Секція 6. Інформаційно-вимірювальна техніка та технології біомедичних досліджень

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 13 з 13
  • ДокументВідкритий доступ
    Процеси змін градієнтів температур в біологічних тканинах при дії лазерного випромінювання
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Шмендель, О. Г.; Данилюк, І. А.; Терещенко, М. Ф.
    В даній роботі було проведено порівняння впливу лазерного випромінювання (ЛВ) з довжиною хвилі 0,66 мкм на температурні процесі у верхніх шарах шкіри курки та людини та для об’єктивної оцінки результатів експерименту розроблено математичну модель зміни температури шкіри під впливом лазерного опромінення.
  • ДокументВідкритий доступ
    Комплексний метод дослідження біомеханічних параметрів стопи людини
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Цапенко, В. В.; Терещенко, М. Ф.
    Стопа є структурним сегментом опорно-рухового апарату, яка забезпечує його стато-локомоторну функцію і являє собою цілісний морфофункціональний об'єкт, від якого залежить рухома функція людини. При плоско-вальгусній деформації, опорний вектор стопи зміщується латерально (до зовнішнього краю стопи) - це змінює характер ходьби, є причиною посилення динамічного навантаження на весь опорно-руховий апарат. Актуальним науково-технічним завданням є розробка комплексного методу дослідження просторових біомеханічних параметрів стопи людини. У даній роботі запропоновано метод для кількісної оцінки вираженості вальгусної деформації стопи, де в якості кількісного показника розподілення тиску по підошовній поверхні стопи використовується розширений фронтальний динамічний індекс (ФДІ) та критерій оцінки демпфуючих властивостей тканин стопи (ДВТ), які разом з якісними показниками отриманими при аналізі діаграм динамічних кривих, градієнтом зниження амплітуди заднього поштовху, можуть успішно використовуватись для моніторингу стану стопи, встановлення діагнозу та ефективності різноманітних методів лікування плоско-вальгусної деформації стопи.
  • ДокументВідкритий доступ
    Параметри глибини та якості очистки поверхні ран системою вакуумної абсорбції та санації ран
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Руцька, Оксана Володимирівна; Терещенко, Микола Федорович
    Проведено порівняльне дослідження глибини та якості очищення поверхні рани за допомогою різних методів, таких як: стандартно-санаційного методу очищення; аспіратаційно-вакуумного та комплексного аспіратаційно-вакуумного з інгаляційним очищенням поверхні. Показано найбільшу ефективність при використанні системи вакуумної абсорбіції та санації ран з інгаляційним очищенням. Проведена оцінка степеня очистки кожного з використаних методів на біологічні тканини (БТ) та розраховано значення якості та глибини очистки з використанням тестеру очистки води Xiaomi Mi TDS Pen.
  • ДокументВідкритий доступ
    Лазерні технології в лікуванні захворювань крові
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Нагорянський, Р. С.; Заєць, С. С.
    В даній статті описано, основні принципи застосування лазерних технологій в сучасній медичній практиці, а саме при лікуванні захворювань крові приведенні переваги застосування даних технологій, що дозволяють отримати кращий результат процесу лікування, в порівнянні з іншими відпрацьованими технологіями лікування.
  • ДокументВідкритий доступ
    Контроль дози лазерного випромінювання при виведенні татуювань
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Нагорний, А. І.; Безуглий, М. О.
    В даній роботі на основі модельного експерименту проаналізовано вплив оптичного просвітлення на ефективність доставки лазерного випромінювання за допомогою фотометра з еліпсоїдальними рефлекторами.
  • ДокументВідкритий доступ
    Вплив опромінювання крові випромінюванням оптичного видимого діапазону на оксигенацію крові та частоту пульсу
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Лоєнко, А. А.; Лоєнко, Є. О.
    Розроблено аналітичні моделі для проведення розрахунків вмісту кисню в крові при лазеротерапії. Результати проведених розрахунків та досліджень дозволили визначити та обґрунтувати необхідну тривалість часу досягнення ефекту впливу оптичного випромінювання на показники крові в залежності від типу шкіри. Зроблено висновок проте, що можна контролювати локальну концентрацію вільного молекулярного кисню у тканинах.
