Чернявський, Анатолій ВолодимировичМартіросян, Михайло Олександрович2024-05-152024-05-152024Мартіросян, М. О. Впровадження систем енергетичного менеджменту на хлібопекарських підприємствах : магістерська дис. : 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка / Мартіросян Михайло Олександрович. – Київ, 2024. – 114 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/66783Актуальність теми. Впровадження систем енергоменеджменту на хлібопекарських підприємствах України є дуже актуальним у сучасному промисловому середовищі. Зі збільшенням уваги до екологічних методів і зростаючими цінами на енергію ефективне управління енергією стало критичним аспектом бізнес-операцій. Хлібопекарні, як значні споживачі енергії, стикаються з проблемами щодо оптимізації використання енергії та вирішення проблем постачання. Таким чином, вивчення та впровадження систем енергоменеджменту в цьому секторі може призвести до підвищення ефективності роботи, зниження витрат і створення більш стійкої бізнес-моделі. Тема цієї магістерської роботи є актуальною для надання цінних ідей та практичних рішень енергетичних проблем, з якими стикаються хлібопекарські підприємства в Україні. Метою магістерської дисертації є дослідження теоретичних та практичних аспектів впровадження СЕМ на хлібопекарських підприємствах Для досягнення мети дослідження були вирішені такі завдання: 1) Аналіз діяльності підприємства хлібопекарської промисловості. 2)Аналіз нормативно-правової та нормативно-технічної бази впровадження СЕМ в Україні. 3)Розробка методичних рекомендацій щодо впровадження СЕМ на хлібопекарських підприємствах. 4)Експериментальна перевірка ефективності розроблених методичних рекомендацій. 5) Розробка стартап-проекту за результатами досліджень. Об’єктом дослідження є процеси та технології енергозабезпечення підприємства хлібопекарського господарства. Предметом дослідження є підходи та методи підвищення енергоефективності хлібопекарських підприємств. Методи дослідження. Дослідження ґрунтується на аналізі та моделюванні впливу різних факторі на систему енергопостачання з використанням математичних моделей і статистичних даних. Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна отриманих результатів полягає в проведенні дослідження щодо впровадження систем менеджменту енергоефективності на підприємствах хлібопекарської промисловості України. Дослідження включає аналіз існуючих підходів і практик у сфері енергоменеджменту харчових підприємств, в тому числі з урахуванням їх адаптації до умов ринку України. Отримані результати дають змогу визначити основні фактори, що впливають на успішне впровадження систем енергоефективності в цьому секторі. Практичне значення роботи. Отримані результати та методики можуть бути використані підприємствами хлібопекарської промисловості для впровадження систем енергетичного менеджменту на підприємстві.114 с.ukбазовий рівеньенергоменеджментенергозбереженняенергоефективністьенергоспоживанняпідприємства харчової промисловостіхлібопекарські підприємстваbakeriesbasic levelenergy consumptionenergy efficiencyenergy managementenergy savingfood industry enterpriseВпровадження систем енергетичного менеджменту на хлібопекарських підприємствахMaster ThesisУДК 621.311