Бакалаврські роботи (ММЕС)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 50
  • ДокументВідкритий доступ
    Економіко-математичне моделювання інвестиційної діяльності автотранспортного підприємства в умовах ризику
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Колбасов, Микита Олександрович; Цеслів, Ольга Володимирівна
    У даній дипломній роботі розглянуто поняття інвестицій, шляхи та методи інвестиційної діяльності у сфері автомобільних(автобусних) пасажирських перевезень. Під час виконання дипломної роботи було ознайомлено з операційною діяльністю такого підприємства та законодавчими аспектами, які регулюють таку діяльність. Для моделювання можливих інвестицій розроблена модель на основі чистої поточної вартості (NPV). Модель була вдосконалена шляхом врахування фактору ризику та особливостей інвестиційної діяльності у даній суспільно-економічній сфері. Були отримані результати моделювання для різних сценаріїв бажаного прибутку підприємства (сталий прибуток, прибуток з корегуванням на інфляцію), а також розглянуто вплив непередбачуваних зовнішніх факторів у вигляді нестабільної економічної ситуації, впливу криз та інших соціально-політичних факторів. Дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків та переліку джерел посилання. Дипломна робота містить 61 сторінку ( з них основного тексту – 55 с., списку використаної літератури – 4 с.), 40 джерел літератури.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання логістичної системи підприємства сфери збуту
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2020) Мельнікова, Поліна Сергіївна; Жуковська, Ольга Анатоліївна
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання грошових потоків банку з метою підвищення ефективності його діяльності
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Черненко, Дарія Романівна; Пишнограєв, Іван Олександрович
    Ключовим фактором зростання українського кредитно-депозитного ринку є зростання грошових доходів підприємств та фізичних осіб, за яких особлива увага приділяється фінансовим аспектам банківської діяльності. Забезпечення фінансової стабільності комерційних банків за сучасних обставин базується на використанні банківських механізмів, що є частиною кредитно-депозитної політики банку. Тому ефективність управління та операції банків сильно залежать від ефективності депозитної політики. Однією з проблем, що моделює привабливість ресурсів, є вдосконалення політики щодо банківських депозитів. В даній дипломній роботі запропонувано динамічну модель, засновану на теорії виробничих функцій та інтегро-диференціальних рівняннях. Модель оптимізації, яка залучає ресурси, будується в умовах, що гарантують встановлену ліквідність, максимізацію прибутку та їх ефективний розподіл. Проведено аналіз та наведено алгоритм його чисельної реалізації. Наведена практична реалізація моделі. Апробація моделі здійснювалась на підставі даних квартальної і річної звітності АТ «Таскомбанк», АТ «АКБ «КОНКОРД» і АТ «Ідея Банк». Для кожного банку визначені оптимальні відсоткові ставки по депозитних і кредитних програмах на І квартал 2021 р. з прогнозним значенням обсягів депозитів. Розроблений додаток для розрахунків дозволяє змінювати кількість періодів, частоту дискретизації даних і не прив’язаний до дат. Для більш глибокого прогнозу достатньо підставити дані періоду, що передує прогнозному. Застосування результатів дослідження у практичній діяльності дозволить менеджменту банку встановлювати оптимальні ставки за депозитними і кредитними програмами з метою збільшення обсягів залучених коштів, що, в свою чергу, дозволить банку уникати ризикованих і неефективних управлінських рішень.
