Твердохліб, Марія МиколаївнаРуденко, Олександра Олександрівна2024-01-252024-01-252024Руденко, О. О. Дослідження механізму окислення іонів мангану у водному середовищі : магістерська дис. : 161 Хімічні технології та інженерія / Руденко Олександра Олександрівна. – Київ, 2024. – 107 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/64053Актуальність теми: Іони мангану є поширеними забруднювачами води. Вони зустрічаються в природних водах, а також можуть надходити в воду з промислових та побутових стоків. Іони мангану можуть викликати потемніння води, а також негативно впливати на здоров'я людини. Окиснювання іонів мангану є важливим етапом очищення води. Цей процес дозволяє видалити іони мангану з води та зробити її прозорою та безпечною для використання. Мета роботи: встановлення закономірностей кінетики та механізму процесу окислення іонів мангану (ІІ) у водному середовищі для забезпечення оптимальних умов деманганації води в процесі водоочищення. Для досягнення поставленої мети були поставлені наступні задачі: 1. Виконати аналіз науково-технічної літератури, щодо форм сполук мангану присутніх у природних водах та методів їх вилучення. 2. Дослідити процес окислення сполук мангану (ІІ) у різних водних середовищах та встановити закономірності перебігу реакцій в залежності від впливу кисню, рН середовища та присутності окисників у розчині. 3. Визначити ступінь окислення іонів мангану (ІІ) та ефективність його вилучення у різних водних середовищах. 4. Провести аналіз ринку існуючих технологій очищення води від іонів мангану та запропонувати спосіб впровадження результатів дослідження у вигляді стартап-проекту. Об’єкт дослідження: процеси окислення іонів мангану (ІІ) у водному середовищі. Предмет дослідження: природні води, модельні розчини приготовані на водопровідній та дистильованій воді з різним вмістом іонів мангану.107 с.ukмаргандеманганаціяокисленнянатрій гіпохлоритДослідження механізму окислення іонів мангану у водному середовищіMaster Thesis544.43:546.712