Фесенко, Сергій ВікторовичФиль, Альона Станіславівна2024-12-272024-12-272024Филь, А. С. Оптимізація технології виробництва бактеріального концентрату закваски для кисломолочних продуктів на основі бактерій роду Lactobacillus : магістерська дис. : 162 Біотехнології та біоінженерія / Филь Альона Станіславівна. - Київ, 2024. - 183 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/71386Магістерська дисертація: 170 с., 6 рис., 39 табл., 5 креслень, 88 посилань. У дипломному проєкті представлена технологія створення бактеріального концентрату закваски для кисломолочних продуктів, на основі бактерій роду Lactobacillus. До складу закваски входить асоціація штамів Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus і Lactobaсillus delbrueki. Запропоновано об'єднання промислових продуцентів в одному бактеріальному препараті, що сприяє оптимізації технологічного процесу, підвищенню ефективності виробництва та розширенню корисних властивостей кін. Вибір продуцентів обґрунтовано на прикладі штамів Streptococcus thermophilus 1MB В7179, Lactobacillus bulgaricus-86, Lactobacillus acidophilus CNCMI-1225, які виділені з природних середовищ і володіють високими пробіотичними властивостями та технологами. У роботі представлені та обґрунтовані технологічна та апаратурна схеми виробництва біологічного концентрату, а також розроблені архітектурно-планувальні рішення для виробничих приміщень. Проведено технологічні, конструктивні та гідравлічні розрахунки. Створено стартап-проект, спрямований на організацію виробництва бактеріального концентрату закваски для кисломолочних продуктів на основі бактеріального роду Lactobacillus.183 с.ukкисломолочні продуктибактеріальна заквасказаквасочні культуриstreptococcus thermophileslactobacillus bulgaricuslactobacillus acidophilusвиробництвокультивуваннябіосинтезfermented milk productsbacterial starvationstarvation culturesproductioncultivationbiosynthesОптимізація технології виробництва бактеріального концентрату закваски для кисломолочних продуктів на основі бактерій роду LactobacillusMaster Thesis579.6:547.495.9.05:613.292](043.3)