Клечак, Інна РішардівнаЗубик, Павло Романович2021-08-172021-08-172021-06Зубик, П. Р. Технологія виробництва лимонної кислоти. Дільниця концентрування продукту : дипломний проект … бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія / Зубик Павло Романович. – Київ, 2021. – 141 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/43261Дипломний проєкт: 135 с., 4 рис., 4 табл., 125 посилань. У роботі запропоновано використовувати в якості продуцента лимонної штам Yarrowia lipolytica NG40/UV7, отриманий в результаті комбінованого індукованого мутагенезу. Досліджено морфо-фізіологічні, біохімічні та культуральні ознаки обраного біологічного агента, відповідно до яких підібрано умови оптимального процесу культивування та склад поживного середовища із ріпаковою олією, як джерелом карбону. Для виділення та очищення лимонної кислоти обрано метод екстрагування сумішшю гідрофобних екстрагентів. Обґрунтовано вибір випарного апарату з винесеною гріючою камерою для випарювання розчину лимонної кислоти. Наведено технологічний і тепловий розрахунок випарного апарату та допоміжного устаткування. Подано технологічну та апаратурну схеми виробництва лимонної кислоти і креслення загального виду випарної установки.ukлимонна кислотаріпакова оліяконцентруванняекстрагуваннявипарюваннябіотехнологіяyarrowia lipolyticacitric acidrape oilconcentrationextractionevaporationbiotechnologyТехнологія виробництва лимонної кислоти. Дільниця концентрування продуктуBachelor Thesis141 с.