Клочко, Віталій ВікторовичНестеренко, Валентина Петрівна2023-07-262023-07-262022Нестеренко, В. П. Виробництво бактеріальної закваски Йогурт з ацидофільною паличкою : магістерська дис. : 162 Біотехнології та біоінженерія / Нестеренко Валентина Петрівна. - Київ, 2022. - 160 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/58621Магістерська дисертація містить: 156 с., 36 табл., 5 рис., 4 кресл., 76 посилань. Метою дисертації є розробка вдосконаленої технології виробництва бактеріальної закваски Йогурт з ацидофільною паличкою. Розроблена технологія відрізняється ретельно підібраним бактеріальним штамом та раціонально складеною технологічною схемою, що дозволяє скоротити кількість апаратів та мінімізувати ризик контамінації. Обрано високотехнологічні штами Streptococcus thermophiles 1MB В7179, Lactobacillus acidophilus 21 та Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus К 1903, що використовуються при приготуванні заквасок для функціональних молочнокислих продуктів. Обрано періодичний сумісний спосіб культивування бактеріальної композиції та оптимальні умови процесу. Готовий препарат – це сублімована біомаса бактерій у полімерних флаконах по 0,5 г. Один цикл виробництва за даною технологією дозволяє отримати 26 000 флаконів з закваскою. У ході роботи було розроблено та обґрунтовано технологічну та апаратурну схеми виробництва, представлено будівельну схему приміщень підприємства. Розроблено стартап-проект виробництва бактеріальної закваски, згідно з яким за ціни продукту в 10 грн/флакон рентабельність впровадження розробленої технології становить 89,39 %, а період повернення капіталовкладень – 1,89 року.160 с.ukбактеріальна закваскабактеріальна композиціяйогуртвиробництвокультивуваннясублімаційна сушкаstreptococcus thermophileslactobacillus bulgaricuslactobacillus acidophilusbacterial starterbacterial compositionyogurtproductioncultivationsublimation dryingВиробництво бактеріальної закваски Йогурт з ацидофільною паличкоюMaster Thesis579.674