Герус, Л. М.2023-11-142023-11-142023Герус, Л. М. Дослідження обрядового хліба українців у науковому надбанні Раїси Данковської (до 135-річчя від дня народження) / Л. М. Герус // Сторінки історії : збірник наукових праць. – 2023. – Вип. 56. – С. 182-193.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/62184У статті уточнено біографію української етнографині, фольклористки, музеєзнавиці Раїси Сергiївни Данковської. Проведено аналітичне осмислення наукового здобутку вченої, зокрема на тему обрядового печива, в контексті історичних та суспільно-політичних реалій 1909–1930 рр. Встановлено, що праці вченої, зокрема, про обрядовий хліб, від перших емпіричних розвідок до пізніших загальних праць, є вагомим, досі маловідомим та належно не поцінованим внеском в українську науку. Виявлено, що студії обрядового хліба українців Р. Данковської корелювалися з аналогічним напрямком досліджень у європейській, зокрема вітчизняній, етнографії початку ХХ ст. Вони є надійною, вмотивованою основою для подальшого вивчення й плекання традиції обрядового використання хліба як вияву української ідентичності в культурному просторі початку ХХІ ст. Активне залучення праць Р. Данковської у науковий дискурс, окрім їхньої популяризації, відкриває нові можливості для аналітики сучасного стану культури та спроможності збереження культурної пам’яті. Стаття присвячується 135-річчю від дня народження видатної української вченої, що минуло 2020 р.ukРаїса Данковськаобрядове печиводослідженнямузейетнографіякультураУкраїнаДослідження обрядового хліба українців у науковому надбанні Раїси Данковської (до 135-річчя від дня народження)ArticleС. 182-193https://doi.org/10.20535/2307-5244.56.2023.2887740000-0002-5931-3816