Магістерські роботи (НАЕПС)
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Магістерські роботи (НАЕПС) за Ключові слова "637.073"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Відкритий доступ Удосконалення контролю результатів вимірювання оптичних показників цільного зерна пшениці(2018-12) Жиляков, Дмитро Володимирович; Защепкіна, Наталія МиколаївнаАктуальність теми. В умовах ринкової економіки інтенсивний розвиток виробництва харчових продуктів висуває особливі вимоги до оцінки їх хімічних показників, що вимагає розробки сучасних експресметодів та засобів з урахуванням максимальної автоматизації отримання результатів аналізів та їх подальшої обробки. Впровадження малозатратних неруйнівних експрес-методів дозволяє швидко і точно проводити оцінку якості як готових продуктів харчування, так і сировини в лабораторних умовах під час виробничого процесу. Спектроскопія у ближній ІЧ-області являє собою сучасний інструменттальний метод кількісного та якісного аналізу різних об'єктів. Використовувана область спектра безпечна як для оператора, так і для об'єкту аналізу, що при відповідному технічному забезпеченні дозволяє досліджувати різні сільськогосподарські продукти бе нанесення їм будь-якої шкоди [22]. Об’єктом дослідження є конструктивні особливоті спектроенергетичних вимірювальних засобів БІЧ діапазону придатних для визначення оптичних характеристик цільного зерна пшениці та математичні методи обробки спектральних даних. Предметом дослідження є проведення порівняльних вимірів масових концентрацій протеїну та клейковини розробленим метрологічно повіреним макетом вимірювальної установки та їх зрівняння із аналітичними хімічними методами лужної екстракції даних аналізів, проведення математичної обробки результатів зрівняння. Мета роботи вдосконалення методу контролю цільного зерна пшениці спектроенергетичними вимірювальними засобами в БІЧ області спектру. Методи дослідження. Порівняльна статистична обробка даних, порівняльний аналіз вимірювальних засобів та їх режимів роботи. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні контролю оптичних показників цільнового зерна пшениці шляхом порівняння їх з данними отриманими електроенергетичним вимірювальним засобом та класичними фізико-хімічними методами. Практична цінність полягає в впровадження вищезазначених методів та засобів і пропонується у вигляді технологічної карти на вимірювальний засіб «Інфраскан-105», що дозволить покращити надійність та повторюваність реульатів у випадку проведення метрологічної повірки даним виробом Апробація роботи. Результати роботи висвітлені в наступних статтях що пройшли апробацію та знаходяться на стадії публікації: - 2. Защепкіна Н.М. Удосконалення засобів визначення оптичних характеристик зерна пшениці із застосуванням електромагнітного випромінювання в ближній інфрачервоній області спектру / Н. М. Защепкіна, О. А. Наконечний, Д. В. Жиляков, М. І. Харченко // Вісник Хмельницького національного університету, серія «Технічні науки». – 2017. – №4. – С.69-82. - Защепкіна Н.М. Контроль інформативних показників харчових продуктів засобами і методами спектрометрії /Н. М. Защепкіна, О. А. Наконечний, Д. В. Жиляков, М. І. Харченко// Вісник Херсонського національного технічного університету. – 2017. – Вип. 6 (60) – С. 113-115. - Защепкіна Н.М. Контроль інформативних показників харчових продуктів засобами і методами спектрометрії/ Защепкіна Н. М., Наконечний О.А., Жиляков Д.В., Харченко М.І. //Матеріали XVIIІ Міжнароднюї конференції з математичного моделювання, присвяченої 100 – річчю з дня народження академіка Ю.О. Митропольського 18-22 вересня 2017 року. Херсон Україна. С.66-68. - Дубягін Б.В. Удосконалення підходів до застосуваня автоматизованих спектронергетичних засобів в ближній інфрачервоній області спектру/Б.В. Дубягін, Д.В. Жиляков// Міжнародна науково-практичнаконференція «Теоретичні та прикладні аспекти розвитку науки», м. Київ, 11-12 грудня 2018 року. [Прийнято до редакції (received) 10.12.2018]. Структура та обсяг роботи. Робота складається із вступу, п’яти розділів, висновків, 59 рисунків, 32 таблиць, списку використаних джерел із 36 позицій та 1 додатку. Загальний обсяг роботи – 116 сторінки, з яких основна частина викладена на 111 сторінках.