Вісник НТУУ «КПІ». Серія «Гірництво»: збірник наукових праць, Вип. 34

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • ДокументВідкритий доступ
    Оцінювання енергоефективності в навчальних закладах з використанням правила ранжування кондорсе за показниками впливу на рівень їх енерговикористання
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Розен, В. П.; Яковчук, І. В.; Шарий, І. М.
    У роботі розглянуто механізм виявлення кращих зразків енергоефективності, який спирається на метод ранжування і забезпечує достовірність управлінських дій спрямованих на підвищення рівня енергоефективності системи енергоспоживання в навчальних корпусах. Задачу підвищення енергоефективності запропоновано розглядати з позицій енергетичного бенчмаркінгу, який об’єднує задачі моніторингу, знаходження кращих і гірших аспектів системи, планування дій до підвищення ефективності енергозбереження та можливості їх застосування.
  • ДокументВідкритий доступ
    Удосконалення методу розрахунку ризиків для здоров’я працівників гранітних кар’єрів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Молодець, Ю. А.; Тверда, О. Я.; Ткачук, К. К.
    Проведено удосконалення методики визначення канцерогенного та не канцерогенного ризиків для здоров’я працівників кар’єрів. Здійснено оцінку токсичності ґрунтів на прилеглій до відвалу гранітного кар'єру території з використанням рослинних біотесторів. Визначено за результатами ростового тесту фітотоксичний ефект, в результаті чого доведено, що відвал впливає на забрудненість грунтів за визначеною залежністю.
  • ДокументВідкритий доступ
    Фіскальні ресурси надрокористування
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Бодюк, А. В.
    Розробляються теоретичні поняття скарбницького фіскалювання надрокористування, як процесів визначення фіскальних доходів за господарське користування надрами, що поступають від надрокористувачів до державної скарбниці (казни).
  • ДокументВідкритий доступ
    Исследование режима горных работ, обеспечивающего достижение максимально возможной производительности карьера по руде
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Луценко, С. А.
    Исследованы варианты режима горных работ, обеспечивающие достижение максимально возможной и плановой производительности карьера по руде и их влияние на область возможных решений по определению и усреднению коэффициентов вскрыши. Установлено, что при определении области регулирования режима горных работ необходимо исходить не только из углов откоса рабочих бортов карьера, обеспечивающих нормальные условия производства горных работ, но и учитывать возможность достижения заданной производительности карьера по руде. Доказано, что при развитии горных работ с минимальной шириной рабочей площадки производительность карьера, исходя из резерва готовых к выемке запасов, будет значительно ниже максимально возможного ее значения.
  • ДокументВідкритий доступ
    Оптимізація технологічних параметрів екскаваторно-автомобільних комплесів кар’єрів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Фролов, О. О.; Соколовська, М. І.; Краморенко, Л. В.; Кононович, В. А.
    Виконано аналіз існуючих досліджень щодо визначення найбільш доцільного співвідношення параметрів екскаваторно-автомобільного комплексу при розробці родовищ корисних копалин відкритим способом. Отримана аналітична залежність оптимального співвідношення між об’ємом кузова автосамоскида і об’ємом ковша екскаватора для досягнення максимально можливої продуктивності екскаваторно-автомобільного комплексу на кар’єрах.
  • ДокументВідкритий доступ
    Геомеханічне обгрунтування засобів забезпечення стійкості тектонічно порушеного масиву на період спорудження великогабаритного тунелю
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Стовпник, С. М.; Осипов, О. С.
    Обгрунтовані параметри ефективних способів закріплення приконтурного масиву, які відповідають на сучасному етапі розвитку тунелебудування: випереджувального кріплення «Екран з труб», комбінованої конструкції рамного кріплення в поєднанні з анкерами «Titan» та набризкбетоном, запобіжне закріплення забою скловолокнистими анкерами. Результати математичного моделювання були підтверджені інструментальними спостереженнями при будівництві Бескідського тунелю.
  • ДокументВідкритий доступ
    Про в’язке та крихке руйнування гірських порід при ударі та вибуху
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Войтенко, Ю. І.
    В статті проаналізовано відомі критерії крихкого та в’язкого руйнування гірських порід та модельних матеріалів. Показано, що для оцінки крихкості руйнування при ударі та вибуху найкраще підходять критерії, запропоновані Г.П. Черепановим і А.С. Баланкіним. Виходячи із цих критеріїв переважна більшість гірських порід руйнується як крихкі матеріали з утворенням дисипативних структур (ДC), в тому числі ДС у вигляді рівномірно розподілених мікротріщин по об’єму гірської породи за винятком вузького класу глинистих осадових порід та деяких сортів вугілля,де переважно створюється ДС у вигляді зони пластичної деформації. Формування дисипативних структур у вигляді локальних мікро- та макротріщин при дії вибуху та удару в монолітних породах має хвильову природу.
  • ДокументВідкритий доступ
    Закономірність швидкості розповсюдження сейсмічних хвиль в залежності від температури та глибини промерзання ґрунту
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Крючков, А. І.; Бахтин, А. І.
    Встановлено закономірність зміни швидкості сейсмічних хвиль при промерзанні масиву гірських порід з глибиною, яка дозволяє спрогнозувати передачу та розподіл енергії сейсмічних хвиль на різній глибині гірського масиву та утворення хвильового каналу між скельною породою та промерзлим ґрунтом.
  • ДокументВідкритий доступ
    Бенчмаркінг охорони праці для машинобудівних виробництв України
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2017) Ільчук, Оксана Степанівна