Паришкура, Юлія ВолодимирівнаГайова, Людмила ВолодимирівнаПуздимир, Микола ІвановичКостюченко, Максим АнатолійовичЗахарова, Ірина Юріївна2025-07-082025-07-082025-03-24Знання про глікемічний індекс для майбутніх фахівців фізчної культури та спорту / Паришкура Ю. В., Гайова Л. В., Пуздимир М. І., Костюченко М. А., Захарова І. Ю. // Олімпійський та паралімпійський спорт. - 2025. - Вип. 1. - С. 107-113.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/74744Одним з важливих параметрів, що впливає на процеси енергетичного забезпечення під час фізичних вправ, є глікемічний індекс (ГІ) продуктів харчування. Знання про ГІ є важливим для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту, оскільки дозволяє оптимізувати харчування для покращення результатів, відновлення після навантажень та підтримки загального здоров’я атлетів і осіб, що займаються фізичними вправами з оздоровчими цілями.Метою дослідження є актуалізація знань про ГІ у процесі формування освітнього компоненту «Спортивне харчування» у освітніх програмах для підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту.Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування.Завдання дослідження: вивчення та аналіз наукової літератури щодо наявних даних про ГІ; інтеграція матеріалів для підготовки майбутніх фахівців фізичної культури і спорту під час формування освітнього компоненту «Спортивне харчування» у процесі його моделювання.Матеріали та методи. Метод теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури, моделювання.Наукова новизна дослідження полягає у узагальненні та актуалізації знань про глікемічний індекс у процесі моделювання освітнього компоненту «Спортивне харчування».Висновки. Знання про ГІ є необхідним для майбутніх фахівців фізичної культури і спорту, оскільки це допомагає не лише покращити фізичну працездатність атлетів, але й підтримувати їхнє здоров’я. Врахування ГІ продуктів у складі харчування сприяє оптимальному використанню енергії, відновленню після тренувань і забезпеченню розвитку витривалості. Враховуючи це, важливо інтегрувати навчання про ГІ в освітні програми підготовки фахівців у освітньому компоненті «Спортивне харчування».ukздобувачі вищої освітимайбутніх фахівців фізичної культури та спортузнання про глікемічний індексЗнання про глікемічний індекс для майбутніх фахівців фізчної культури та спортуArticleС.107-113https://doi.org/10.32782/olimpspu/2025.1.20615.854:7960000-0002-6478-17610000-0002-8777-17260000-0001-6186-30000000-0003-1350-231X0000-0003-3889-1307