Секція 2. Оптичні та оптико-електронні прилади і системи
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Секція 2. Оптичні та оптико-електронні прилади і системи за Ключові слова "536.5"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Відкритий доступ Використання флюоресцентного сенсора для безконтактного контролю температури в процесі мікрохвильового нагрівання(КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2019) Гайдук, Н. В.; Якунов, А. В.Метод динамічної термометрії, заснований на температурній залежності деяких параметрів спектру флуоресценції, використовується для контролю температури при нагріванні рідких середовищ у мікрохвильовій печі. В якості термочутливого датчика застосовується розчин органічного барвника родаміну 6G. Вимірювання відносної інтенсивності флюоресценції не забезпечує достатньої точності відтворення температур и, а при t>100 С взагалі не дозволяє контролювати температуру. Для водного розчину однаково зручними параметрами є пікова довжина хвилі та коефіцієнт асиметрії спектрального контуру. Для розчину гліцерину більш точним є вимірювання пікової довжини хвилі. Застосування зазначених параметрів спектру флуоресценції для контролю температури розчинів демонструє високу точність і відтворюваність температуро-часових профілів. Описана методика, окрім практичного використання у відповідних технологічних процесах, дає можливість вивчити динамічні зміни температури при мікрохвильовому опроміненні і може бути використана для реєстрації швидких процесів та контролю просторового розподілу температури.