Пуховий, І. І.Петречук, А. Л.2023-04-132023-04-132021Пуховий, І. І. Опріснення води з використанням наморожування льоду в бурульках / І. І. Пуховий, А. Л. Петречук // Енергетика: економіка, технології, екологія : науковий журнал. – 2021. – № 4. – С. 79-85. – Бібліогр.: 17 назв.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/54560Мета дослідження - вивчити вплив початкової солоності та витрати води на процеси опріснення в бурульках, що утворюються на горизонтальних насадках. Експериментальна установка, представляє собою каркас на якому закріплені: ємність з вихідною солоною водою, поверхня удару, горизонтальні насадки. Початкова солона вода 10-30 г/л витікала через отвір, падала та подрібнювалась об поверхню удару, після чого замерзала на насадках у вигляді бурульок. Для дослідження ступеня солоності бурульки поділялись на рівні частини та плавились. З результатів дослідження видно, що отримана вода містить найменше солей в тих частинах, що знаходяться ближче до основ бурульок. При витраті в 2 мл/с бурульки в довжину зростали повільно. Ступінь опріснення визначалась як відношення початкової до отриманої солоності води і складала від 1,5 до 4, більші значення отримані при витраті 1 мл/с, та на перших відрізках. Висновки: Результати експериментів показали що неможливо опріснити солону воду за 1 цикл. Для отримання питної води з концентрацією солі менше 0,5 г/л потрібно використовувати декілька циклів заморожування-плавлення або комбінувати з іншими методами опріснення. Потрібно контролювати оптимальну витрату води для забезпечення більшого ступеня опріснення.ukопріснення виморожуваннямбурулькисолоністьповерхня ударукристалізаціявитрата солоної водиfreezing desalinationiciclessalinityimpact surfacecrystallizationsalt water consumptionОпріснення води з використанням наморожування льоду в бурулькахArticleС. 79-85https://doi.org/10.20535/1813-5420.4.2021.25727369.621.580000-0003-4915-96990000-0003-4422-7365