  • ДокументВідкритий доступ
    Інвестування в сільське господарство в умовах ризику
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Шаповал, Валерія Михайлівна; Цеслів, Ольга Володимирівна
    Актуальність дослідження інвестиції в сільське господарство в умовах ризику полягає в тому, що дана тема немає обмежень в розвитку та має мож-ливість для розроблення нових підходів оцінки інвестицій в сільське господар-ство, а також цінових ризиків, адже подальший розвиток сільського господар-ства України – це один з головних чинників стабільності та росту економіки всієї країни. Метою цієї дипломної є оптимізація календарного плану продажу сіль-ськогосподарських запасів за умов цінового ризику та вибір оптима-льного ро-зподілу землі для збільшення прибутку, для подальшого залучення інвестицій. Об’єктом дослідження є продаж сільськогосподарської продукції в Ук-раїні за умов цінового ризику та розподілу землі. Предметом дослідження є українське сільське господарство, інвестиції в нього, а також ринок землі. Практичне застосування полягає у використанні моделей суб’єктами господарювання на мікроекономічному та макроекономічному рівнях, причому по відношенню до запасів будь-якої продукції. Вона захищає власника від необміркованих втрат очікуваного максимального доходу завдяки застосуванню апарату підтримки прийняття економічних рішень за умов ризику. Було розраховані декілька оптимальних планів розподілу землі, а також за методом календарного планування реалізації урожаю кукурудзи, які дозво-ляють за отриманими результатами, прийняти рішення фермеру, щодо реалі-зації свого урожаю, а також управління землею. Отже, для актуальних розрахунків, можу запропонувати в даній роботі проводити перерахунки кожен рік, для отримання актуальних даних фермеру. Запропоновані моделі дають змогу адекватно оцінити можливості фермера щодо управління угіддями та реалізацією урожаю, а також ефективно проана-лізувати реальний фінансовий стан фермера, для подальшого залучення інве-стицій. Результати дослідження описані в даній роботі, можуть бути викорис-тані сучасними фермерами для оптимального розподілу землі під різні куль-тури з метою отримання найбільшого прибутку в умовах ризику, для залу-чення інвестицій в своє фермерське підприємство.
  • ДокументВідкритий доступ
    Оптимальний вибір цін з врахуванням інфляції
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Бродовський, Костянтин Ігорович; Тадеєв, Юрій Петрович
    Головною метою даної роботи є моделювання оптимальних цін з врахуванням інфляції та шляхів подолання наслідків інфляції. Для рішення цієї цілі в роботі установлені такі завдання: – визначення соціально-економічної сутності цін, тарифів та інфляції; – виявлення особливості вивчення рівня, структури та динаміки цін; – виконання статистичного аналізу динаміки ІСЦ у розрізі регіонів України та товарних груп; – роведення моделювання та прогнозування рівня інфляції за допомогою кластерного та кореляційно-регресивного аналізу; – визначення шляхів вдосконалення антиінфляційної політики України. Об’єкт дослідження – стан та динаміка цін та інфляції. Предмет дослідження – кількісна оцінка зміни цін та інфляції. У ході дослідження використано загальнонаукові методи пізнання об'єктивної природи явищ і процесів, що обумовлюють необхідність проведення статистичного аналізу інфляційного процесу; метод системного підходу, метод багатомірної класифікації та кластерного аналізу, метод факторного та кореляційно-регресивного аналізу, метод статистичного моделювання та прогнозування. Наприклад, метод багатовимірної класифікації допоміг здійснити групування об’єктів на основі багатовимірних середніх. Кластерний аналіз сприяв упорядкуванню об’єктів в порівняно однорідні групи – кластери. Виділення кластерів з територіальними особливостями протікання інфляційного процесу дає змогу у подальшому розробляти заходи регіональної політики щодо їх соціально-економічного розвитку та боротьби з негативними наслідками зростання цін і тарифів. Кореляційно-регресивний аналіз дозволив вилучити з великої кількості змінних певну кількість факторів, які в подальшому склали модель інфляційного процесу, за допомогою якої були розраховані прогнозні значення рівня ІСЦ. Для наочності аналітичного матеріалу були використані графічний та табличний методи. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості використання рекомендацій щодо удосконалення аналізу стану інфляційного процесу в Україні різного роду користувачами статистичної інформації, в особливості органами державної статистики.
