Яловенко, Олена ІгорівнаЮрченко, Емма Володимирівна2023-07-262023-07-262021Юрченко, Е. В. Виробництво бактеріальної закваски Біфідолакт : магістерська дис. : 162 Біотехнології та біоінженерія / Юрченко Емма Володимирівна. - Київ, 2021. - 148 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/58595Магістерська дисертація: 148 с., 28 табл., 2 рис., 5 кресл., 74 посилань. Метою магістерської дисертації є вдосконалення технології виробництва бактеріальної закваски Біфідолакт. Закваска містить 7 штамів бактерій, які належать до наступних видів: B. bifidum; B. longum; B. adolescentis; S. thermophilus; P. shermanii. Штами отримано в результаті тривалої селекційної роботи і є власністю ІПР НААН. Закваска створена на основі комплексу спеціально підібраних пробіотичних молочнокислих та біфідобактерій, які характерні для нормального кишкового біоценозу дітей раннього віку, попереджують розвиток кишкових інфекцій, стимулюють імунну систему, знешкоджують токсичні продукти обміну речовин. Запропонована технологія виробництва даного продукту відрізняється від існуючих ретельно підібраним компонентним складом, меншою тривалістю культивування та довшим строком зберігання. Удосконалена технологія передбачає висушування продукту у скляних флаконах, що скорочує тривалість виробничого циклу та зменшує вірогідність контамінації. Використання пропонованої технології дозволяє отримати 3488 упаковок готової продукції за один виробничий цикл. На основі даної технології розроблено технологічну та апаратурну схему виробництва. Наведено будівельну схему підприємства з виробництва закваски Біфідолакт. Визначено основі економічні показники підприємства: ціна продукту – 46 грн/упаковка; рентабельність підприємства у період реалізації – 78,9%; період повернення капіталовкладень на етапі реалізації – 2,3 роки.148 с.ukзаквашувальна композиціяроздільно-сумісне культивуванняпробіотичний ефектгіполактазія термофільні молочнокислі бактеріїбіфідобактеріїпропіоновокислі бактеріїцентрифугуваннясублімаційне сушіннякріопротекторstarter culturesplit-joint cultivationprobiotic effectshypolactasiathermophilic lactic bacteriabifidobacteriapropionic acid bacteriacentrifuga tioncryodesiccationcryoprotectantВиробництво бактеріальної закваски БіфідолактMaster Thesis579.674:663.18