Навчально-методичні матеріали (ММСА)

Постійне посилання зібрання

У зібранні розміщено підручники, навчальні посібники, практикуми, матеріали до курсів лекцій, програми дисциплін, авторами або укладачами яких є науково-педагогічні працівники кафедри.

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 106
  • ДокументВідкритий доступ
    Математичний аналіз. Збірник задач. Частина 1
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Бохонов, Юрій Євгенович
    Посібник містить задачі на знаходження точних меж для числових множин, знаходження 8границь послідовностей і функцій, похідних і диференціалів, областей монотонності функцій, їхні екстремуми, області опуклості та точки перегину. Приділено увагу розкриттю різних типів невизначеностей, похідних вищих порядків, формулі Тейлора та її застосування при знаходження границь, дослідженню функцій засобами диференціального числення. Призначений для здобувачів ступеня бакалавра за освітньою програмою «Інтелектуальні сервіс-орієнтовані розподілені обчислення» спец. 122 Комп’ютерні науки. Буде також корисний для здобувачів ступеня бакалавра спеціальності 124 «Системний аналіз».
  • ДокументВідкритий доступ
    Алгебра та аналітична геометрія. Збірник задач
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Бохонов, Юрій Євгенович
    Містить задачі на теми: теорія лінійних просторів, операторів, матриць і визначників та аналітичної геометрії: в теорії прямих і площин, а також кривих другого порядку, зведення їх до головних осей. Приділено увагу знаходження матриць операторів у різних базисах, знаходження рангів матриць, визначників, розв’язків лінійних систем, рівнянь прямих, площин та кривих другого порядку. Призначений для здобувачів ступеня бакалавра за освітньою програмою «Інтелектуальні сервіс-орієнтовані розподілені обчислення» спец. 122 Комп’ютерні науки. Буде також корисний для здобувачів ступеня бакалавра спеціальності 124 «Системний аналіз».
  • ДокументВідкритий доступ
    Програмування та алгоритмічні мови. Курсова робота. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Назарчук, Ірина Василівна
    Даний документ представляє собою навчальну програму третьої частини дисципліни «Програмування та алгоритмічні мови», кредитного модуля «Програмування та алгоритмічні мови. Курсова робота». Призначена для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 124 «Системний аналіз» освітньої програми «Системний аналіз і управління». Включає в себе опис навчальної дисципліни, мету, предмет вивчення, результати навчання, зміст, навчальні матеріали і ресурси, навчальний контент, завдання до самостійної роботи, вимоги викладача, критерії оцінки.
  • ДокументВідкритий доступ
    Програмування та алгоритмічні мови. Частина 2. Програмування. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Назарчук, Ірина Василівна
    Даний документ представляє собою робочу навчальну програму другої частини дисципліни «Програмування та алгоритмічні мови», кредитного модуля «Програмування». Призначена для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 124 «Системний аналіз» освітньої програми «Системний аналіз і управління». Включає в себе опис навчальної дисципліни, мету та завдання, змістовні модулі та найменування тем занять, їх тривалість, завдання до самостійної роботи, вимоги викладача, критерії оцінки, список використаної літератури.
  • ДокументВідкритий доступ
    Програмування та алгоритмічні мови. Частина 1. Алгоритмізація та основи програмування. Лабораторний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Назарчук, Ірина Василівна
    У навчальному посібнику "Програмування та алгоритмічні мови. Частина 1. Алгоритмізація та основи програмування: Лабораторний практикум" наведено методичні рекомендації до виконання циклу лабораторних робіт з програмування та алгоритмічних мов в першому семестрі. Представлені теоретичні відомості щодо стандартних типів даних, основних конструкцій мови, масивів, рядків, функцій, розглянуті приклади реалізації мовою С++. Запропоновано набори варіантів індивідуальних завдань різної складності до кожної теми. Навчальний посібник призначений для здобувачів ступеня бакалавр за спеціальністю 124 «Системний аналіз». Буде також корисним для студентів інших спеціальностей галузі знань 12 Інформаційні технології.