  • ДокументВідкритий доступ
    Прогноз цін при аукціонному типі закупки реклами в інтернеті
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Халимоник, Ксенія Володимирівна; Стець, Олена Вікторівна
    Для кожного бізнесу наступає момент часу, коли критичним стає питання залучення потоку нових клієнтів з метою збільшення доходів. Найкращим способом привернення уваги до певних продуктів чи послуг – є реклама. Для релевантного збільшення клієнтської бази, необхідно визначитись з не оптимальнішим шляхом рекламного просування, щоб сума вкладених коштів не перевищувала майбутніх доходів. Актуальність даної дипломної роботи полягає в тому, що було проаналізовано найбільш розповсюджені методи рекламної комунікації з потенційним клієнтом та обґрунтовано чому метод закупки рекламного інвентарю шляхом аукціонних торгів в інтернеті є найоптимальнішим для рекламодавців. Метою даної дипломної роботи є поглиблення теоретичних і практичних знань отриманих в процесі навчання за допомогою дослідження особливостей прогнозування цін при аукціонному типі закупки реклами в інтернеті та створенні оптимальної моделі для прогнозу аукціонних ставок. Завдання полягає у розрахунку оптимальної моделі, яка дозволить користувачеві, за допомогою розрахунків ендогенних та екзогенних змінних, прогнозувати аукціонні ставки та перевірці отриманих прогнозів на практиці. Об’єктом дослідження є прогнозування ставки, при аукціонному типі закупки для досягнення поставлених цілей на платформах Facebook та Instagram. У даній роботі було розраховано аукціонну ставку за допомогою економіко-математичної моделі аукціону першої ціни за рівноваги Байєса-Неша. Перевірено прогнозовані результати на практиці, з урахуванням системних спотворень, які описані у дипломній роботі. Перевірено релевантність рекламних проявів на основі стандартного набору послуг, який зазвичай надається в досліджуваний період часу. Сформульовано список рекомендацій для подальшого застосування. Загалом, можна зробити висновок, що економіко-математична модель підходить для прогнозування аукціонних ставок, при закупці рекламного інвентарю в інтернеті, проте слід брати обов’язково до уваги особливості системного середовища, в якому проходить розміщення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Економіко-математичне моделювання функціонування комерційних банків
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Святненко, Марина Дмитрівна; Фартушний, Іван Дмитрович
    Комерційні банки – це організації, функціями яких є кредитування юридичних осіб (підприємств і організацій), суб'єктів підприємницької діяльності та громадян за рахунок залучення коштів тих же підприємств та організацій, населення шляхом здійснення вкладних і депозитних операцій. Продуктом діяльності банків є, перш за все, формування платіжних коштів (грошової маси), а також різноманітні послуги у вигляді надання кредитів, гарантій, консультацій, управління майном тощо. Велика кількість кредитних установ формують відділення по дослідженню та управління ризиками, при цьому поза увагою фахівців залишаються інші нюанси аналізу діяльності банків. Виникає потреба в комплексному підході і в продуманій тактиці для поліпшення фінансового стану банківських установ, а також гнучка система контролю. Актуальність даної роботи полягає в тому, що в умовах ринкових відносин кредитні організації працюють з метою отримання максимальних доходів поряд з обслуговуванням клієнтів по лінії мобілізації і спрямування фінансових ресурсів. Все це вимагає змін методів управління банківськими операціями та розробки методик комплексного аналізу та оцінки діяльності кредитних організацій відповідно до нових реалій. Метою даної кваліфікаційної роботи є аналіз фінансової діяльності комерційного банку. Об’єктом даного дослідження є банківська система та її фінансова діяльність. Предметом дослідження даної роботи є методи і моделі оцінювання фінансової діяльності комерційного банку. В першому розділі розкривається та аналізується теоретична база відповідно до теми даного дослідження. В другому розділі здійснюється безпосередня розробка моделі оцінки аналізу фінансової діяльності комерційного банку та на основі розробленої моделі відбувається розрахунок прибутковості функціонування АТ «Universal Bank». У висновках формуються кінцеві підсумки даної роботи відповідно до результатів проведеного дослідження. Результати дослідження описані в даній роботі, можуть бути використані сучасними банками для додаткового аналізу результатів своєї кредитно-депозитної діяльності з метою поліпшення системи управління своїми фінансовими потоками.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання фінансової стійкості підприємства
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Цирканюк, Діана Андріївна; Рисцов, Ігор Костянтинович
