Магістерські роботи (АЕМК)

Постійне посилання зібрання

У зібранні розміщено магістерські дисертації на здобуття ступеня магістра.

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 70
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизація технологічного процесу одержання біопалива дя газотурбінних двигунів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Войдило, Денис Сергійович; Яковлєва, Анна Валеріївна
    Дисертація присвячена розробці системи автоматизації технологічного процесу отримання біопалива для газотурбінних двигунів шляхом переетерифікації рослинних олій, що дозволит підвищити вихід біопалива з необхідним ступенем його чистоти. Було проаналізовано потенціал отримання біопалива з відновлювальних джерел рослинної сировини в Україні. Та основні нормативні документи щодо регулювання. Розглянуто виробництво біопалива, а також стандарти якості кінцевого продукту. Була обрана схема технологічного процесу і основні елементи системи було розраховані виходячи з початкових умов проектування. Синтезовано схему автоматичного неперервного регулятора тиску розрідження при вакуумній дистиляції реакційної суміші, внаслідок чого продуктивність установки збільшується при збереженні високої якості вихідного продукту.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизація систем вітроелектростанції
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Мельник, Владислав Олегович; Данілін, Олександр Валерійович
    Дисертація присвячена питання розробки і дослідженню режимів енергоефективної роботи вітроенергетичної установки з вертикальною віссю обертання, що може бути використана для забезпечення першочергових потреб споживачів в умовах обмежень енергосистеми. В умовах дефіциту електричних потужностей необхідно забезпечувати споживачам житлових будинків не лише аварійні системи, а й вентиляцію, ліфтові та насосні установки. Хоч малопотужні установки (від 4 до 55 кВт) і мають відносно велику вартість, але таке незалежне джерело живлення часто необхідне для побутових споживачів. Особливістю проєктування таких ВЕУ є те, що наявні обмеження щодо площі використання, нестабільністю та невеликою швидкістю вітрових потоків. Крім цього, проблемою більшості станцій є значний рівень шуму, тому відповідно до вищенаведених особливостей оптимальним буде використання вітроагрегатів з вертикальною віссю обертання, які є нечутливим до зміни напрямку вітру. Хоч такий тип установок має менший показник коефіцієнта використання енергії вітру (КВЕВ) порівняно з ВЕУ з горизонтальною віссю, але для установок з турбіною Дар’є вдалось досягти значення КВЕВ 35% навіть для установок малої потужності.
  • ДокументВідкритий доступ
    Електромеханічне обладнання ділянки будівництва Південно-Західного колектора з модернізацією системи керування прохідницького щита
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Кучерук, Іван Сергійович; Осадчук, Микола Павлович
    В магістерській дисертації наведений аналіз типів конструкції приводів планшайби прохідницьких щитів, показана наявність недоліку гідроприводу планшайби прохідницького щита ПЩ-3,6, запропонований пристрій автоматичного керування підкачуванням робочої рідини, виконаний розрахунок характеристики гідроприводу та налаштувань автоматичного пристрою, виконані економічні розрахунки виробництва автоматичного пристрою.
  • ДокументВідкритий доступ
    Електромеханічне обладнання станій відкритого типу Святошинської-Броварської лінії метрополітену міста Києва
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Шевчук, Юрій Олександрович; Терентьєв, Олег Маркович
    Дисертація присвячена видобутку, шліфуванню та поліруванню камінню і плитки для облаштування станцій як відкритого так і підземного типу. Надання їм звичного вигляду у випадку виникнення аварійних ситуацій як внутрішніх так і зовнішніх збуджувачів. Метрополітен Києва – це історія та сучасність переплітаються у лабіринті підземних тунелів. Величні станції, прикрашені скульптурами, мозаїками та архітектурними шедеврами, є не лише транспортними вузлами, а й справжніми музеями мистецтва.. Святошинсько-Броварська лінія метрополітену Києва є життєво важливою частиною транспортної системи міста. Крім того, Розроблено стартап-проект для реалізації інтелектуальної системи, в якому проведено економічний аналіз існуючих рішень та наведено список переваг запропонованого технічного рішення. Обробка облицювального каменю полягає в різанні або в розколюванні отриманих на кар'єрах блоків каменю на заготовки. Вони розпилюються або розколюються на плити певної товщини В подальшому виконується точна обробка виробу на окантувальніх та профільних верстатах. Розроблено пристрій із суміщенням стадій обробки облицювального в часі і просторі та зовнішніх і внутрішніх енергетичних джерел. Пристрій відрізняється тим, що шліфуючи поверхні, розташовані на рухомому корпусі, та ріжучий канатний орган мають змогу обертатися з різними кутовими швидкостями, в рухомому корпусі розміщені канали для проходження рідини для вивільнення внутрішньої енергії породи та охолодження зони обробки природного каменю.
