Коцко, Тарас АркадійовичСавка, Дем’ян Олегович2024-02-282024-02-282023Савка, Д. О. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах сучасних викликів : магістерська дис. : 073 Менеджмент / Савка Дем’ян Олегович. - Київ, 2023. - 147 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/65057Савка Д.О. Управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах сучасних викликів - Кваліфікаційна робота на правах рукопису, містить 147 сторінок, 24 таблиці, 34 рисунки, 4 формули, 6 додатків. Перелік посилань нараховує 73 найменування. Магістерська дисертація на здобуття ступеня магістра виконувалась в Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри менеджменту підприємств. Актуальність теми управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах сучасних викликів зумовлена постійно зростаючим рівнем конкуренції, стрімкими технологічними змінами, глобалізацією економіки, а також необхідністю адаптації до нових економічних та соціальних викликів. Сьогодні вітчизняні підприємства повинні ретельно підходити до процесів управління конкурентоспроможністю, щоб не тільки закріпитися на ринку, а вижити та продовжити своє існування під час воєнного стану та в післявоєнний період. У той же час наразі формуються численні можливості для перегляду основних засад розвитку, які цілком можливо трансформувати у конкурентні переваги. У цьому контексті ефективне управління конкурентоспроможністю стає ключовим фактором успіху, дозволяючи підприємствам незважаючи на складні умови просуватися вперед. Метою роботи є аналіз та систематизація теоретичних концепцій та підходів до управління конкурентоспроможністю, а також розроблення практичних рекомендацій для підвищення конкурентоспроможності підприємства в контексті сучасних викликів. Для досягнення цієї мети необхідно виконати наступний ряд завдань: – розкрити суть основних принципів управління конкурентоспроможністю підприємства, охарактеризувати систему факторів конкурентоспроможності; – систематизувати методичні підходи щодо оцінки конкурентоспроможності підприємства; – дослідити організаційно-економічні передумов та тенденцій розвитку ПрАТ «Оболонь»; – провести стратегічний аналіз конкурентного середовища ПрАТ «Оболонь»; – оцінити конкурентоспроможність ПрАТ «Оболонь» та ефективність управлінських підходів до її забезпечення; – визначити стратегічні пріоритети забезпечення конкурентоспроможності ПрАТ «Оболонь» та можливості їх реалізації; – обґрунтувати управлінські механізми реалізації пріоритетів конкурентоспроможності ПрАТ «Оболонь» та здійснити їх економічну оцінку. Об’єктом дослідження є процес управління конкурентоспроможністю підприємства. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та практичних підходів до управління конкурентоспроможністю підприємства. У магістерській роботі були використані наступні наукові методи дослідження: аналіз та синтез літературних джерел; абстрагування на темі дослідження; дедукція щодо логічного виведення сутності управління конкурентоспроможністю підприємства; порівняння з прямими конкурентами; групування даних та математико-статистичні інструменти для аналізу конкурентного середовища та оцінки конкурентоспроможності підприємства; для аналізу фінансово-економічного стану компанії були використані балансовий та індексний методи; дослідження взаємозв'язку і взаємозалежності внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства було проведено методом управлінського аналізу; для наочного подання інформації був використаний графічний метод; в завершенні, для формування висновків та надання пропозицій було використано методи систематизації та узагальнення. Наукова новизна дослідження полягає у виявленні особливостей зовнішнього середовища підприємств пивного ринку, суперечностей та тенденцій його розвитку, викликів та обґрунтуванні на цій основі механізмів забезпечення конкурентоспроможності, які інтегрують комплекс різних інструментів організаційного, економічного, технологічного та інформаційного характеру. Практична значущість. Результати дослідження, представлені у магістерській дисертації, дають змогу сформулювати наступні висновки: розроблені стратегічні пріоритети забезпечення конкурентоспроможності досліджуваного підприємства можуть бути реалізовані в практичній площині та створити стійкі передумови його конкурентоспроможного розвитку; проведене дослідження проблем управління конкурентоспроможністю підприємства засвідчило, що підприємство потребує удосконалення механізмів управління конкурентоспроможністю; економічна оцінка запропонованих заходів щодо підвищення ефективності управління конкурентоспроможністю дає підстави зробити висновок про їх доцільність. Апробація результатів роботи. Результати досліджень, що включені до роботи, оприлюднені в наступних наукових публікаціях: 1. Kotsko T., Savka D. Global challenges of the fourth industrial revolution: tasks of management / Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи: зб. тез доп. ІV Міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 20 квіт. 2023 р. – Київ : КПІ ім. Ігоря Сікорського, Вид-во «Політехніка», 2023. C. 90. 2. Kotsko T.A., Savka D.О. Ensuring the competitiveness of the production enterprise: a process-oriented aspect / Актуальні проблеми економіки, фінансів, управління та права в XXI столітті: збірник тез доповідей міжнародної науково-практичної конференції (Кременчук, 30 вересня 2023 р.). Кременчук: ЦФЕНД, 2023. С. 36-38.147 с.ukконкурентоспроможністьуправлінняфінансова стійкістьпивоварна галузьстратегічний аналізконкурентне середовищеоцінка конкурентоспроможностітенденціїадаптаціяcompetitivenessmanagementfinancial sustainabilitybrewing industrystrategic analysiscompetitive environmentassessment of competitivenesstrendsadaptationУправління конкурентоспроможністю підприємства в умовах сучасних викликівMaster Thesis005:658