Маринченко, Лоліта ВікторівнаКиселюк, Дарія Олегівна2021-02-182021-02-182020-12Киселюк, Д. О. Вплив сорбції пробiотичних культур на високодисперсному кремнеземi на функціональні властивості заквашувального препарату : магістерська дис. : 162 Біотехнології та біоінженерія / Киселюк Дарія Олегівна. – Київ, 2020. – 100 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/39527Магістерська дисертація містить 100 сторінок, 29 таблиць, 20 рисунків, перелік посилань з 74 найменувань. Мета дослідження – дослідити можливості створення заквашувального препарату на основі іммобілізації пробіотичних культур на зразках сухого високодисперсного кремнезему та гідрогелі метилкремнієвої кислоти. Об’єкт дослідження – пробіотичні мікроорганізми: Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus; високодисперсний кремнезем. Предмет дослідження – закономірності іммобілізованої на кремнеземовій матриці заквашувальної культури (захисні, біотехнологічні та реологічні характеристики, вплив магнітного поля). Методи дослідження: мікробіологічні, реологічні, біотехнологічні, статистичні, фрактальний аналіз мікрозображень. У роботі було досліджено виживаність B. longum та S. thermophilus, іммобілізованих на високодисперсному кремнеземі та ліофільно висушених, виживаність у модельованих умовах верхніх відділів шлунково-кишкового тракту; біотехнологічні та реологічні властивості кисломолочного продукту, сквашеного іммобілізованою культурою S. thermophilus; вплив магнітного поля на взаємодію іммобілізованих та неіммобілізованих пробіотичних штамів S. thermophilus та L. bulgaricus з кремнієвою пластиною шляхом проведення фрактального аналізу отриманих мікрозображень. Визначено придатність іммобілізованих пробіотичних штамів до використання у харчовій промисловості як заквашувальних препаратів.ukкремнеземпробіотикивиживаністькисломолочний продуктреологічні показникибіотехнологічні показникивплив магнітного поляфрактальний аналізsilicаprobioticssurvivaldairy productsrheological parametersbiotechnological parametersmagnetic field influencefractal analysisВплив сорбції пробiотичних культур на високодисперсному кремнеземi на функціональні властивості заквашувального препаратуMaster Thesis100 с.