Шульга, Олександр ВасильовичОсипенко, Олег Анатолійович2020-12-302020-12-302020-12Осипенко, О. А. Контроль мутності води технологічного призначення : магістерська дис. : 152 Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка / Осипенко Олег Анатолійович. – Київ, 2020. – 104 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/38414Метою даного дослідження є удосконалення методики контролю мутності води технологічного призначення для визначення якості технологічної води методами турбідіметрії та нефелометрії. Для досягнення поставленої мети було сформульовано наступні завдання: – провести дослідження фізико-хімічного складу води як дисперсної вимірювальної фази; – провести огляд методик контролю оптичних показників водної дисперсної фази сучасним вимірювальним обладнанням; – обґрунтувати схемні рішення оптичного аналізатору визначення мутності технічних вод методами турбідиметрії; – провести аналіз складових компонентів вимірювача мутності води технологічного призначення; - обґрунтувати вибір фотодетектора придатного до використання у якості первинного перетворювача вимірювального макету для контролю мутності води технологічного призначення; – розглянути методику вимірювань мутності води технологічного призначення із застосуванням фотодетектору в якості первинного перетворювача. Об’єктом досліджень є дослідження конструктивних особливостей аналізатора придатного для визначення оптичних характеристик мутності досліджуваного водного середовища Предметом дослідження є процес контролю мутності води аналізатором вибраного схемного рішення. Вимірюючи інтенсивність поглинання у водній фазі можна визначити відносний показник забруднення води та мутність водного розчину. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні контролю мутності води технологічного призначення придатної до застосування в технологічних процесах харчової промисловості. Розглянуто схемне рішення аналізатору в ІЧ-області довжин хвиль для контролю мутності води за методикою турбідиметрії та апробовано методику його застосування. Практична цінність. Розглянутий вимірювач мутності води та розроблена для нього методика аналізу наявних у воді твердих домішок придатна для застосування у виробничих процесах харчової промисловості, та забезпечує якісний аналіз води що є вхідною сировиною у технологічних процесах.ukконтроль мутностіводаводопідготовказважені часткизабруднення водинефелометріятурбідиметріякількісний оптичний аналізодиниці мутностіturbidity controlwaterwater treatmentsuspended particleswater pollutionnephelometryturbidimetryquantitative optical analysisturbidity units.Контроль мутності води технологічного призначенняMaster Thesis104 с.