Вісник НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського». Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження»: збірник наукових праць, № 2 (21)

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження біологічної активності наночастинок оксидів лантану, церію і титану та їх композитів, модифікованих сріблом
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Вембер, В. В.; Лавриненко, О. М.; Загорний, М. М.; Павленко, О. Ю.; Бенатов, Д. Е.
    Нанокомпозити на основі TiO2, СеО2 та La2O3 характеризуються адсорбційними, бактерицидними, віруліцидними властивостями та використовуються для створення антибактеріальних покриттів, знезараження повітря і води. Водночас, біологічна активність модифікованих сріблом нанорозмірних частинок оксидів лантану, церію і титану вважається перспективною з точки зору створення новітніх матеріалів медико-біологічного призначення. В роботі дано загальну характеристику фазового складу, параметрів кристалічної решітки, розмірів первинних частинок (ОКР), морфології та хімічного складу нанорозмірних структур на основі оксидів церію, лантану і титану, синтезованих хімічним методом. Досліджено вплив наночастинок оксидів лантану, церію і титану та їх композитів, модифікованих сріблом (4 мас.%), на ростові процеси мікроорганізмів, які належать до різних систематичних і фізіологічних груп та реалізують різний тип стратегії виживання. Показано, що модифіковані сріблом наночастинки оксидів пригнічують життєдіяльність та ростові процеси майже всіх досліджених мікроорганізмів після годинної експозиції в дозі 1 мг/мл, в той час як не модифіковані наночастинки оксидів можуть проявляти лише слабкий бактеріостатичний ефект. Виявлено відмінність реакції бактерій, які належать до різних систематичних груп, на наявність у середовищі інкубації наночастинок, які досліджуються.
  • ДокументВідкритий доступ
    Особливості хімічного висадження іонів кальцію з розведених водних розчинів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Радовенчик, Я. В.; Гордієнко, К. Ю.; Радовенчик, В. М.; Крисенко, Т. В.
    Підвищення жорсткості природних вод вимагає впровадження систем пом’якшення в офісах та приватних будинках і квартирах, де неможливо реалізувати підігрів та відстоювання води, характерні для традиційних технологій. Ефективність содово – вапняного пом'якшення води в умовах низьких температур та при відсутності відстоювання досліджена досить мало. Тому метою даної роботи було вивчення особливостей содово – вапняного пом'якшення за різних умов з точки зору можливості використання його в побутових та офісних системах. В роботі досліджено особливості формування карбонатів кальцію при обробці розведених водних розчинів карбонатом натрію з метою їх пом’якшення в побутових чи офісних умовах. При температурах 13 – 18 С формування карбонату кальцію потребує значної перевитрати реагентів в порівнянні із стехіометрією, що є досить негативним фактором для застосування процесу в зазначених умовах. При цьому витрата реагентів не співставна із отримуваним ефектом. П’ятикратне збільшення дози соди дозволяє лише в два рази знизити загальну жорсткість обробленої води, а десятикратне перевищення не дозволяє знизити залишкову жорсткість обробленого розчину нижче 0,6 мг-екв/дм3 . Не спостерігається також чіткої залежності інтенсивності відстоювання від співвідношення компонентів. Підвищення рН менш ефективне, ніж підвищення температури. При зміні цих параметрів формування осаду також відбувається по різному. Встановлено, що при нагріванні до 30 С при початковій жорсткості води 8 мг-екв/дм3 та в нейтральному середовищі в розчині фіксуються лише поодинокі пластівці карбонату кальцію. При подальшому нагріванні кількість таких окремих пластівців зростає і при 70 С вони фіксуються навіть до обробки карбонатом натрію. Підвищення рН до 8,4 супроводжується помутнінням розчину вже при 40 С, а при обробці осаджувачем в усьому об’ємі спостерігається моментальне утворення білого дрібнодисперсного осаду. Збільшення рН до 10 знижує температуру помутніння розчину до 30 С і моментальне формування часток карбонату кальцію спостерігається також при цій температурі. Також встановлено, що помякшення води більш ефективно проходить при значній її початковій жорсткості. При температурі води 13 С іони кальцію за деяких умов осаджуються досить інтенсивно. При цьому визначальним є співвідношення між концентраціями карбонат-іонів та іонів кальцію К = [CO3 2-, мг-екв] / [Ca2+, мг-екв]. Особливо це помітно в діапазоні зміни коефіцієнта К від 0 до 15. Подальше збільшення дози карбонат – іонів не дає відчутного ефекту, причому, незалежно від початкової жорсткості води. Однак, навіть за таких умов використання методу при низьких температурах та без відстоювання має досить низьку ефективність і навряд чи може бути застосовано в побутових умовах та для пом’якшення води в офісах.
  • ДокументВідкритий доступ
    Evaluation of the efficacy of alkylimidazolines in reducing the corrosion aggressiveness of oilcontaining waters
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Homenko, Anna; Gomelya, Mykola; Shabliy, Tetiana
  • ДокументВідкритий доступ
    Математичне моделювання процесу гранулювання у псевдозрідженому шарі (огляд моделей)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Корнієнко, Б. Я.; Нестерук, А. О.
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження відмовостійкої системи керування процесом формування вуглецевих виробів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Жученко, Л. К.
  • ДокументВідкритий доступ
    Дослідження температурних полів скловарної печі
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Жученко, А. І.; Ситніков, О. В.
  • ДокументВідкритий доступ
    Вплив теплоізоляції футерівки на теплообмін обертових апаратів
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Щербина, В. Ю.; Швачко, Д. Г.
  • ДокументВідкритий доступ
    Подрібнювальні тіла барабанних млинів і дробарок (огляд конструкцій)
    (КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2022) Мікульонок, І. О.; Карвацький, А. Я.; Лелека, С. В.; Іваненко, О. І.