Гайдук, Н. В.Якунов, А. В.2019-05-252019-05-252019Гайдук, Н. В. Використання флюоресцентного сенсора для безконтактного контролю температури в процесі мікрохвильового нагрівання / Н. В. Гайдук, А. В. Якунов // ХII Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Погляд у майбутнє приладобудування», 15-16 травня 2019 р., м. Київ, Україна : збірник праць / КПІ ім. Ігоря Сікорського, ПБФ. – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019. – С. 85–88. – Бібліогр.: 3 назви.978-611-01-1465-3https://ela.kpi.ua/handle/123456789/27685Метод динамічної термометрії, заснований на температурній залежності деяких параметрів спектру флуоресценції, використовується для контролю температури при нагріванні рідких середовищ у мікрохвильовій печі. В якості термочутливого датчика застосовується розчин органічного барвника родаміну 6G. Вимірювання відносної інтенсивності флюоресценції не забезпечує достатньої точності відтворення температур и, а при t>100 С взагалі не дозволяє контролювати температуру. Для водного розчину однаково зручними параметрами є пікова довжина хвилі та коефіцієнт асиметрії спектрального контуру. Для розчину гліцерину більш точним є вимірювання пікової довжини хвилі. Застосування зазначених параметрів спектру флуоресценції для контролю температури розчинів демонструє високу точність і відтворюваність температуро-часових профілів. Описана методика, окрім практичного використання у відповідних технологічних процесах, дає можливість вивчити динамічні зміни температури при мікрохвильовому опроміненні і може бути використана для реєстрації швидких процесів та контролю просторового розподілу температури.ukфлюоресценціяорганічний барвниктемпературний сенсормікрохвиліВикористання флюоресцентного сенсора для безконтактного контролю температури в процесі мікрохвильового нагріванняArticleС. 85-88536.5«Погляд у майбутнє приладобудування», ХII Всеукраїнська науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених