Аналіз проблем побудови критичної ІТ-інфраструктури міністерства

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2018

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Institute of Special Communication and Information Protection of National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

Анотація

Проаналізовано проблеми створення критичної ІТ-інфраструктури міністерства. Розглянуто класичну модель хмарних сервісів, яка складається з трьох шарів. Показано, що специфіка задач, що виконуються міністерствами (відомствами), ставить перед розробником підвищені вимоги щодо надійності, безпеки, доступності при автоматизації їх процесів. Як наслідок, показано, що використання тільки цих трьох шарів для створення критичної ІТ-інфраструктури міністерств (відомств), навіть у вигляді приватної хмари, вже не є достатнім. Запропоновано ще декілька додаткових шарів для класичної моделі хмарних сервісів, таких як BaaS та XaaS. Перший шар – бізнес як сервіс (BaaS), включає автоматизацію керування процесами на організаційному рівні, включно з моніторингом показників ефективності, аналітичними звітами, консолідацією даних та централізованою інтеграцією рівня підприємства. Другий шар – все як сервіс (XaaS), передбачає тотальну автоматизацію галузевого рівня, включно із введенням галузевих стандартів, автоматизації наскрізної інтеграції багатьох підприємств. Проведено подальший аналіз утвореної моделі та визначено, що для створення єдиного інформаційного простору міністерства (відомства) як об’єкта інформатизації з критичною ІТ-інфраструктурою потрібно закласти в її реалізацію цілий ряд нових можливостей. Вони обумовлюють необхідність модернізувати як апаратну інфраструктуру, так системну і прикладну частини програмного забезпечення. Тому для створення критичної ІТ-інфраструктури з цими можливостями необхідна реалізація нових спеціалізованих засобів передачі та зберігання інформації. Ці засоби характеризуються рядом ключових характеристик таких як, інтерактивність, багатоверсійність, гетерогенність, розподіленість і динамічна модифікація структур даних під час життєвого циклу інформаційних систем критичної ІТ-інфраструктури відповідно до метамоделей предметної області на базі інтерпретації метаданих. Все вищезазначене вказує на необхідність закладення в модель ще одного останнього шару GaaS (переходу до глобальної інтеграції у вигляді сервісу). В останній частині статті наведено аналіз вимог до побудови критичної ІТ-інфраструктури.

Опис

Ключові слова

архітектура, хмарні послуги, хмарні сервіси, глобальна інтеграція як сервіс, центр обробки даних, критична ІТ-інфраструктура, architecture, cloud services, global integration as a service, data center, critical ІТ-infrastructure

Бібліографічний опис

Аналіз проблем побудови критичної ІТ-інфраструктури міністерства / Ігор Бондаренко, Ярослав Дорогий, Сергій Стіренко, Тимур Шемсединов // Information Technology and Security. – 2018. – Vol. 6, Iss. 1 (10). – Pp. 96–107. – Bibliogr.: 10 ref.