Горго, Юрій ПавловичАнтоненко, Дар'я Володимирівна2024-10-022024-10-022024Антоненко, Д. В. Вплив глюкози та ксилози на етанологенез ксилозозброджуючих дріжджів : дипломна робота … бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія / Антоненко Дар'я Володимирівна. – Київ, 2024. – 73 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/69483Дипломна робота: 73 с., 4 табл., 16 рис., 75 джерел Мета роботи – проаналізувати вплив концентрацій глюкози, ксилози та часу на ефективність етанологенезу, на прикладі Scheffersomyces stipitis УКМ Y-2810. Визначити найоптимальніші значення показників для найбільшого виходу етанолу. Методи дослідження – сучасні мікробіологічні, біохімічні методи, методи статистичного аналізу. Актуальність зумовлена необхідністю підвищення ефективності та рентабельності виробництва біоетанолу з лігноцелюлозної біомаси. Результати нашого дослідження можуть сприяти розвитку нових технологій у сфері біопалива, що матиме позитивний вплив на енергетичну безпеку та екологічну ситуацію в світі. Наукова новизна. Було уточнено метод статистичної обробки результатів експерименту, зі знаходженням кращого математичного опису характеру взаємодій факторів, що змінює значимість раніше описаного впливу факторів, що досліджувалися. Потенціал штаму Sc. stipitis УКМ Y-2810, що був виділений у рамках дослідження ІМВ НАНУ, та що зберігається у їх колекції для виготовлення етанолу, оцінювався у ході експерименту спланованим за Боксом-Бенкеном. Вміст моноцукрів у поживному середовищі був приближеними до реальних гідролізованих сиропів. Результати: За умов глибинного культивування штаму Sc. stipitis УКМ Y2810 на модельних середовищах із сумішами глюкози і ксилози що при оптимізації процесу етанологенезу, максимальний показник виходу етанолу, для чого значення оптимальних факторів були: концентрація ксилози: 16,5 г/л; концентрація глюкози: 7,75 г/л та час: 3 доби.73 с.ukscheffersomyces stipitisксилозалігноцелюлозна біомасабіоетанол другого поколіннябіопаливоВплив глюкози та ксилози на етанологенез ксилозозброджуючих дріжджівBachelor Thesis