Кравченко, Ігор ВолодимировичАнтонюк, Іван Сергійович2019-12-232019-12-232019-12Антонюк, І. С. Спектральна оптично-електронна система : магістерська дис. : 152 Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка / Антонюк Іван Сергійович. - Київ, 2019. - 89 с.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/30518Актуальність теми. В реаліях сьогодення актуальним є питання контролю якості харчових продуктів на виробництвах. Використання методів спектрального аналізу є перспективним направленням в сфері виробництва продуктів харчування, оскільки методи аналізу доволі точні, являються різновидом неруйнівного контролю, та дозволяють одночасно аналізувати декілька параметрів якості. Такі технології можуть використовуватись як для безпосередньої оцінки якості, так і для сортування органічних продуктів. В даний час існує багато досліджень в області вивчення параметрів якості органічних продуктів з використанням спектральних технологій, отже напрям є доволі актуальним і затребуваним. Мета та завдання дослідження. Мета роботи – визначення областей спектру органічних продуктів, які відповідають фактичним параметрам якості за допомогою гіперспектральної камери та розробка спектральної оптично-електронної системи яка могла б аналізувати тільки важливі області спектру. Об’єкт дослідження. Властивості м’ясних продуктів. Предмет дослідження. Засіб вимірювання – відбивна спектральна радіометрія в діапазоні 0.4-1 мкм. Методи дослідження. Аналіз спектральних зображень продуктів харчування, отриманих на гіперспектральній камері. Визначення залежності зміни спектральних характеристик від зміни показників якості продукту. Розробка спрощеної, в порівнянні з гіперспектральною камерою, спектральної оптично-електронної системи, яка здатна аналізувати обрані області спектру і визначати, чи задовольняє даний продукт встановленим нормативам якості підприємства. Наукова новизна одержаних результатів. На основі існуючих систем, методів та засобів контролю якості продуктів харчування на підприємствах була виявлена необхідність у розробці такої спектральної оптично-електронної системи, яка має нижчу собівартість, підвищену швидкодію, та здатна задовольняти потреби у контролі якості на такому ж рівні, як аналогічні і більш складні системи.ukспектральні зображувальні технологіїгіперспектральна камераоцінка якостіоптико-електронні системиорганічні продуктиСпектральна оптично-електронна системаMaster Thesis89 с.621.384