Демчук, С. А.2025-02-212025-02-212024Демчук, С. А. Релігійні смаки: яйця по-гугенотськи та «протестантські» гастрономічні новації / С. А. Демчук // Сторінки історії : збірник наукових праць. – 2024. – Вип. 59. – С. 22-39. – Бібліогр.: 35 назв.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/72682Глибинні перетворення ранньомодерного періоду стимулювали зміни в гастрономічній культурі. Якщо Великі географічні відкриття привнесли нові продукти, то Реформація спонукала переглянути дієтарні обмеження, вжиток елітарних продуктів на кшталт дичини, прянощів і спецій та на-віть практику іменування страв. Ця стаття сфокусована на аналізі трьох аспектів змін: структури кулінарних книг, назвотвору страв і використан-ня кулінарної книги для політичної пропаганди у Франції й Англії.ukранньомодерний періодРеформаціягастрономічна культураАнгліяФранціякулінарна книгаearly modern periodthe Reformationgastronomic cultureEnglandFranceculinary bookРелігійні смаки: яйця по-гугенотськи та «протестантські» гастрономічні новаціїReligious tastes: eggs à la huguenotte and «protestant» gastronomic noveltiesArticleС. 22-39https://doi.org/0.20535/2307-5244.59.2024.31889994(4)«1500/1600/1700»0000-0003-3477-1316