  • ДокументВідкритий доступ
    Теорія керування і прогнозування складних систем. Рекомендації до виконання курсової роботи
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Романенко, Віктор Демидович
    В навчальному посібнику викладено методику прогнозування змінних дисперсій та стандартних відхилень вихідних координат процесів, описаних авторегресійними моделями з різнотемповою дискретизацією. Посібник призначений для студентів, що навчаються за другим (магістерським) рівнем вищої освіти за спеціальністю 124 Системний аналіз.
  • ДокументВідкритий доступ
    Дискретна математика. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023-08-28) Стусь, Олександр Вікторович
  • ДокументВідкритий доступ
    Математична логіка та теорія алгоритмів. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023-08-29) Стусь, Олександр Вікторович
  • ДокументВідкритий доступ
    Математична логіка та теорія алгоритмів. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Спекторський, Ігор Якович; Стусь, Олександр Вікторович
  • ДокументВідкритий доступ
    Математична статистика. Обробка дослідних даних методами математичної статистики: рекомендації до виконання індивідуального завдання
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2024) Стусь, Олександр Вікторович; Каніовська, Ірина Юріївна
    Посібник містить індивідуальне завдання «Обробка дослідних даних методами математичної статистики» дисципліни «Математична статистика». Подано базовий теоретичний матеріал, методичні вказівки та статистичні таблиці, необхідні для виконання індивідуального завдання. Наведено приклади розв'язання завдання для дискретної та неперервної генеральної сукупності та запропоновано 270 індивідуальних варіантів. Даний посібник призначено для здобувачів ступеня бакалавра спеціальності 124 «Системний аналіз» і може бути корисним для студентів математичних і технічних спеціальностей закладів вищої освіти.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделі і методи коротко- і середньострокового прогнозування фінансових процесів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Кузнєцова, Наталія Володимирівна; Бідюк, Петро Іванович
    Висвітлено сучасні методи і моделі аналізу та прогнозування фінансових процесів. Проаналізовано особливості предметної області, характеристики фінансових процесів, вимоги щодо їх дослідження та прогнозування. Наведено методичні підходи до аналізу і прогнозування фінансових процесів, виділено основні етапи аналізу, розглянуто характеристики і розподіли фінансових даних, урахування горизонту прогнозування і сезонних ефектів. Показано застосування часових рядів, методів регресійного аналізу для прогнозування фінансових процесів, застосування фільтра Калмана для прогнозування фінансових процесів. Приділено увагу особливостям побудови гібридних мереж Байєса і застосування їх до аналізу фінансових даних. Показано основні аспекти аналізу фінансових процесів із застосуванням не тільки класичних підходів і методів, а й сучасного інструментарію (Facebook Prophet, Python, R). Посібник містить ілюстративні приклади розв’язання задач прогнозування для бізнес-процесів з різних галузей. Навчальний посібник розроблений і призначений для здобувачів ступеня магістра за освітніми програмами «Cистемний аналіз фінансового ринку» та «Системний аналіз і управління» спеціальності 124 Системний аналіз, проте буде корисним для студентів, аспірантів та викладачів, які спеціалізуються в галузі розв’язання задач статистичного аналізу даних, математичного моделювання і прогнозування динаміки фінансово- економічних та процесів іншої природи, представлених статистичними даними.
  • ДокументВідкритий доступ
    Прогнозування фінансових процесів: практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Кузнєцова, Наталія Володимирівна; Бідюк, Петро Іванович
    Посібник містить задачі та рекомендаційні вказівки для студентів стосовно виконання практичних завдань з навчальної дисципліни «Сучасні методи прогнозування». Наведені ілюстративні приклади розв’язання практичних задач прогнозування для сучасних фінансових процесів з різних економічних галузей. Показано практично всі аспекти аналізу і прогнозування фінансових процесів із застосуванням не тільки класичних підходів і методів, а й сучасного інструментарію (Facebook Prophet, Python, R). Навчальний посібник розроблений і призначений для здобувачів ступеня магістра за освітніми програмами «Cистемний аналіз фінансового ринку» та «Системний аналіз і управління» спеціальності 124 Системний аналіз, проте буде також корисним для студентів, аспірантів та викладачів, які спеціалізуються в галузі розв’язання задач статистичного аналізу даних, математичного моделювання і прогнозування динаміки фінансово-економічних та процесів іншої природи, представлених статистичними даними.
