Залежність ефективності іонообмінного виділення іонів марганцю із води від типу і форми іоніту та її жорсткості

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

В роботі розглянуті результати, отримані при вилученні іонів марганцю із дистильованої та водопровідної води на сильнокислотному катіоніті КУ-2-8 та слабокислотному катіоніті Dowex MAC-3. Катіоніти використовували в Na+ та Са2+ формі. Концентрацію іонів марганцю (Mn2+) змінювали від 5 до 500 мг/дм3 . Було показано, що сорбційна здатність катіоніту КУ-2-8 залежала від концентрації іонів марганцю, форми іоніту, присутності іонів жорсткості у воді і мало залежала від рН середовища. Сорбційна здатність слабокислотного катіоніту зростала із підвищенням концентрації іонів марганцю та при підвищенні pH середовища, яке змінювалось при зміні концентрації сульфату магнію у дистильованій воді. Сорбція іонів марганцю із водопровідної води знижується для сильнокислотного та слабокислотного катіонів, в порівнянні із розчинами в дистильованій воді, що пов'язано із конкуруючою сорбцією іонів жорсткості. Особливо це помітно при використанні іонітів в Са2+ формі в розчинах у водопровідній воді. Застосування іонітів в Са2+ формі до певної міри знижує їх сорбційну ємність по Mn2+ і в дистильованій воді. Але цей ефект менший у порівнянні з водопровідною водою. В роботі використано модель Томаса для оцінки повної обмінної ємності слабокислотного катіоніту за низьких концентрацій розчину MnSO4 у дистильованій воді.

Опис

Ключові слова

іони марганцю, сильнокислотний катіоніт, слабокислотний катіоніт, сорбенти, обмінна динамічна ємність, окислення, іонний обмін, manganese ions, magnetite, sorbent, catalyst, cationite

Бібліографічний опис

Залежність ефективності іонообмінного виділення іонів марганцю із води від типу і форми іоніту та її жорсткості / Гомеля М. Д., Трус І. М., Твердохліб М. М., Камаєв В. С. // Вісник НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського». Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження». – 2022. – № 4 (21). – С. 65-72. – Бібліогр.: 16 назв.