  • ДокументВідкритий доступ
    Електромеханічне обладнання котельні з модернізацією насосної установки
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Лупашко, Дмитро Вікторович; Мейта, Олександр Вячеславович
    Дисертація присвячена питанню розробки електромеханічного обладнання котельні з модернізацією насосної установки. При цьому основною вимогою при проектуванні було забезпечення високої точності стабілізації тиску із використанням лише одного керованого насосу та фіксованої кількості некерованих. В результаті аналізу існуючих рішень були сформульовані їх основні проблеми, а саме суттєві коливання тиску і перепади в напрузі живлення під час перемикань між некерованими насосами, невисока точність стабілізації тиску при наявності різких зовнішніх збурень, непрогнозований характер перемикань між некерованими насосами. Було запропоновано такі дії підвищення якості регулювання тиску: використання автоматичного керування, що забезпечує якіснішу стабілізацію тиску ніж за раніше встановленим обладнанням; Встановлення нових насосних агрегатів; Моделювання керованого насосу для кращого налаштування ПІД-регулятора тиску. Була розроблена система автоматизації роботи насосної установки залежно від тиску в трубопроводі з його стабілізацією керованим насосом та додатково з включенням допоміжних насосів за потреби стабілізації тиску, яка прописана в логікі ПЛК. Проведено дослідження для налаштування ПІД-регулятора та обрані номінальні параметри для стабільного регулювання системи. Вибрано та запропоновано до використання алгоритм керування системи автоматизації. У розділі стартапу було проведено економічне обґрунтування розробленого проекту при використанні раціонального алгоритму керування, що забезпечує зниження енергоспоживання.
  • ДокументВідкритий доступ
    Модернізація системи пошуку пристрою очистки магістраль-ного нафтопроводу
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Халик, Олександр Владиславович; Городецький, Віктор Георгійович
    Магістерська дисертація на тему присвячена розробці системи пошуку пристрою очистки магістрального нафтопроводу, що застосовується в галузях транспорту нафти, газу, при виробництві лаків та фарб. Основними параметрами такої системи є частота передачі сигналу та місце розміщення генератора та приймача сигналу. Вибір кращої частоти передачі ускладнюється необхідністю для сигналу подолати рідину всередині трубопроводу, його стінку та шар повітря щоб дістатись до приймача. Розробка такої системи дозволить не тільки підвищити швидкість та точність пошуку, а і суттєво знизити собівартість такого рішення, що в подальшому знизить вартість її для кінцевого споживача. В даній роботі були розглянуті існуючі ультразвукові системи пошуку, фактори впливу оточуючої середи та товщини металу стінки трубопроводу на якість проходження сигналу. Також були розроблені та розраховані схеми як генератора так і приймача сигналу з подальшим вибором необхідної елементної бази.
  • ДокументВідкритий доступ
    Адаптивний термоподатчик гідромолота з ефектом пам’яті
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Бежевець, Владислав Вадимович; Сліденко, Віктор Михайлович
    Дисертація присвячена розробці конструкції, обґрунтуванню основних параметрів та дослідженню функціонування адаптивного термоподатчика гідромолота з генерацією сили подачі пружного елемента з ефектом пам’яті форми. В дисертації проведено аналіз існуючих методів будівництва станційного тунелю метрополітену глибокого залягання застосуванням адаптивного гідромолота з термоподатчиком, що змінює силу подачі гідромолота в залежності від технологічних характеристик гірського масиву. Проведені розрахунки з використанням програмної оболонки Mathcad дозволили встановити основні параметри термоподатчика та визначити залежності сили подачі від температурного режиму, який контролюється програмованим логічним контролером. Проведено аналіз отриманих даних. Розроблено стартап-проєкт для реалізації термоподатчика, в якому проведено економічний аналіз існуючих рішень та наведено список переваг запропонованого технічного рішення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Адаптивний гідромолот для будівництва станції метрополітену за технологією «стіна в ґрунті»
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024-01) Дяченко, В’ячеслав Сергійович; Сліденко, Віктор Михайлович
