Підхід до автоматизованого виявлення деструктивних кібервпливів

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2019

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Institute of Special Communication and Information Protection of National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

Анотація

Розглянуто питання аналізу інформації та виявлення деструктивних впливів у кіберпросторі та через кіберпростір. В 2019 році підтверджено світову тенденцію щодо зростання кількості користувачів сервісів соціальних інформаційних мереж. Тому на теперішній час зростає важливість забезпечення виконання завдань інформаційної та кібернетичної безпеки в електронних засобах масової інформації та аналізування кіберпростору. Враховуючи світові тенденції стосовно виявлення деструктивних кібервпливів та для виконання завдань визначених керівними документами держави необхідно здійснювати моніторинг кіберпростору та виявлення деструктивних кібервпливів (на етапах планування, підготовки та безпосередньо проведення інформаційних дій). Для реалізації вище зазначеного необхідне опрацювання питання розробки відповідних моделей і методів автоматичного виявлення деструктивних кібервпливів. З метою створення підґрунтя для проведення наукових досліджень здійснено вивчення: методів аналізу інформації, що є у кіберпросторі для виявлення деструктивних кібервпливів; переваг та недоліків відомих методів виявлення деструктивних кібервпливів; відомих систем моніторингу кіберпростору. Основними особливостями (функціями) відомих систем моніторингу кіберпростору є: пошук даних за ключовими словами та фіксація доступної інформації про розповсюджувачів інформації (їх загальна кількість, активність за певний період, аккаунти акторів, стать, вік, географічна локація, охоплення аудиторії). Таким чином, виникає потреба в визначенні підходів при розробці методів і моделей підтримки прийняття рішень, що стосується виявлення деструктивних кібервпливів у кіберпросторі. При розробленні підходу щодо виявлення деструктивного кібервпливу на першому етапі застосовується метод онтології для структуризації інформації (рубрикації текстового контенту). Перевагами використання онтологічних схем у процесі виявлення інформаційного впливу є: наочність предметної галузі (проблеми) у табличному вигляді або у вигляді графів, виявлення прихованих зв’язків, накопичення та аналіз інформації в оперативному режимі, перевірка узгодженості фактів. На другому етапі застосовується фільтр-матриця, яка відображає процеси (планування, підготовки та безпосередньо проведення інформаційних дій) класичної інформаційної операції збройних сил країн НАТО. У перспективах подальших досліджень стоїть завдання щодо розробки методу автоматизованого виявлення деструктивних кібервпливів у кіберпросторі.

Опис

Ключові слова

кіберпростір, безпека, деструктивний, кібервплив, виявлення, моніторинг, метод, cyberspace, security, destructive, cyber impact, detection, monitoring, method

Бібліографічний опис

Даник, Ю. Підхід до автоматизованого виявлення деструктивних кібервпливів / Юрій Даник, Костянтин Соколов, Олег Гудима // Information Technology and Security. – 2019. – Vol. 7, Iss. 2 (13). – Pp. 149–160. – Bibliogr.: 35 ref.