Таранов, Віктор ВасильовичКулик, Надія Вікторівна2019-03-282019-03-282018-12Кулик, Н. В. Кількісний аналіз фосфоліпідів в процесі переробки житніх культур люмінесцентним методом : магістерська дис. : 152 Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка / Кулик Надія Вікторівна. – Київ, 2018. – 118 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/26962Актуальність теми. Завзятий розвиток виробництва харчових продуктів потребує особливих вимог до оцінки їх якості, а це, в свою чергу, вимагає розробки сучасних експрес-методів та засобів для отримання результатів аналізів та їх подальшої обробки. Експрес-методи дозволяють точно і швидко проводити оцінку якості харчових продуктів. Запропонований нами метод кількісного аналізу фосфоліпідів в рідкій фазі в процесі реєстрації квантового виходу люмінесценції досліджуваних зразків дає точні результати та дозволяє проводити вимірювання в будь яких виробничих циклах. Об’єктом дослідження є фотодіодні детектори в якості первинних перетворювачів, потужні УФ-світлодіодні випромінювачі в якості джерела збудження люмінесценції. Предметом дослідження є процес реєстрації кількісного аналізу фосфоліпідів в процесі переробки житніх культур люмінесцентним методом розробленим в процесі роботи над магістерською дисертацією макетом вимірювальної установки. Мета роботи вдосконалення методу проведення кількісного аналізу фосфоліпідів в процесі переробки житніх культур люмінесцентним методом, та розробка макету вимірювальної установки придатного для проведення кількісного та якісного аналізу. Методи дослідження. Дана робота присвячена вдосконаленню методу проведення кількісного аналізу фосфоліпідів в процесі переробки житніх культур люмінесцентним методом. Наукова новизна роботи полягає у вдосконаленні класичних методів реєстрації квантового виходу люмінесценції, з використанням сучасної елементної бази та апробація макету вимірювальної установки з потужними УФ-світлодіодами в якості джерела світла та малошумним фотодетектором з широким динамічним діапазоном, призначеним для реєстрації квантового виходу люмінесценції досліджуваних зразків. Практична цінність полягає у впровадження описаних вище методів та засобів і пропонується у вигляді промислового зразка вимірювального засобу, що може використовуватися у сферах харчової промисловості та установах метрологічного контролю. Апробація роботи. Результати роботи висвітлені в наступних статтях що пройшли апробацію та знаходяться на стадії публікації: - Івасенко В., Швайко В., Кулик Н., Гаврилюк В. Вимірювання викидів золи із заводу для спалювання радіоактивно забрудненої деревини /В. Івасенко, В. Швайко, Н. Кулик, В. Гаврилюк// Міжнародний науковий журнал «Технологічний аудит та резерви виробництва» - №6/3(38), 2017. - Музика М. О., Кулик Н.В. Експрес-метрія моторної оливи засобами оптичної спектрофотометрії. /М.О. Музика, Н.В. Кулик// XIV Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та вчених «Ефективність інженерних рішень у приладобудуванні», м. Київ, Україна, 4-5 грудня 2018 року. НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського». - С. 196-199. - Музика М. О., Кулик Н.В. Вдосконалення засобу визначення кількісних параметрів сполук ліпідної природи в водних та спиртових дисперсних системах маловідомого складу люмінесцентними методами аналізу /М. О., Музика Н.В. Кулик// Міжнародна науково-практичнаконференція «Теоретичні та прикладні аспекти розвитку науки», м. Київ, 11-12 грудня 2018 року. [Прийнято до редакції (received) 10.12.2018]. Структура та обсяг роботи. Робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, 43 рисунків, 23 таблиць, списку використаних джерел із 17 позицій. Загальний обсяг роботи – 120 сторінок, з яких основна частина викладена на 118 сторінках.ukвдосконалення методулюмінесцентний методфотодіодспектрофотометріяфосфоліпідикількісний аналіздовжини хвильспектрофотометрperfection of the methodluminescent methodphotodiodespectrophotometryphospholipidsquantitative analysiswavelengthsspectrophotometerсовершенствование методалюминесцентный методфотодиодспектрофотометрияфосфолипидыколичественный анализдлины волнКількісний аналіз фосфоліпідів в процесі переробки житніх культур люмінесцентним методомMaster Thesis118 с.542.85; 665.765