    У дипломній роботі проведено аналітичне ознайомлення із літературою, яка охоплюю напрямок дослідження даної роботи. Також було розкрито сутність понять, які розкривають фінансову стійкість підприємства
  • ДокументВідкритий доступ
    Математичні методи оцінки кредитоспроможності позичальника
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Шевченко, Анна Павлівна; Лазаренко, Ірина Сергіївна
    Роль кредитної політики комерційного банку важко переоцінити, оскільки вона дозволяє забезпечити формування відповідного кредитного портрету банку, визначити оптимальну організацію його кредитного процесу та визначити оптимальний спосіб управління його активами. Ефективність кредитної політики напряму залежить від актуальності теоретичних та практичних засад пов’язаних з її формуванням. В процесі надання кредиту враховуються багато факторів. До них відносяться характеристики позичальник, його економічне становище, сума позики, на яку він претендує, призначення кредиту (тобто що буде фінансуватися за рахунок позики) і вид забезпечення. Різноманітність цих факторів означає, що ризик оцінюється з використанням елементів кількісного та якісного аналізу. Актуальність дослідження оцінки кредитоспроможності полягає в тому, що в період розповсюдження вірусу COVID- 19, за прогнозами Центрального Європейського Банку, основною загрозою банківській сфері будуть слугувати саме проблемні кредити. Зважаючи на високий відсоток непрацюючих кредитів в українських комерційних банках тема кредитного скорингу набуває нової актуальності. Метою роботи є оцінити стан ринку споживчого кредитування в Україні, проаналізувати класичні системи та скорингові моделі оцінки кредитоспроможності позичальника банку. Об’єктом дослідження даної роботи є процес управління кредитної діяльності банку. Предметом дослідження роботи є діяльність комерційних банків, ситуацій, які виникають в процесі діяльності банку, та велика кількість ризиків, що притаманні його діяльності. Було побудовано та застосовано декілька моделей для оцінки кредитоспроможності позичальника, проведено якісний аналіз кожної з моделей. В свою чергу, кожна з моделей належить до сучасних методів машинного навчання Застосування моделей проведено на основі мови програмування R. Для удосконалення результативності моделей на даних було застосовано єдиний в своєму роді пакет CleanLab в Python. Таким чином був проведений не тільки аналіз методів, але і вхідних даних. В роботі також були розглянуті недоліки та переваги застосування методів машинного навчання. Результати дослідження є актуальними і можуть бути використані сучасними банками для визначення кредитоспроможності позичальника.
  • ДокументВідкритий доступ
    Економіко-математичне моделювання антикризового менеджменту в ІТ галузі в сучасних умовах України
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Олефіренко, Євген Валентинович; Черноусова, Жанна Трохимівна
    Обгрутовано актуальність теми дослідження, а також наведені аргументи щодо необхідноісті данного дослідження для сучасного IT-ринку. Проведена дослідницька робота та проаналізовано основні підходи до визначення кризи, як явища на підприємстві. Описані основні етапи кризи для своєчасного їх виявлення та впровадження антикризових рішень. Визначені основні світові підходи до моделювання моніторингу кризового стану IT-підприємства. Описаний сучасний підхід Доведена різниця між моделюванням фінансового стану традиційоного підприємства та підприємства з IT-сфери. Описано основні відмінності показників, які впливаають на фінансовий стан підприємств з традиційних та IT-сфер. Обґрунтовано необхідність створення системи антикризового управління сучасного підприємства в IT-сфері, яка передбачає діагностику банкрутства на його ранніх стадіях з метою усунення його загрози. Досліджено особливості антикризового управління на підприємствах IT галузі в умовах подолання наслідків кризи. Розглянуто сутність елементів антикризового управління, які на сьогодні є актуальними і використовуються на провідних бізнесах світу. Проведена оптимізація кризових рішень на основі поєднання моніторингу фінансового стану та життєвого циклу підприємства. Проаналізовані основні рекомендації світових науковців, їх підхід та аргументації рішень під час кризи на підприємстві. Обгрунтовано та описано необіхдність та послідовність дій при настанні кризи. У даній роботі було побудовано модель оцінки ризику банкрутства на основі оцінки головних фінансових показників підприємства, які були спрогнозовані за допомогою динамічних моделей прогнозування. Така інтерпретація моделі дозволяє провести моніторинг фінансового стану підприємства на основі зпрогнозованих показників за допомогою динамічних методів прогнозування. Також проаналізовані дані компанії і визначено рівень можливості банкротства.
