Cистема аналізу великих обсягів даних з питань кібербезпеки із соціальних медіа

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2020

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Institute of Special Communication and Information Protection of National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute”

Анотація

Запропоновано та обґрунтовано підходи до побудови системи моніторингу та аналізу соціальних медіа з питань кібербезпеки, які базуються на концепції обробки великих обсягів даних, складних мереж, добування знань із текстових масивів. Детально розглянуті компоненти технології ElasticStack, інформаційно-пошукова система Sphinx, графова система управління базами даних Neo4j та система аналізу графів Gephi. Основна ідея створення системи аналізу великих обсягів даних з питань кібербезпеки із соціальних медіа – це одночасне застосування методів і засобів інформаційного пошуку, аналізу даних та агрегування інформаційних потоків. Система забезпечує реалізацію таких функцій: формування баз даних шляхом збору інформації з визначених інформаційних ресурсів; налаштування модулів автоматичного сканування і первинної обробки інформації з веб сайтів і соціальних мереж; ведення повнотекстових баз даних з інформації; виявлення дублікатів, схожих за змістом інформаційних повідомлень; повнотекстовий пошук; аналіз текстових повідомлень, визначення тональності, формування аналітичних звітів; інтеграцію з географічною інформаційною системою; аналіз та візуалізацію даних; дослідження динаміки тематичних інформаційних потоків; прогнозування розвитку подій на основі аналізу динаміки публікацій в соціальних медіа; забезпечення доступу багатьох користувачів до функціональних компонентів системи. Практичне значення отриманих результатів полягає в створенні діючого макету системи контент-моніторингу і аналізу соціальних медіа з питань кібербезпеки, який придатний до застосування як компоненти у складі систем підтримки прийняття рішень щодо інформаційної та кібербезпеки. Розглянуто інтерфейс макету системи, в якому доступні функції пошуку, аналізу та прогнозування появлення інформації в соціальних медіа.Центральне місце інтерфейсу займає дайджест із найбільш релевантних потребам користувача повідомлень. В аналітичному режимі реалізовано низку інструментів для графічного представлення аналізованих даних, які відображуються у вигляді часового ряду кількості релевантних запиту повідомлень на добу, а також перегляду головних сюжетів за темою, кластерів, згрупованих за відповідністю заздалегідь визначеним опорним словам. У системі передбачені режими формування мереж із понять, що відповідають окремим повідомленням (персон, брендів) та інформаційних джерел, які дозволяють ранжувати за рейтингом поняття та досліджувати взаємозв’язки між ними.

Опис

Ключові слова

моніторинг соціальних медіа, кібербезпека розвідка з відкритих джерел, аналіз соціальних мереж, великі дані, Кіберагрегатор, social media monitoring, cybersecurity, open-source intelligence, social media analysis, BigData, CyberAggregator

Бібліографічний опис

Ланде, Д. Cистема аналізу великих обсягів даних з питань кібербезпеки із соціальних медіа / Дмитро Ланде, Олександр Пучков, Ігор Субач // Information Technology and Security. – 2020. – Vol. 8, Iss. 1 (14). – Pp. 4–18. – Bibliogr.: 27 ref.