Метод виявлення критичних інформаційних джерел в глобальній мережі Інтернет

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Institute of Special Communication and Information Protection of National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

Анотація

Одним із значущих сегментів системи засобів масової інформації в сучасних умовах є сукупність джерел мережі Інтернет. Результати соціологічних досліджень показали, що безперервно збільшується кількість користувачів мережею Інтернет. Найпопулярнішими пристроями доступу до мережі виявились мобільні телефони та планшети. Це дозволило розширити спектр послуг, які надаються за допомогою глобальної мережі. Споживачі інформації з мережі Інтернет все більше довіряють їй: в першу чергу засобам масової інформації та соціальним мережам. Ця особливість використовується, в тому числі, і в маніпулятивних цілях під час ведення інформаційних війн та атак для навіювання неправдивої інформації користувачам. Робота системи засобів масової інформації орієнтована на доведення інформаційних повідомлень в різних форматах практично до будь-якої людини без зовнішньої участі. При цьому для функціонування засобів масової інформації мережі Інтернет, зазвичай, необхідне лише створення та підтримання сайту, що не вимагає серйозних фінансових витрат для традиційних засобів масової інформації. Сервер може розташовуватися в будь-якій точці світу, а реєстрація як засобу масової інформації вимагає оформлення заявки і оплати незначних коштів. Такі умови створення і функціонування дають можливість здійснювати зовнішній вплив на функціонування системи засобів масової інформації у мережі Інтернет. У даній роботі досліджено стабільність джерел засобів масової інформації та запропоновано метод, який дозволяє виявляти критичні джерела, які з великою імовірністю використовуються як інструмент для маніпуляції свідомістю людей під час проведення інформаційних війн. Виявлено 4 види процесів, що відбуваються з інформаційними джерелами під час їх життєвого циклу: майже не змінний процес публікувань джерелом, стрімке зменшення кількості публікацій джерелом майже до його зупинки, короткострокове збільшення кількості публікацій джерелом, збільшення кількості опублікувань джерелом, що відбулось на постійній основі.

Опис

Ключові слова

показник Херста, інформаційні агентства, рівень стабільності, інформаційні джерела, інформаційна атака, інформаційний вибух, Hurst index, information agencies, level of stability, information sources, information attack, information explosion

Бібліографічний опис

Соболєв, А. Метод виявлення критичних інформаційних джерел в глобальній мережі Інтернет / Артем Соболєв, Дмитро Ланде // Information Technology and Security. – 2019. – Vol. 7, Iss. 1 (12). – Pp. 4–13. – Bibliogr.: 13 ref.