  • ДокументВідкритий доступ
    Імітаційне моделювання економічної безпеки страхової компанії в ринкових умовах
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Черниш, Дар’я Валеріївна; Капустян, Володимир Омелянович
    В даній дипломній роботі проаналізовані основні підходи щодо аналізу фінансового стану страхового ринку України в період з 2011 по 2020 роки. На основу методу Ньюмана-Моргенштерна оцінено значення очікуваного результату для страхових агентів і клієнтів, а також визначено ймовірність настання страхового випадку для трьох груп клієнтів. За допомогою критерій Лундберга визначено ймовірність банкрутства ринку автострахування при різній величині капіталу і граничному значені банкрутства. Було розглянуто основі показники, що опосередковано впливають на величину результату страховика і відповідно на ймовірність страхового випадку. Для кожного із цих критеріїв визначено значущість впливу на основні відносини між страховиком і агентом, за допомогою F-критерій Фішера. Для оцінки фінансового стану була взята офіційна статистика ринку страхування. Показники представлені у дискретному часі за допомогою актуарних розрахунків. Моделі були представлені у динаміці починаючи з 2011 по 2019 рік, джерелами даних становили оцінний сайт статистики України, а джерелами для аналізу ринку страхування – наукові статті
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання процесу прийняття рішень при просуванні на ринок нових товарів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Дегтяр, Дарина Костянтинівна; Пишнограєв, Іван Олександрович
    Виготовлення нових продуктів має вирішальне значення для процвітання компанії, оскільки споживачі хочуть і очікують нових і вдосконалених продуктів. Тому кожна компанія потребує власної програми розробки нового продукту, яка передбачає перспективу і враховує властивості товарів, такі як "смертність", тобто виведення з ринку через певний проміжок часу. Представлена нами модель та економетричний підхід дозволяють кількісно виміряти теоретичні особливості цін. Зокрема, запропоноване рівняння дозволяє описати швидкість та терміни цінових переходів, в той час як ми використовуємо моделювання суміші, щоб перевірити відносну важливість різних тригерів посадки ціни. Нарешті, ми застосовуємо ієрархічну структуру для опису емпіричних розподілів часу та швидкості цінових переходів та одночасно для виявлення найбільш вірогідних цінових факторів В умовах ринкової економіки успіх компанії багато в чому залежить від того, наскільки правильно вона оцінює свої товари та послуги. У свою чергу, на ціни впливає низка політичних, економічних, психологічних та соціальних факторів. З одного боку, ціна може визначатися рівнем витрат на виробництво товару, з іншого боку, її рівень може залежати від психології поведінки споживача. Тому при встановленні ціни на товар підприємець повинен враховувати всі фактори, що впливають на його рівень, і встановлювати ціну з метою отримання прибутку [1, 9]. У роботі також досліджено компанію зі сфери високих технологій «Зоря»-«Машпроект», проаналізована цінова політика фірми-виробника та модельні ряди товарів [12]. Дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, переліку джерел посилання та додатку. Бакалаврська робота містить 70 сторінок, 14 ілюстрацій, 3 таблиці, 12 додатків та 40 джерел літератури.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання поведінки інвестора на фондовому ринку України
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Гржелінський, Святослав Юрійович; Фартушний, Іван Дмитрович
    Фондовий ринок є невід'ємною складовою фінансового ринку кожної країни. Одним із показників ефективності функціонування ринку цінних паперів є пріоритетний розвиток його організованого сектору, який характеризується прозорістю проведення операцій із цінними паперами, ліквідністю, формуванням справедливої ціни на активи Проте в Україні частка організованого ринку в загальному обсязі торгів цінними паперами надзвичайно мала. До факторів, які стримують розвиток організованого ринку цінних паперів, можна віднести проблеми у сфері реєстрації та обліку цінних паперів. Депозитарна система, що виникла в розвинених країнах задля прискорення обігу цінних паперів саме на організованій частині ринку, в Україні ще не набула закінчених рис та не впливає на вирівнювання диспропорції в бік організованого ринку. Тому побудова ефективної депозитарної системи надзвичайно актуальна для нашої держави. Дипломна робота складається зі вступу, 2 розділів (теоретичного та практичного), висновків та переліку джерел посилання. Робота виконана в загальному обсязі 67 сторінок, містить 2 таблиці, 14 рисунків та 74 формул. Метою роботи є розвиток математичного апарату динамічного управління портфелем цінних паперів в нестабільній економічній ситуації українського фондового ринку. У роботі розроблена вдосконалена модель управління портфелем на основі класичної моделі Марковіца. Для досягнення поставленої мети використані статистичні дані фондового ринку. Результатом дослідження є побудована динамічна модель поведінки інвестора на фондовому ринку України. Ефективність моделі порівнюється з класичними моделями, модель є доцільною для використання.