    Дисертація присвячена розробці конструкції, обґрунтуванню основних параметрів та дослідженню функціонування адаптивного гідромолота з пневмоакумулятором змінного об’єму, за показаннями датчика переміщення інструменту. В дисертації проведено аналіз існуючих методів будівництва станції метрополітену відкритим способом за технологією «стіна в ґрунті» з застосуванням адаптивного гідромолота, з пневмоакумулятором змінного об’єму в залежності від технологічних характеристик гірського масиву. Проведені розрахунки з використанням програмної оболонки Mathcad дозволили встановити основні параметри пневмоакумулятора та визначити залежності енергії зарядки від переміщення інструменту, яке контролюється програмованим логічним контролером. Проведено аналіз отриманих даних. Розроблено стартап-проєкт для реалізації гідромолота, в якому проведено економічний аналіз існуючих рішень та наведено список переваг запропонованого технічного рішення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Генератор вихрових процесів репресійної дії на колектор нафтової свердловини
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Зарудний, Артем Богданович; Сліденко, Віктор Михайлович
    Дисертація присвячена розробці конструкції, обґрунтуванню основних параметрів та дослідженню функціонування генератора вихрових процесів з генерацією гармонічних коливань репресійної дії на колектор нафтової свердловини. В дисертації проведено аналіз існуючих методів впливу на нафтову свердловину з метою підвищення видобутку вуглеводнів та обґрунтовано актуальність застосування вихрового генератора з мінімальною кількістю рухомих деталей. Проведені розрахунки з використанням програмної оболонки Mathcad дозволили встановити основні параметри генератора та визначити залежності параметрів коливань клапана гармонізатора від подачі робочої рідини. Проведено аналіз отриманих даних. Розроблено стартап-проєкт для реалізації генератора вихрових процесів, в якому проведено економічний аналіз існуючих рішень та наведено список переваг запропонованого технічного рішення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Система діагностування обмоток статора асинхронного двигуна
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Якимець, Ян Ярославович; Зайченко, Стефан Володимирович
    Дисертація присвячена створенню системи діагностування асинхронного двигуна. Це досягається шляхом розробки системи діагностування, яка ґрунтується на діагностичних показниках, таких як електричні і вібраційні характеристики обмоток. Основна увага була приділена методів контролю та діагностики асинхронних двигунів, що застосовуються в різних сервісних компаніях. Проаналізовані патенти та сучасні рішення в області діагностики для підвищення рівня розуміння системи діагностування. Розглянуто концепцію та результати діагностики асинхронних двигунів; досліджено види та причини дефектів асинхронних двигунів та описати методи їх виявлення; дано характеристику організацій, які здійснюють діагностику асинхронних двигунів та провести аналіз методів контролю та діагностики асинхронних двигунів, що застосовуються цими організаціями; описано характеристики віброаналізатора та оцінити економічний ефект від впровадження приладу. Розроблено ідею стартап-проєкту. Обрана стратегія розвитку та проведений аналіз витрат, спрямований на оцінку фінансової стійкості та рентабельності стартапу.
  • ДокументВідкритий доступ
    Підвищення енергоефективності насосної установки теплопункту
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Запорожець, Максим Володимирович; Босак, Алла Василівна
    Насосні станції призначені для збільшення напору і зміни тиску в магістральних трубопроводах теплової мережі. Основна частина насосного агрегату - це електродвигун. Близько 70% витрат електроенергії припадає на частку електричних двигунів. Оскільки ціни на ресурси підвищуються з кожним роком, перед промисловими підприємствами і підприємствами житлово-комунального господарства постало завдання енергозбереження. В результаті проведених досліджень було розроблено енергоефективну систему керування насосною станцією теплопункту для забезпечення необхідних динамічних та статичних властивостей системи в заданих режимах роботи.
  • ДокументВідкритий доступ
    Енергоефективна система керування сонячними панелями
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Коровушкін Віталій Олексійович; Босак Алла Василівна
    Задача підвищення ефективності отримання електричної енергії за допомогою сонячних панелей шляхом орієнтування їх поверхні відповідно до добового та річного руху Сонця, компенсуючи втрати генерації, викликаних недоосвітленням поверхні панелей є складною. В результаті проведених досліджень було підвищено продуктивність позиційного електроприводу сонячного трекера за рахунок покращення точності позиціювання та оптимального підбору основного обладнання.
