно з електроенергетичною системою та ізольовано від неї, що дозволили встановити параметри налаштування, при яких накопичувач здатний виконувати задані функції; 3. Проведено аналіз зміни сумарної інерції енергосистеми України при зміні складу генеруючих потужностей, які показали що подальше збільшення частки відновлюваних джерел енергії призведе до збільшення швидкості зміни частоти, якщо не використовувати додаткові засоби посилення стійкості енергосистеми. Практичне значення одержаних результатів: 1. Розроблено алгоритм керування повітряним накопичувачем енергії, який враховує особливості роботи накопичувача в режимі паралельної роботи з електроенергетичною системою та ізольовано від неї. 2. Розроблено структурну схему та експериментальну установку повітряного накопичувача енергії, та проведено експериментальне дослідження її роботи, які можуть бути використані як основа для конструювання накопичувачів більшої потужності.
  • ДокументВідкритий доступ
    Поліфакторна оптимізація режимів мереж 110/35/10 кВ за методом універсального дискретного спуску
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Гараган, Костянтин Михайлович; Банін, Дмитрій Борисович
    Магістерська дисертація складається з пояснювальної записки на 106 сторінок, яка містить в собі 1 таблицю, 64 рисунки, 8 джерел літератури та 9 додатків. Графічна складова дисертації складається з 12 аркушів технічних креслень. Текстова складова містить в собі 3 основні частини. Актуальність теми – для вирішення задачі комплексної оптимізації усталених режимів електричних мереж 110/35/10 кВ операторів систем розподілу електроенергії запропоновано метод універсального дискретного спуску. Об’єкт дослідження – усталені режими роботи електричних мереж 110/35/10 кВ. Мета дослідження – реалізація методу універсального дискретного спуску у програмному засобі комплексної оптимізації дискретних оптимізаційних факторів. Методи дослідження – розрахунок, аналіз та оптимізація режимів промислових мереж 10/35/10 кВ операторів систем розподілу електроенергії у комп’ютерних комплексах РАОТВ, Z_Regim. Новизна дослідження – виконана постановка задачі поліфакторної оптимізації у єдиному програмному просторі з єдиним математичним апаратом – універсальним дискретним спуском. Розроблено і досліджено аналоги другого порядку в дискретному спуску та бар’єрних функціях. Розроблено новий програмний комплекс. Публікації за тематикою дослідження – «Поліфакторна оптимізація режимів електромереж. Універсальний метод дискретного спуску. Алгоритмічна та програмна реалізація», «Цифрові та аналогові системи реєстрації аварійних процесів. Порівняльний аналіз».
  • ДокументВідкритий доступ
    Підвищення стійкості об’єднаної енергосистеми України засобами протиаварійної автоматики
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Петруніна, Дарина Павлівна; Марченко, Анатолій Андрійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Підвищення ефективності регулювання режимів енергосистем з розподіленою генерацією на основі використання прогностичних моделей
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Чекотун, Володимир Геннадійович; Нестерко, Артем Борисович
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження, аналіз та оптимізація усталених режимів роботи електричних мереж 750-110 кВ операторів системи з постачання електроенергії
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Наконечний, Віталій Олександрович; Банін, Дмитрій Борисович
  • ДокументВідкритий доступ
    Система моніторингу стану силового трансформатора
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Карпенко, Дмитро Андрійович; Хоменко, Олег Володимирович
  • ДокументВідкритий доступ
    Релейний захист електричної підстанції 330 кВ
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Козуб, Андрій Юрійович; Дмитренко, Олександр Олексійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження та аналіз режиму енергосистеми з використанням принципу надійності N-1
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Коломієць, Марина В’ячеславівна; Марченко, Анатолій Андрійович
  • ДокументВідкритий доступ
    Методи вимірювання частоти у засобах релейного захисту та пристроях синхронних векторних вимірювань електричних підстанцій
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Канабас, Денис Сергійович; Тимохін, Олександр Вікторович