  • ДокументВідкритий доступ
    Інструменти поведінкової економіки для підвищення прогнозованості та стабілізації банківського сектору України
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Гордійчук, Анастасія Юріївна; Фартушний, Іван Дмитрович
    Метою та завданням дипломної роботи є рохрахунок оптимальних процентних ставок, при яких буде відбуватись максимізація доходу та дослідити вплив інструментів поведінкової економіки на банківський сектор. Об’єктом дослідження виступає банківський сектор України, «УкрСиббанк» та техніки поведінкової економіки. Предметом дослідження є економіко-математична модель кредитно-депозитної політики банку та психологія поведінки людей у тих чи інших ситуаціях. На сьогоднійшній день існує чітка тенденція до зростання політичної та фінансово-економічної нестабільності на внутрішніх та зовнішніх позиціях. Досить великого впливу даних факторів зазнає банківський сектор України. Нестабільність в сфері банківського сектору має негатичний вплив на економіку країни вцілому. Загалом, банківська система представляє собою відкриту та динамічну ситему, яка описується великою кількістю різних елементів, що забезпечують виконання різних функцій. Для розвитку ринкових відносин України досить важливою складовою є ефективне функціонування банківської системи. Основним елементом кредитно-депозитної системи є комерційні банки. Вони складають основну масу банків країни. Для покращення функціонального існування банку застосовуються інструменти поведінкової економіки. Поведінкова економіка – це галузь економіки, яка вивчає поведінку людей при прийнятті тих чи інших рішень у різних ситуаціях. З метою підвищення передбачуваності та стабілізації банківського сектору України було проаналізовано діяльність "УкрСиббанку", розроблено модель кредитної та депозитної діяльності банку, знайдено найкращі процентні ставки, було розроблено нововведення, спрямовані на залучення нових пропонувались клієнти, прибуток від зростання подальшого розвитку та діяльності банку. За дапомогою моделі найдені оптимальні кредитні та депозитні ставки, що дорівнюють 16,2% та 3,9% відповідно, дадуть можливість отримати процентний прибуток у розмірі 673 млн грн. Аналізуючи інструменти поведінкової економіки можна побачити, що існує досить велика кількість технік за допомогою яких можна впливати на поведінку людей та передбачувати ті чи інші рішення. Застосування інструментів поведінкової економіки має досить позитивний вплив на рівень процентного доходу. При найгірний ситуації, коли маємо найнижчу ефективність процентний дохід збільшиться у 1.15 раз, при найкращій ситуації у – 1.39 раз. Дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, переліку джерел посилання та додатків. Висновки та пропозиції, представлені у роботі є обґрунтованими, що підтверджується економічною доцільністю запропонованих заходів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Модель зменшення витрат на залучення та утримання клієнтів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Гаркавенко, Владислав Олександрович; Стець, Олена Вікторівна
    У ході дипломної роботи було досліджено теоретичні аспекти аналізу та управління клієнтською базою підприємства. Розроблено методичний підхід і інструментарій прогнозування клієнтської поведінки для максимально ефективного стимулювання попиту та клієнтоорієнтованості підприємства на основі підходу оцінки CLV клієнта. За допомогою стохастичних Pareto/NBD та Gamma-Gamma моделей був здійснений прогноз майбутньої кількості та цінності покупок клієнтів компанії, був ідентифікований ймовірний відтік клієнтів. Для зручного аналізу і управління результатів був створений динамічний дашборд.
