Дем'яненко, Ірина ВолодимирівнаГудзовський, Артем Олександрович2023-06-052023-06-052023-05Гудзовський, А. О. Вплив магнітного поля та наночастинок Fe3O4 на пророщування зернових культур : магістерська дис. : 162 Біотехнології та біоінженерія / Дем'яненко Ірина Володимирівна. – Київ, 2023. – 114 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/56648Магістерська дисертація містить 114 сторінок, 34 таблиці, 16 рисунків та перелік посилань з 115 найменувань. Мета даного дослідження – дослідити вплив магнітного поля індукцією 30 млТл та наночастинок магнетиту на пророщування насіння рослин пшениці твердої Triticum durum, кукурудзи звичайної Zea mays L, жита посівного Secale cereale L та ріст рослин пшениці твердої Triticum durum. Об’єкт дослідження –наномагнетит Fe3O4, постійне магнітне поле індукцією 30 млТл та насіння обраних зернових рослин: пшениці твердої, кукурудзи звичайної та жита посівного. Предмет дослідження – морфологічні зміни рослин пшениці твердої Triticum durum, кукурудзи звичайної Zea mays L та жита посівного Secale cereale L під впливом різного часу опромінення постійним магнітним полем та дії різних концентрацій наночастинок Fe3O4. Методи дослідження: методи порівняльної геноміки, методи морфологічного аналізу. У роботі було досліджено вплив різного часу обробки постійним магнітним полем індукцією 30 млТл на схожість насіння та довжину стебла паростків Triticum durum, Zea mays L і Secale cereale L. Також вплив різного часу обробки постійним магнітним полем та різної концентрації наночастинок магнетиту на довжину стебла і кореню висаджених рослин Triticum durum. Визначено оптимальний час впливу магнітного поля на проростання насіння та довжину стебла паростків. Для кукурудзи звичайної та жита посівного він становить 5 хвилин, для пшениці твердої 1 хвилина. Також було визначено оптимальну концентрацію наномагнетиту в 0,1 мг/мл для підвищення показників довжини кореня та стебла рослин пшениці твердої.114 с.ukмагнітне поленаномагнетитtriticum durumzea mays lsecale cereale lбіомінералізаціясхожість насінняморфологія стебламорфологія коренівВплив магнітного поля та наночастинок Fe3O4 на пророщування зернових культурMaster Thesis