  • ДокументВідкритий доступ
    Вплив параметрів ультразвукових коливань на глибину проникнення лікарських речовин
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Копищик, В. В.; Терещенко, М. Ф.
    Приведені результати дослідження впливу параметрів ультразвукових коливань на проникність лікарських речовин трасдермальним шляхом. Отриманнні дані дозволять контролювати та передбачати результати використання ультрафонофорезу при лікуванні тих чи інших захворювань. Неінвазивне лікування є оптимальним методом лікування так як при використанні має найменшу кількість побічних ефектів, що викликає інтерес до фізіотерпаії.
  • ДокументВідкритий доступ
    Вплив магнітного поля на глибину проникнення фармацевтичних препаратів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Клепач, М. М.; Терещенко, М. Ф.
    Наведено дослідження глибини проникнення лікарських препаратів в біологічну тканину під впливом змінного магнітного поля. Встановлена залежність дозволяє контролювати та визначати час введення лікарського засобу, його проникнення в шари біологічної тканини. Проникність шкіри людини являє вагомий інтерес для фізіотерапії, так як на ній ґрунтується дія і терапевтичний ефект фізичних методів лікування. Задача дослідження випливає з розвитку методу неінвазивного введення лікарських препаратів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Система стимуляції біологічних тканин з діагностикою
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Дорощук, І. А.; Терещенко, М. Ф.
    Система стимуляції біологічних тканин (БТ) з діагностикою базується на способі імпульсної електростимуляції БТ з впливом на пацієнта імпульсними струмом різних видів , в межах діапазону по струмі (0 - 30,0) мА, що характеризується частотою проходження імпульсів (0,1 - 99,9) Гц та тривалістю імпульсів в інтервалі (0,1 – 9,9) мс. Процес впливу імпульсним струмом на пацієнта та їх ефект контролюють шляхом заміру значень струму на ділянці тіла пацієнта в зоні його дії та значенням температури в цій же зоні в період з початку процедури впливу і до її закінчення. Така система забезпечує високу ефективність біостимуляції м’язів, з надійним та безпечним контролем фізіотерапевтичного впливу. Вимір градієнтів температури виконують за допомогою спеціально вбудованого в систему датчика.
  • ДокументВідкритий доступ
    Система діагностики стану здоров’я людини
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Гурова, Т. О.; Шевченко, В. В.
    В даній статті розглянута система діагностики, яка дозволяє отримати оцінку фізіологічного стану людини на основі зняття електрокардіограми, електроміограми, визначення параметрів дихання (частоти дихання та об’єму видихуваного повітря), поточного значення частоти пульсу, насичення крові киснем та аналізів проб видихуваного повітря. Розглянуто особливості даної системи, що полягає в можливості оцінки стану біооб’єкта одразу по декількох різних характеристиках, а також в здатності зняття даних на відстані від досліджуваного об’єкта.
  • ДокументВідкритий доступ
    Метод електрокардіологічного дослідження з розширеними функціями
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Грузинська, О. Т.; Терещенко, М. Ф.
    Проведено дослідження існуючих методів сучасної електрокардіографії (ЕКГ) та метода ЕКГ з каналами серця та перикарда з метою дослідження їх функціональних можливостей. Проведено виміри сигналів ЕКГ стандартними способами, та за допомогою удосконаленої системи контролю роботи каналів серця та перикарда ЕКГ, новизна якого полягає у тому, що сигнали, отримані з комплексних електродів, розташованих на меридіанах каналів серця та перикарду, що дозволить отримати більш чітку картину стану серця з розширеними функціями.
  • ДокументВідкритий доступ
    Система діагностики стану головного мозку
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Гармаш, Ольга Юріївна; Шевченко, Вадим Володимирович; Матвієнко, С. М.
    Приведено аналіз та особливості методів діагностики стану головного мозку, методів сканування акустичних сигналів, їх прийом, обробка та подальший аналіз для отримання інформації про можливу наявність пухлин та крововиливів у мозку людини
  • ДокументВідкритий доступ
    Inverse link unit for parameters control of electrosleep therapy device
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Prylypa, І. A.; Stelmakh, Nataliia
    This article examines the option of controlling the parameters of the device for electrosleep therapy in order to facilitate the procedure and avoid the patient's unpleasant sensations during therapy.