Луговський, Олександр ФедоровичЖелясков, Вячеслав Петрович2024-06-192024-06-192024Желясков, В. П. Технологія та обладнання для ультразвукової кавітаційної обробки молока : магістерська дис. : 131 Прикладна механіка / Желясков Вячеслав Петрович. – Київ, 2024. – 106 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/67282Магістерська дисертація загальним обсягом 106 сторінок, містить 46 ілюстрацій, 6 таблиць та 55 джерел за переліком посилань. Актуальність теми магістерського дослідження полягає в пошуку нових раціональних способів обробки молока і в розробці теоретичних основ передбачення результатів ультразвукової кавітаційної обробки молока. Об’єктом дослідження є процес обробки молока ультразвуковим кавітатором. Предмет дослідження – пастеризація та гомогенізація молока ультразвуковою кавітацією. Мета і завдання дослідження. Поняття кавітації є одним із ключових чинників, що впливають на рідину при ультразвуковій обробці. Тому головною метою даного магістерського дослідження є вивчення впливу ультразвукової кавітації на молоко, зокрема на її здатність до дезінфекції та створення однорідної структури (гомогенізації). Для досягнення визначеної мети були сформульовані наступні завдання: - провести аналіз доступних даних щодо обробки молока за допомогою ультразвуку; - теоретично дослідити можливість використання ультразвукової кавітації для дезінфекції та створення однорідної структури молока; - на основі теоретичних досліджень визначити рекомендовані параметри для розробки експериментальної установки; - розробити експериментальний стенд, який дозволить підтвердити результати аналітичного дослідження; - провести експериментальні дослідження з використанням розробленої установки.106 с.ukгомогенізаціяультразвуккавітаціяжирові кулькитемператураінтенсивністьпастеризаціякавітаційний пухирецьенергія схлопуванняmilk processinghomogenizationpasteurizationcavitation energycavitation bubblecavitationТехнологія та обладнання для ультразвукової кавітаційної обробки молокаMaster Thesis66.084.8