Паришкура, Юлія ВолодимирівнаПідлужняк, Олександр ІвановичМагула, Олександр СтепановичГаврилова, Надія МихайлівнаГетьман, Лариса Миколаївна,2025-03-312025-03-312024Аспекти навчання консультуванню з харчування майбутніх фахівців фізичної культури і спорту / Паришкура Ю. В., Підлужняк О. І., Магула О. С., Гаврилова Н. М., Гетьман Л. М. ; Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка // Олімпійський та паралімпійський спорт: науковий журнал. – 2024. – Вип. 2. – С. 46-50. – Бібліогр.: 11 назв.https://ela.kpi.ua/handle/123456789/73151Метою даної роботи є актуалізація навчання консультуванню з харчування майбутніх фахівців Фізичної культури та спорту у процесі опанування освітнього компонента «Спортивне харчування». Важливими аспектами для здобувачів вищої освіти освітнього ступеню Бакалавр є ознакомленная з аспектами консультування із харчування у навчально-тренувальному процесі у спорті та фітнесі, зокрема у розумінні значення вітамінів, їх функціях і дії з іншими добавками, для покращення когнітивних функцій у тому ж числі. Більшість осіб, що займаються спортом та фітнесом переконані у тому, що єдиний спосіб досягти гарного результату – це тренування та споживання відповідних препаратів для покращення фізичного стану на функцій організму. Вони черпають інформацію засобом рекомендацій, тих, хто займається фізичними вправами поряд з ними довший час та через мережу інтернет. Хоча насправді це далеко не так, адже важливими факторами, які впливають на результат у спорті та фітнесу є наступні: відсутність стресу (емоційного та нервового перенапруження), відпочинок і сон, раціональне харчування та споживання харчових добавок для покращення діяльності організму. Відтак, це слід робити через призначення лікарями та консультування фахівцями фізичної культури та спорту. Вивчення особливостей дії вітамінів та опрацювання аспектів консультування з харчування є важливим етапом підготовки бакалаврів спеціальності 017 Фізична культура та спорт. Мета роботи. Актуалізація знань про дію вітамінів у функціонауванні організму при застосуванні препаратів для покращення когнитивних функцій, концентрації та уваг що є вкрай важливим у консультуванні з харчування майбутніми фахівцями фізичної культури та спорту. Методологія. Теоретичні основи фізіології, біохімії та гігієни харчування. Основи раціонального та збалансованого харчування. Завдання дослідження. Вивчення літературних джерел і їх аналіз, інтерпретація, узагальнення, актуалізація. Матеріали та методи. Метод теоретичного аналізу та узагальнення наукової літератури. Наукова новизна дослідження полягає у узагальненні та актуалізації питань з особливостей у консульуванні з харчування для майбутніх фахівців Фізичної культури та спорту, шо розширить їх знання у галузі та сприятимуть формуванню професійних компетентностей для консультування з харчування. Висновки. Відтак, під час роботи з літературою з актуалізації знань про дію вітамінів у функціонауванні організму при застосуванні препаратів для покращення когнитивних функцій, концентрації та уваги виявлено важливість розуміння дії вітамінів та їх функціями у роботі з іншими харчовими добавками, що є вкрай важливим у консультуванні майбутніми фахівцями Фізичної культури та спорту.ukконсультування з харчуваннязнання про вітамінихарчові добавкиздобувачі освітиспортивне харчуваннянавчанняnutrition consultingknowledge about vitaminsfood supplementslearnerssports nutritionteachingАспекти навчання консультуванню з харчування майбутніх фахівців фізичної культури і спортуArticleС. 46-50https://doi.org/10.32782/olimpspu/2024.2.8378.016:664.162.8:[37.091.12:796-0510000-0002-8777-17260000-0002-7904-37610000-0002-5486-18720000-0002-0293-15760000-0002-0293-15760009-0006-3858-4971