Литвинов, Григорій СергійовичВорона, Марина Володимирівна2023-10-172023-10-172023Ворона, М. В. Технологія виробництва харчової добавки на основі пробіотичного штаму Bacillus clausii. Дільниця біосинтезу : дипломний проект ... бакалавра : 162 Біотехнології та біоінженерія / Ворона Марина Володимирівна. - Київ, 2023. - 113 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/61497Дипломний проект містить 102 с., 6 рис. , 3 табл., 69 посилань, 3 кресленники. Робота присвячена технології виробництва харчової добавки на основі пробіотичного штаму Bacillus clausii та дільниці біосинтезу. Метою роботи є розробка ефективної технології виробництва харчової добавки на основі пробіотичного штаму Bacillus clausii з провідною антимікробною дією, щодо патогенних мікроорганізмів, для підтримки при кишкових інфекціях нормального балансу шлунково-кишкової мікрофлори, порушенні травлення, інтоксикаціях, прийомі антибіотиків та незбалансованій дієті. В якості продуцента пробіотику використовували штам Bacillus clausii UBBC-07, який одержано генетико-селекційними методами. За допомогою фізіолого-біохімічних характеристик обраного продуцента запропоновано ферментер, обсягом 16 м3, який оснащено барботером та механічним перемішуючим пристроєм. Для виділення та очистки кінцевого продукту запропоновано центрифугування, фільтрацію та високоефективну рідинну хроматографію (2 стадії). Розроблено технологічну схему виробництва харчової добавки на основі пробіотичного штаму Bacillus clausii згідно вимог, які висунуто до якості продукту та готової форми.113 с.ukхарчова добавкавиробничий біосинтезbacillus clausiiпродуцентпосівний матеріалферментераланінfood supplementmanufacturing biosynthesisbacillus clausiiproducerseeding materialfermenteralaninТехнологія виробництва харчової добавки на основі пробіотичного штаму Bacillus clausii. Дільниця біосинтезуBachelor Thesis