Жолнер, Лілія ГригорівнаКічура, Марія Андріївна2021-05-202021-05-202020Кічура, М. А.Технологія виробництва бактеріального концентрату закваски для кисломолочних продуктів. Дільниця виробничого біосинтезу : дипломний проект … бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія / Кічура Марія Андріївна. – Київ, 2020. – 103 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/41082Дипломний проект містить 108 сторінок, 10 ілюстрацій, 3 таблиці, 2 креслиники та 109 бібліографічних найменувань за переліком посилань. Метою даної роботи є проектування виробництва бактеріальної закваски для виготовлення кисломолочних продуктів дієтичного харчування,зокрема йогурту. Робота присвячена збільшенню обсягів виробництва вітчизняних заквасок, що дасть можливість збільшення асортименту та здешевлення молочнокислих продуктів. Обгрунтовано і запропоновано в якості продуцента бактеріальної закваски використовувати штами гомоферментативних термофільних молочнокислих бактерій Lactobacillus delbrueckii subsp. Вulgaricus та Streptococcus salivarius subsp. Thermophilus, отримані у результаті селекції з використанням природнього добору , мають пробітичні властивості і є високотехнологічними для виготовлення кисломолочної пробдукції. Обрано ефективне, економічно вигідне та надійне обладнання для виробничого культивування закваски. Розраховано та обрано апарат для виробничого культивування. Наведено технологічний, конструктивний та гідравлічний розрахунки обраного ферментеру. В роботі обґрунтовані та подані технологічна та апаратурна схеми виробництва.ukмолочнокислі бактеріїконцентрат бактеріальної закваскимолочнокисле бродінняпоживне середовищеселекціяпроцес культивуванняконцентрування закваскистандартизація готової продукціїlactic acid bacterialactobacillus delbrueckiistreptococcus thermophilusconcentrate bacterial cultureslactic acid fermentationculture mediaselectionprocess cultivation concentration startersstandardization of finished productsТехнологія виробництва бактеріального концентрату закваски для кисломолочних продуктів. Дільниця виробничого біосинтезуBachelor Thesis103 с.