  • ДокументВідкритий доступ
    Прогнозна модель продаж побутової техніки інтернет магазина Авіс
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Гайдай, Ярослав Павлович; Жуковська, Ольга Анатоліївна
    У дипломній роботі проведено аналітичний аналіз наукової літератури, що охоплює напрямок дослідження даної роботи. Розкрито також сутність понять, що характеризують електронну комерцію та ринок роздрібної торгівлі побутової техніки. У цьому дослідженні було представлено певну послідовність аналізу часових рядів для ефективного прогнозування. Дипломна робота має за мету вирішити такі теоретичні і практичні завдання: - провести аналіз поняття електронної комерції; - провести аналіз ринку побутової електроніки в Україні та місце ТОВ «Авіс» на ньому; - провести аналіз моделей прогнозування; - розробити реалізацію моделі; - провести аналіз побудованих прогнозів. У зв’язку з чим, автором в роботі запропоновано побудову економіко-математичної моделі продажу побутової техніки інтернет магазину. Основою схеми побудови дослідження є огляд робіт і виявлення в них неточностей, які дозволять звузити пошуки алгоритмів вдосконалення моделі. В першу чергу моделі базуються на згладжуванні даних для прогнозування. Згідно схеми прогнозування, спочатку відбувається корекція даних для точного прогнозу. При дослідженні літератури та аналізі моделей на основі даних найкраще адаптується модель ковзного середнього. Під час аналізу було перевірено, що краще всього брати середнє за 4 періоди. Знайдений коефіцієнт допомагає повторити періодичні стрибки, що відбуваються кожного року. Дотримуючись логіки піків, можна передбачити їх у майбутньому. Особливістю роздрібного ринку є велика кількість товарів. Торговельні мережі багато магазинів і мають високий відсоток продажу товарів. Через це стає легше передбачити торгові групи (певний набір товарів, подібних за складом). І з року в рік тенденція продажів зберігається. Точність, надану коефіцієнтом, дуже добре використовувати при плануванні. Тому в дослідженні розглядається планування збуту торгової групи не лише через точність, а й тому, що склад повинен бути підготовлений до майбутніх навантажень, що є одним із управлінських рішень. Дипломна робота складається із вступу, двох розділів, висновків, містить 15 ілюстрацій , 8 таблиць і 41 джерела літератури.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання оцінки кредитних ризиків комерційних банків
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Яковлєва, Ірина Олегівна; Іваненко, Віктор Іванович
    Сучасні висококонкурентні умови на банківському ринку змушують банки ще ретельніше ставитись до процесу кредитування, який є однією із головних статей прибутку для банку, а також одним із рушіїв економіки, так як забезпечує збільшення споживання, розширення діяльності бізнесу, а, отже, і збільшення кількості робочих місць. Точна оцінка кредитного ризику дозволяє банкам зменшувати кількість безнадійних боргів, ефективно керувати кредитним портфелем та мінімізувати витрати і, одночасно з цим, максимізувати прибутки банку. Головним завданням дипломної роботи було визначення ймовірності дефолту позичальників та розрахунок ймовірності виживання юридичних осіб впродовж терміну погашення кредиту. Для цього було проаналізовано та застосовано структурну модель оцінки кредитного ризику та перевірено її адекватність за допомогою порівняння з іншою моделлю на реальних даних. Метою дипломного проєкту є визначення та аналіз кількісного вираження кредитного ризику для послідовного прийняття рішень при видачі кредиту комерційним банком. Під час першого дослідження було проаналізовано кредитний ризик компанії на 2019 рік та було проведено порівняння цих даних з реальними історичними даними. Під час нього були знайдені всі важливі показники для оцінки кредитного ризику (відстань до дефолту, ймовірність дефолту очікувана рентабельність активів, очікувана волатильність активів), а також ймовірних втрат банку при дефолті компанії . Було побудовано графік кредитного ризику для компанії на наступні роки з кроком у півріччя. Також за допомогою виведеної формули кредитного ліміту було знайдено кредитний ліміт для компанії-позичальника в рамках його кредитного рейтингу. Ця величина є орієнтиром для кредитора при видачі кредиту та визначенні терміну погашення заборгованості. Також вибрана модель була випробувана для визначення ймовірності дефолту компанії, яка збанкрутувала, за допомогою історичних даних. Дослідження показало, що на основі даних з фінансової звітності компанії до дефолту, модель може передбачити певну фінансову нестійкість компанії, що може призвести до її дефолту. Результати дослідження можуть використовуватись сучасними українськими банками для аналізу кредитного ризику юридичних осіб, для забезпечення надійного процесу прийняття рішень.