  • ДокументВідкритий доступ
    Математична статистика. Робоча програма навчальної дисципліни (Силабус)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Каніовська, Ірина Юріївна
  • ДокументВідкритий доступ
    Методи оптимального керування. Конспект лекцій
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Мухін, Вадим Євгенович; Яковлева, Алла Петрівна
    Конспект лекцій: викладено матеріали теоретичної частини дисципліни «Методи оптимального керування», навчальний посібник забезпечує курс «Методи оптимального керування» та містить додатковий матеріал, що дещо виходить за рамки навчальної програми з даної дисципліни; у посібнику наведено приклади застосування методів до задач, що виникають в різноманітних сферах людської діяльності. При складанні посібника автори ставили за мету викласти предмет просто та наочно. Посібник призначений для студентів, які навчаються за спеціальністю 124 «Системний аналіз», а також для всіх, хто використовує методи оптимального керування у своїй практичній діяльності.
  • ДокументВідкритий доступ
    Методи оптимізації та дослідження операцій. Конспект лекцій
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Яковлева, Алла Петрівна
    Конспект лекцій: викладено матеріали теоретичної частини дисципліни «Методи оптимізації та дослідження операцій», навчальний посібник забезпечує курс лекцій дисципліни «Методи оптимізації та дослідження операцій» та містить додатковий матеріал, що дещо виходить за рамки навчальної програми з даної дисципліни; у посібнику наведено приклади застосування методів до задач, що виникають в різноманітних сферах людської діяльності. При складанні посібника автор ставив за мету викласти предмет просто та наочно. Посібник призначений для студентів, які навчаються за спеціальністю 124 «Системний аналіз», а також для всіх, хто використовує методи оптимізації та дослідження операцій у своїй практичній діяльності.
  • ДокументВідкритий доступ
    Спеціальні розділи обчислювальної математики. Комп’ютерний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2023) Дмитрієва, Ольга Анатоліївна
    Навчальний посібник до виконання практичних і самостійних робіт з вибіркової дисципліни «Спеціальні розділи обчислювальної математики» призначено для закріплення знань, отриманих при вивченні лекційного матеріалу студентами Інституту прикладного системного аналізу, які навчаються за спеціальністю 124 Системний аналіз. Дисципліна «Спеціальні розділи обчислювальної математики» є логічним подовженням та розширенням нормативної дисципліни «Чисельні методи», яку студенти вивчали у попередньому семестрі. У посібнику викладено короткі теоретичні відомості, наведено приклади розв’язання типових завдань, контрольні питання та індивідуальні завдання за всіма основними розділами курсу. Практичні заняття проводяться у вигляді комп’ютерного практикуму. Реалізація індивідуальних завдань передбачає як залучення можливостей програмних пакетів і сучасних математичних середовищ програмування, так і написання власного програмного коду. Навчальний посібник до виконання практичних і самостійних робіт з дисципліни «Спеціальні розділи обчислювальної математики» призначено для студентів першого рівня вищої освіти спеціальності 124 Системний аналіз всіх форм навчання. Матеріал навчального посібника також може бути корисним для студентів при виконанні курсового проєктування, підготовці звітів з переддипломної практики та випускних кваліфікаційних робіт.
  • ДокументВідкритий доступ
    Дискретна математика. Алгебра висловлень, теорія множин, теорія відношень, елементи комбінаторики, теорія графів елементи теорії груп та кілець. Для студентів математичних спеціальностей вищих навчальних закладів
    (НТУУ «КПІ», 2004) Спекторський, Ігор Якович
    Посібник містить теоретичні відомості із традиційних розділів дискретної математики – алгебра висловлень, алгебра множин, теорія відношень, комбінаторика, теорія графів, елементи теорії груп і кілець. Посібник орієнтований для студентів математичних спеціальностей вищих навчальних закладів, а також для наукових працівників і інженерів, які цікавляться відповідними розділами дискретної математики. Передбачається, що читач володіє базовими поняттями лінійної алгебри та математичного аналізу.
  • ДокументВідкритий доступ
    Методи оптимізації. Компьютерний практикум
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Яковлева, Алла Петрівна; Спекторський, Ігор Якович
  • ДокументВідкритий доступ