Фарфоламеєва, Діана ОлегівнаБабак, Марія Ігорівна2023-10-182023-10-182023Бабак, М. І. Технологія виробництва моногідрату лимонної кислоти. Дільниця підготовки поживного середовища : дипломний проект ... бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія / Бабак Марія Ігорівна. - Київ, 2023. - 93 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/61530Дипломний проєкт: 87 с, 5 рис., 3 табл., 82 посилання. У роботі описано технологію виробництва моногідрату лимонної кислоти та зокрема ділянку підготовки поживного середовища. Продуцентом виступає штам Aspergillus niger ВКПМ F-809, отриманий із батьківського штаму Aspergillus niger ВКПМ F-719 комбінованим мутагенезом із використанням N – нітрозогуанідину, УФ – променів і стабілізуючого добору. Вказано морфологічні, культуральні та біохімічні ознаки даного гриба. Відповідно до потреб продуценту було обрано поживне середовище на основі бурякової меляси. Описано технологічний процес, важливе місце в якому мають умови культивування, а саме температура на початку культивування повинна становити 34 - 36°С, а вкінці 32 - 34°С, безперервна аерація, pH 6,0 – 6,5 та перемішування. Обґрунтовано вибір теплообміннику типу «труба в трубі» для стерилізації поживних середовищ та підкормки. Наведено його технологічний, конструктивний і тепловий розрахунки. Накреслено технологічну та апаратурну схеми виробництва, а також загальний вид теплообміннику типу «труба в трубі».93 с.ukорганічні кислотимікробний синтезмоногідрат лимонної кислотиaspergillus nigerмеляса буряковастерилізаціятеплообмінникorganic acidsmicrobial synthesiscitric acid monohydratebeetroot molassessterilisationheat exchangerТехнологія виробництва моногідрату лимонної кислоти. Дільниця підготовки поживного середовищаBachelor Thesis