Монографії (ВДЕ)

Постійне посилання зібрання

У зібранні розміщено монографії, авторами яких є науково-педагогічні працівники кафедри.

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • ДокументВідкритий доступ
    Відновлювані джерела енергії
    (Інститут відновлюваної енергетики НАН України, 2020) Барило, А. А.; Бенменні, М.; Будько, М. О.; Будько, В. І.; Васько, П. Ф.; Головко, В. М.; Дідківська, Г. Г.; Жовмір, М. М.; Ібрагімова, М. Р.; Іванченко, І. В.; Іванчук, В. Ю.; Кармазін, О. А; Клюс, В. П.; Клюс, С. В.; Коханєвич, В. П.; Кудря, Степан Олександрович; Кудря, Т. С.; Кузнєцов, М. П.; Новицька, Є. Г.; Маслова, Н. О.; Матях, С. В.; Мороз, А. В.; Морозов, Ю. П.; Мхітарян, Н. М.; Петренко, К. В.; Рєпкін, О. О.; Рєзцов, В. Ф.; Суржик, Т. В.; Ткаленко, М. Д.; Тучинський, Б. Г.; Четверик, Г. О.; Хілько, В. А.; Шинкаренко, Л. Я.; Шихайлов, М. О.; Щокіна, В. А.; Яценко, Л. В.
    У монографії викладено матеріали щодо перетворення енергії різних видів відновлюваних джерел – вітрової, сонячної і геотермальної енергії, енергії малих річок і біомаси в електричну і теплову енергію, обґрунтовані ефективні способи і засоби їх освоєння, види і типи енергетичного обладнання та принципи їх роботи. Розглянуто особливості застосування кожного із видів відновлюваних джерел енергії у різних галузях народного господарювання України, у тому числі у приватному секторі, та представлено результати наукових досліджень у галузі відновлюваної енергетики фахівців Інституту відновлюваної енергетики НАН України. Надано осучаснені показники енергетичного потенціалу відновлюваних джерел енергії та його розподіл на території України. Запропоновано заходи щодо підвищення рівня і ефективності освоєння енергії відновлюваних джерел та комплексного використання різних джерел енергії і систем акумулювання. Висвітлено шляхи вирішення проблем відновлюваної енергетики, у тому числі щодо необхідності створення балансових потужностей за рахунок водню як перспективи реалізації безвуглецевої енергетики України. Розглянуто методи стимулювання розвитку відновлюваної енергетики у різних державах світу та представлено огляд вітчизняної законодавчо-правової бази України, направленої на ефективну реалізацію завдань щодо освоєння енергії відновлюваних джерел. Монографія призначена для наукових та інженерно-технічних працівників, пошуковців та проєктувальників, що спеціалізуються в галузі відновлюваної енергетики, а також викладачів, аспірантів та студентів енергетичних спеціальностей вищих навчальних закладів.
  • ДокументВідкритий доступ
    Особливості комбінованих енергосистем з відновлюваними джерелами енергії
    (Інститут відновлюваної енергетики НАН України, 2022) Кузнєцов, Микола Петрович
    У монографії наведено результати досліджень комбінованих енергетичних систем з відновлюваними джерелами енергії різних видів, які характеризуються випадковимхарактером процесів генерування та споживання електроенергії. Основним джерелом невизначеності виступають погодні фактори, що обумовлюють негарантовану потужність вітрових та сонячних електростанцій. Описано моделі стохастичних процесів балансування потужностей у локальних енергетичних системах, визначено можливості забезпечення оптимальності структури та режимів роботи при використанні засобів акумулювання енергії і допоміжних потужностей. Методи досліджень базуються на статистичному аналізі фактичних даних щодо метеорологічних факторів та режимів споживання енергії, побудові математичних моделей випадкових процесів, аналітичному розв’язку та імітаційному цифровому моделюванні, порівняльному аналізі розрахункових і експериментальних даних. Для студентів, аспірантів і викладачів вищих навчальних закладів, що спеціалізуються в галузі енергетики, проєктантів і енергоменеджерів, фахівців з відновлюваної енергетики.