Генега, Р. Я.2023-05-022023-05-022022Генега, Р. Я. Збереження продуктів у Львові в перші післявоєнні роки та його вплив на харчування містян / Р. Я. Генега // Сторінки історії : збірник наукових праць. – 2022. – Вип. 55. – С. 211-224.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/55209У статті йдеться про післявоєнні способи збереження продуктів у промислових масштабах на тлі відсутності електричного холодильного обладнання. Встановлено, що основними холодильними реагентами в тогочасному Львові були лід, сіль і дим. Простежено впровадження в місті перших радянських електричних холодильників та соціально-побутові зміни, викликані таким нововведенням. Проаналізовано вплив збереження їжі на харчування львів’ян та визначено основні типи продуктів, які зберігали на основі давніх усталених традицій. Використано загальнонаукові методи дослідження — причиново-наслідковий, порівняльний та системний аналізи, які дають змогу структурувати матеріал дослідження, глибше розкрити основні практики збереження продуктів. При вирішенні поставлених завдань автор брав за орієнтир головні принципи історичної науки: верифікацію джерел, об’єктивність та історизм. Роботу структуровано на основі хронологічного підходу.ukїжалідльодівняхолодильниксульфітуваннякопченнясолінняльвів’янинfoodiceice houserefrigeratorsulfitingsmokingpicklingLviv residentЗбереження продуктів у Львові в перші післявоєнні роки та його вплив на харчування містянArticleС. 211-224https://doi.org/10.20535/2307-5244.55.2022.269750930.2:[664:641](477.83-25)«195»0000-0002-0346-405X