  • ДокументВідкритий доступ
    Моделювання внутрішньоденних угод на фондовому ринку засобами технічного аналізу
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Бєляєв, Ігор Юрійович; Тадеєв, Юрій Петрович
    В першому розділі дипломної роботи було проведено дослідження сутності та роль міжнародних фондових ринків в сучасній світовій економіці . В другому розділі дипломної роботи здійснено аналіз методів прогнозування фінансових інструментів. Розглянуто теорію хвиль Елліота з її перевагами та недоліками. За для більш коректної роботи теорії на практиці до неї було додано модель точок супротиву а підтримки, яка базується на числах Фібоначчі. Таким чином було побудовано імітаційну модель та сформульовано математичний вигляд цієї моделі для прогнозування динаміки цін на фондовому ринку. Практичне значення отриманих результатів полягає в прогнозуванні руху цін фінансових інструментів на світових фондових ринках. За для оптимального розрахунку цих значень було створено програмне забезпечення, яке дозволяє в найкоротший термін спрогнозувати динаміку фінансового інструменту, адже загальна динаміка біржових, в тому числі фондових ринків, стрімко змінюється і рішення з приводу угод треба приймати якомога скоріше.
  • ДокументВідкритий доступ
    Економіко-математичне моделювання стратегії трансформації бізнесу роздрібній торгівлі в сучасних умовах України
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Шерстюк, Олександра Павлівна; Черноусова, Жанна Трохимівна
    Підприємницька діяльність є важливим драйвером економічного розвитку кожної країни. Пріоритетною діяльністю досліджуваного підприємства є дистриб’юторська діяльність, яка власне й приносить дохід. Важливою частиною всіх підприємств є організація трудового процесу та розширення каналів збуту. Вони сприяють розвитку бізнесу, підвищенню кількості клієнтів, зростанню попиту та розвитку підприємства. У даній роботі було побудовано модель оцінки фінансового стану підприємства на основі оцінки його головних фінансових показників при трансформації стратегії управління підприємством. Для розробки ефективного плану управління підприємством та розподілу важливих ресурсів, що впливають на успішність подальшого функціонування піжприємства, важливо аналізувати попередні показники та результати попередньо-застосованих технік управління. Виходячи з такого аналізу можна оцінити прийняті у минулому рішення та дійти певних висновків щодо ефективності тих чи інших дій стосовно фінансових результатів діяльності компанії. На момент написання роботи перед нами стоїть ще одна суттєва проблема – мінливість економічного та соціального стану України у зв‘язку з пандемією, що має чималий вплив на окремі економічні сектори країни. Так, плануючи подальшу діяльність опрацьовуваного підприємства, ми беремо до уваги декілька варіантів розподілу ресурсів для пошуку оптимального управлінського рішення в залежності від реального стану економіки на наступний період. Результатом роботи є розробка стратегії управління ресусами в залежності від економічної ситуації та аналіз отриманих фінансових результатів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Економіко-математичне моделювання перспектив інвестиційного потенціалу України
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021) Фоміна, Валерія Юріївна; Капустян, Володимир Омелянович
    В даній дипломній роботі представлено основні теоретичні підходи для аналізу інвестиційного простору країни та оцінку впливу іноземних надходження на економічний розвиток крани. Було розглянуто динаміку притоку іноземних інвестицій в Україну, а також проаналізовано взаємовплив економічного зростання країни та іноземними інвестиціями. Виділено основні критерії залежності рівня бідності від іноземного інвестування. Для оцінки інвестиційного потенціалу було проведено дослідження неоднорідності інвестиційного простору країни на регіональному, галузевому рівнях та видами економічної діяльності. Далі був проведений аналіз макроекономічних факторів, які впливають на регіональний розподіл інвестицій. Та на основі досліджень проведених в даній роботі була створена модель на оцінки інвестиційного потенціалу країни.