Перегляд за Автор "Goltvyansky, A. V."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Відкритий доступ Selective-integrative technology for the separation of colostrum into components and the possibilities of obtaining protein substances from different sources(Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute, 2024) Ivanov, E. G.; Goltvyansky, A. V.; Bozhkov, A. I.; Gromovoy, T. Yu.Проблематика. Отримання біологічно активних природних сполук, які беруть участь у регуляції метаболізму, є важливим зав- данням біотехнології. Унікальним природним джерелом різноманітних біологічно активних сполук є молозиво. Однак надзви- чайно висока природна варіабельність складу молозива не відповідає існуючим вимогам до стандартизації фармацевтичних препаратів. Мета. Розробити метод поділу молозива на основні компоненти (ліпіди, казеїн і білкові фракції), тим самим зменшити варіабель- ність складу молозива, отримати декілька цільових продуктів і показати можливість отримання нових білкових речовин із різних джерел. Методика реалізації. Поділ молозива здійснювали шляхом центрифугування та мембранної фільтрації. Для отримання біл- кових речовин із різних джерел використовували рослинні білки (соняшник) і молочні білки. Для визначення складу білків, вуглеводів і нуклеїнових кислот застосовували мас-спектрометрію, центрифугування та мембранну фільтрацію. Результати. Показано, що запропонований метод отримання основних речовин із молозива значно зменшує мінливість їхнього складу порівняно з цільним молозивом. Ефективність осадження білків у концентрованих білкових розчинах шляхом центрифу- гування та ультрафільтрації залежить від концентрації білка. Крім того, утворення неспецифічних білкових агрегатів у центри- фужному полі дає змогу отримувати білкові речовини із різних природних джерел, що є актуальним для функціонального харчу- вання. Висновки. Запропонована селективно-інтегративна технологія отримання різноманітних субстанцій із молозива значно зменшує високу варіабельність складу молозива. Вона підвищує ефективність поділу компонентів на ліпідну, казеїнову фракції, фракцію низькомолекулярних білків та ультрафільтрат, а також дає змогу отримувати білкові речовини з різних джерел.