Моделювання та керування адсорбційним очищенням олив та мастил у режимі зміни сировини

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

Розвиток виробничої сфери та транспорту обумовлює потребу в регенерації індустріальних і транспортних олив та мастил. Актуальною задачею є створення систем керування процесом очищення цих речовин при надходженні їх з суттєво різними властивостями. Метою дослідження є підвищення ефективності систем автоматизації адсорбційного очищення шляхом визначення зв’язку між властивостями кожної нової партії сировини та необхідними умовами її очищення. Запропоновано спосіб керування, спрямований на досягнення цієї мети, який ґрунтується на використанні бази даних. Спосіб передбачає такі етапи: пошук у базі даних речовин-аналогів для нової сировини; статистичні дослідження масиву режимних параметрів, знайдених для аналогів; прийняття рішень щодо корегування завдань регуляторам; адаптування параметрів саме до нової сировини; внесення фактів про властивості нової сировини та відповідні параметри в базу даних. Статистичні дослідження передбачають опис властивостей речовин і процесу очищення в декількох формах (видах моделей) та поступову зміну форм залежно від потужності бази даних. У статті наведено приклад реалізації алгоритму засобами MS Access. Отримані результати сприятимуть підвищенню ефективності роботи системи керування процесами очищення олив і мастил завдяки скороченню часу та підвищенню точності визначення необхідних умов переробки різноманітної забрудненої сировини. Їх можна використати в умовах переробки інших відходів.

Опис

Ключові слова

очищення, регенерація, олива, мастило, сировина, адсорбція, керування, статистика, моделювання, purification, regeneration, oil, grease, raw material, adsorption, control, statistics, modeling

Бібліографічний опис

Ярощук, Л. Д. Моделювання та керування адсорбційним очищенням олив та мастил у режимі зміни сировини / Ярощук Л. Д., Тюріна Є. О. // Вісник НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського». Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження». – 2022. – № 3 (21). – С. 56-68. – Бібліогр.: 12 назв.