  • ДокументВідкритий доступ
    Robust control of elevator drive taking into account backlash of gearbox
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024-01) Qiuyang, Ding; Торопов, Антон Валерійович
    Дисертацію присвячено питанню розробки робастних систем позиційними електроприводами, нечутливих до впливу нелінійних залежностей в контурі регулювання за рахунок вводу компенсуючого сигналу за бажаною передаточною функцією. Розглянуто принципи побудови систем керування позиційнимим електроприводами, визначено основні вимоги до них. Розроблена уточнена модель позиційного електроприводу із врахуванням люфту в редукторі лебідки. Синтезовано робастний регулятор на основі класичного ПІД – регулятора положення та компенсуючого сигналу за бажаною передаточною функцією. Дослідження працездатності системи було проведено методом цифрового моделювання з використанням математичного середовища MATLAB і його додатку Simulink.Розроблено стартап-проект для реалізації блоку керування ліфтовою установкою.
  • ДокументВідкритий доступ
    Електромеханічна система водопостачання житлового багатоквартирного будинку
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Дорошенко, Дмитро Романович; Шевчук, Степан Прокопович
    Анотація (укр.) Дисертація присвячена проектуванню системи водопостачання за допомогою використання керованого електроприводу зі скалярним керуванням та IR-компенсацією. Застосування регульованого електроприводу турбомеханізмів дозволяє створити нову технологію енергозбереження, в якій економиться не тільки електроенергія, але і зберігається теплова енергія і скорочуються втрати води за рахунок її витоків при перевищення тиску в магістралі, коли витрата мала. Було виконано огляд насосів та принцип їх роботи, переваги та недоліки різних видів насосних агрегатів. Наведені переваги використання регульованого електроприводу у насосних системах та різні їх види. Описаний технологічний процес автоматичного підтримання тиску води у водопровідній системі та запропонована структурна схема АСК ТП. Досліджено принципи скалярного керування асинхронними двигунами. На основі закону Костенка М.П., було розраховано та побудовано механічні та електромеханічні характеристики АД для режиму без компенсації та з IR-компенсацією. Досліджено систему автоматичної підтримки тиску води. Створено імітаційну модель асинхронного ЕП насоса з урахуванням особливостей навантаження; розроблено систему керування асинхронним ЕП насоса.
  • ДокументВідкритий доступ
    Адаптивне керування електромеханічною системою транспортування сипких вантажів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Зелінський, Владислав Вадимович; Торопов, Антон Валерійович
    Дисертація присвячена розробці і дослідженні адаптивного керування системою транспортування сипких вантажів, підвищенню надійності електромеханічної системи. Було розглянуто принцип роботи та розраховано параметри стрічкового конвеєру і його елементів. Проаналізовано фактори впливу на формування діаграми навантаження установки та запропоновані рішення щодо підвищення продуктивності на надійності устаткування в цілому. Також в роботі здійснено вибір силових компонентів електроустаткування, перетворювача частоти, програмованого логічного контролера. Здійснено вибір способу керування асинхронним двигуном та запропоновано закон Костенка із пропорційною зміною напруги і частоти. Отримані механічні та електромеханічні характеристики асинхронного електроприводу. В роботі запропонований алгоритм адаптивного керування завантаженням конвеєра, отримані параметри системи керування технологічним процесом. Проведене дослідження режими роботів стрічкових конвеєрів з адаптивним регулятором з стабілізацією погонного навантаження при різних значеннях продуктивності.
  • ДокументВідкритий доступ
    Автоматизована система керування гарячим водопостачанням котельної із кількісним регулюванням температури
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Басалкевич, Сергій Сергійович; Торопов, Антон Валерійович
    Анотація (укр.) В роботі здійснено розробку автоматизованої системи керування гарячим водопостачанням котельної із кількісним регулюванням температури. Здійснено порівняльний аналіз існуючих систем гарячого водопостачання з використанням якісного та кількісного регулювання. Проведено дослідження доцільності використання системи «перетворювач частоти – асинхронний двигун» для кількісного регулювання температури шляхом зміни продуктивності насосу. Далі в роботі здійснено вибір технологічних пристроїв керування з використанням мікропроцесорів та пристроїв захисту електричного обладнання. В якості основного керуючого пристрою застосовується регулятор КТР-121, призначений для якісного керування температури. Шляхом спеціалізованого налаштування багатофункціонального перетворювача частоти даний регулятор забезпечує кількісне регулювання температури. В прикладному середовищі MATLAB складено уточнену математичну модель контуру регулювання температури води в системі водопостачання з урахуванням впливу навантаження на швидкість обертання насосу, інерційності нагріву та обмеження на виході регулятора. Здійснений параметричний синтез регулятора та досліджено перехідні процеси в контурі стабілізації температури методом цифрового моделювання. Також в розділі стартапу сформульовано рекомендації щодо практичного використання даної системи.
