Богдан, Тетяна ЗіновіївнаТеребецький, Максим Андрійович2023-10-192023-10-192023Теребецький, М. А. Технологія одержання хлібопекарських дріжджів пресованих при виробництві етанолу. Дільниця підготовки посівного матеріалу : дипломний проект ... бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія / Теребецький Максим Андрійович. - Київ, 2023. - 123 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/61589Пояснювальна записка містить 113 сторінок, 10 ілюстарцій, 13 таблиць, 4 кресленники формату А1, розміщених у додатках, 30 бібліографічних найменувань. Мета даної роботи – удосконалення технології одержання хлібопекарських дріжджів пресованих при виробництві етанолу за однопоточним способом зброджування меляси підвищеної концентрації. В якості промислового продуценту обрано штам Saccharomyces cerevisiae IМВ-У-5016, що характеризується високою осмофільністю та спиртостійкістю, здатен зброджувати високонцентроване мелясне сусло (24- 26% сухих речовин) . Проаналізовано біохімічні основи одержання хлібопекарських дріжджів при виробництві етанолу і обрано сировину та умови культивування, на основі яких розроблено технологічну і апаратурну схеми. Для антисептування меляси запропоновано використання препарату «Фермент Плюс», що забезпечує підвищення виходу біомаси дріжджів та виходу спирту в порівнянні із застосуванням традиційних антисептиків. Реалізація технології забезпечує вихід спирту 3000 дал/добу та дріжджів – 20000 кг/добу. Запропоновано конструкцію апарату чистої культури АЧК2 об’ємом 1 м3, що забезпечує оптимальні умови росту посівної культури дріжджів. Наведено технологічний та конструктивний розрахунки апарату.123 с.ukдвопродуктове виробництводріжджі хлібопекарські пресованіетанолмелясамелясне суслоtwo-product productionpressed bakery's yeastethanolmolassesТехнологія одержання хлібопекарських дріжджів пресованих при виробництві етанолу. Дільниця підготовки посівного матеріалуBachelor Thesis