Юркова, Олександра ІванівнаДмитришин, Данило Ростиславович2023-10-262023-10-262023Дмитришин, Д. Р. Вплив часу подрібнення порошкової суміші WC– 10FeCrNiWMo на щільність, структуру та механічні властивості спечених композитів : дипломний проект … бакалавра :132 Матеріалознавство / Дмитришин Данило Ростиславович. – Київ, 2023. – 97 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/61782Мета роботи: дослідження впливу часу змішування порошків WC та FeCrNiWMo на структуру та механічні властивості спечених металокерамічних композитів. Методи дослідження та апаратура: отримання FeCrNiWMo високоентропійного сплаву, подрібнення суміші порошків WC – 10 мас. % FeCrNiWMo ВЕС проводили в планетарному млині. Спікання композиційних сумішей WC – 10 FeCrNiWMo ВЕС після різного часу подрібнення (1 год.; 2 год.; 3 год. і 4 год.) проводили в вакуумній печі за температури 1550 °C протягом 1 години. За допомогою скануючого електронного мікроскопу РЕММА-106И та рентгенівського дифрактометра Ultima IV, Rigaku досліджено структурні та фазові перетворення в порошкової суміші та в спечених зразках залежно від часу подрібнення, Щільність спечених зразків визначали методом гідростатичного зважування. Мікротвердість визначали за методом Віккерса на приладі MHV-1000, модуль пружності Е визначали методом безперервного вдавлювання індентора Берковича на приладі Мікрон-гама. Отримані результати: встановлено, що зі збільшенням часу змішування порошку WC із порошком FeCrNiWMo ВЕС у планетарному млині зменшується розмір частинок вихідної суміші від 4,47 мкм до 2,3 мкм, що зумовлює підвищення показників мікротвердості HV до 21,7 ГПа, критерію в’язкості руйнування К1С, до 9,2 ГПа і модулю пружності Е до 513 ГПа97 с.ukвисокоентропійні сплавизмішуваннямеханічне легуваннямікротвердістьВплив часу подрібнення порошкової суміші WC– 10FeCrNiWMo на щільність, структуру та механічні властивості спечених композитівBachelor Thesis