  • ДокументВідкритий доступ
    Прогнозування споживання електричної енергії промисловим підприємством
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Глібка, Назар Леонідович; Розен, Віктор Петрович
    Анотація (укр.) Дисертація присвячена аналізу прогнозування електроспоживання підприємства з врахуванням факторів , які впливають на його результати , включаючи економічну та технічну цінність. Було створено метод передбачення та оптимізації споживання електроенергії для промислових підприємств , для підвищення точності передбачення електроживлення , яка враховує метеорологічні умови та динаміку енергозбереження в умовах децентралізованого ринку електроенергії. Було проведено дослідження яке ґрунтуються на використанні сучасних методів обчислювальної математики , теорії надійності , системного аналізу , прикладного статистичного аналізу , синтезу комплексних систем , а також аналізу за допомогою сучасних комп'ютерних програм.
  • ДокументВідкритий доступ
    Управління електроприводом підйомно-транспортних установок з пружними ланками на базі фаззі-логіки
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Пермяков, Денис Дмитрович; Данілін, Олександр Валерійович
    Сучасні промислові скіпові підйомні установки мають автоматичні режими керування. В підйомних установках найчастіше використовується електричний привід з двигунами різної потужності. До сучасних електроприводів пред'являються дуже високі вимоги по безпеці і комфортабельності. Система управління повинна здійснювати пуск із заданим прискоренням, підтримувати задану швидкість, здійснювати уповільнення і гальмування і забезпечувати точну зупинку підйомної посудини. Для промислових скіпових підйомних установок можливі наступні режими: підйом вантажу, спуск вантажу та цілий ряд інших режимів. Вибір режиму роботи установки може суттєво впливати на величину та знак зусиль двигуна. Метою даної роботи є розробка електромеханічної системи автоматизації промислової скіпової підйомної установки. Головними етапами розробки являються: вибір схеми підйомної установки; розрахунок потужності електропривода і обґрунтування вибору електродвигуна; розробка принципової електротехнічної та функціональної схем; розробка структурної схеми САК та дослідження динамічних ( перехідних) режимів роботи ШПУ на основі моделювання в середовищі МАТLАВ. Вирішення зазначеної задачі дозволить не лише підвищити точність, а й закладе основу для підвищення продуктивності підйомної установки в сучасних умовах добування корисних копалин із все більших глибин та переходом на більш важкодоступні горизонти.
  • ДокументВідкритий доступ
    Внутрішньотрубний очисний пристрій магістрального нафтопроводу
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Янковський, Олександр Сергійович; Зайченко, Стефан Володимирович
    Сталий розвиток паливно-енергетичного комплексу України та надійність його роботи значною мірою залежить від стану нафтогазового комплексу, успішне функціонування якого визначається в основному видобутком нафти і газу. Оскільки українська нафта має високий вміст парафіну та інших домішок, вони сильно засмічують транспортні трубопроводи. При підйомі на поверхню і при перекачуванні нафтопроводами температура нафти знижується, розчин стає насиченим і з нього за певних умов випадає парафін, осідаючи на стінках нафтопроводу. Парафінові відкладення зменшують поперечний переріз труб і, як наслідок, знижують пропускну здатність Тому актуальні питання підвищення транспортної здатності магістральних трубопроводів шляхом очищення внутрішньтрубними пристроями є актуальною задачею. Метою даного дослідження є модернізація внутрішньотрубного очисного пристрою магістрального нафтопроводу, що дозволяє активізувати процес очистки від парафіносмолистих відкладень. Це досягається шляхом розробки динамічної системи внутрішньотрубного очисного пристрою магістрального нафтопроводу.
  • ДокументВідкритий доступ
    Оптимізація режимів роботи системи керування припливної вентиляції адміністративної будівлі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Зозуля, Роман Олегович; Торопов, Антон Валерійович
    Магістерська дисертація присвячена розробці енергоефективної системи управління припливною вентиляцією для адміністративної будівлі. Досліджено сучасні системи керування та розраховано модель регулювання температури з урахуванням динаміки системи «перетворювач частоти – асинхронний двигун» та нелінійної залежності температури від швидкості роботи вентилятора. Застосовано цифрове моделювання для вивчення динамічних властивостей системи в умовах збурень. Результати сприятимуть оптимізації режимів роботи системи з метою забезпечення комфорту та енергоефективності.