Сухорукова, Ольга АркадіївнаГаранжа, Юлія Вікторівна2024-02-212024-02-212024Гаранжа, Ю. В. Формування конкурентних переваг підприємства на міжнародному ринку : магістерська дис. : 073 Менеджмент / Гаранжа Юлія Вікторівна. - Київ, 2024. - 124 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/64835Магістерська дисертація на тему: «Формування конкурентних переваг підприємства на міжнародному ринку» містить 119 сторінок, 17 таблиць, 12 рисунків, 8 схем і 1 додаток. Перелік посилань нараховує 58 найменувань. Актуальність теми. Тема формування конкурентних переваг на міжнародному ринку залишається надзвичайно актуальною та важливою для підприємств у сучасному бізнес-середовищі. Глобалізація та постійні зміни у світовій економіці створюють низку викликів для компаній, які прагнуть конкурувати та просуватися на міжнародних ринках. Ці тенденції вимагають від підприємств постійної стратегічної переоцінки, інновацій та адаптації. Тому тема формування конкурентних переваг підприємств на міжнародному ринку є актуальною. Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Магістерську дисертацію на здобуття ступеня магістра виконано в КПІ ім. Ігоря Сікорського (м. Київ) відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри менеджменту підприємств за темою: «Стратегічне управління відновленням економіки України» (ДР 0123U101596 ). Мета та завдання роботи. Опрацювання та дослідження теоретичних основ удосконалення конкурентних переваг підприємства пивоварної промисловості а також формування практичних рекомендацій щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства. Це, в свою чергу створює низку завдань: дослідити сутність поняття «конкурентоспроможність» та проаналізувати методи оцінки її ефективності; надати організаційно-економічну характеристику підприємства; здійснити аналіз експортної діяльності та конкурентних переваг ПрАТ «Охтирський пивоварний завод» та визначити проблемні аспекти в управлінні конкурентоспроможності підприємства; запропонувати заходи стосовно шляхів подальшого розвитку потенціалу експортної діяльності підприємства; визначити ефективність впровадження заходів ПрАТ «Охтирський пивоварний завод». Об'єктом дослідження є система формування конкурентних переваг підприємства на міжнародному ринку. Предметом дослідження є сукупність теоретичних підходів і практичних методів формування конкурентних переваг підприємства на міжнародному ринку в сучасних умовах. База дослідження – ПрАТ «Охтирський пивоварний завод». Методи дослідження. Теоретичну і методичну основу дослідження склали фундаментальні та прикладні праці вітчизняних і зарубіжних вчених в обґрунтування проблематики підвищення забезпечення конкурентних переваг підприємств міжнародного бізнесу, управління і стратегічного розвитку господарюючих суб’єктів. У дослідженні використані методи системного, компаративного, стратегічного аналізу, логіко-структурного моделювання, формалізації та інші методи. Практична значимість роботи полягає в тому, що був проведений аналіз забезпечення конкурентних переваг підприємства міжнародного бізнесу та розроблений план розвитку підприємства. Сформульовані і обґрунтовані в дослідженні висновки і пропозиції можуть бути використані в подальших теоретичних дослідженнях забезпечення конкурентних переваг підприємств на міжнародному ринку. Апробація результатів роботи: 1) Тези «Формування стратегічної сесії підприємства в умовах сучасних викликів», участь у ІІI міжнародній науково-практичній конференції "Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи".124 с.ukконкурентні переваги підприємствадослідження конкурентних перевагміжнародний ринокконкурентна стратегіяорганізація виробництваекспортна діяльністьконкурентоспроможністьcompetitive advantages of the enterpriseresearch of competitive advantagesinternational marketcompetitive strategyorganization of productionexport activitycompetitivenessФормування конкурентних переваг підприємства на міжнародному ринкуMaster Thesis65.011.1