Пошкоджуваність армованого композиційного матеріалу з врахуванням схеми укладки

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2021

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute

Анотація

Розширення використання армованих композиційних матеріалів (АКМ) в силових елементах конструкцій різного призначення вимагає обґрунтованого забезпечення її несучої здатності на стадії проектування та залишкового ресурсу на стадії експлуатації. Відповідні високонавантажені елементи які виготовлені з АКМ мають анізотропний характер механічних властивостей та крихкий характер руйнування. Аналіз літературних джерел показує, що на сьогодні практично відсутні феноменологічні моделі деформування та критерії руйнування анізотропних АКМ з врахуванням пошкоджуваності. Знання названих параметрів дозволяє суттєво уточнювати напружено-деформований та граничний стани відповідальних елементів різного призначення. В даному досліджені запропоновано моделі визначення граничного значення пошкоджуваності АКМ, що враховує схему укладки кожного шару при різних умов простого навантаження (розтяг, стиск, зсув). Границі використання представлених в роботі моделей обмежується максимальним кількістю шарів в АКМ (до сими шарів). Представлені криві кінетики накопичення пошкоджуваності з використання енергетичного методу запропонованого Дзюбою, який базується на зміні ентропії матеріалів при деформації для АКМ з різною комбінацією укладок шарів. Визначені параметри моделей, що в свою чергу показало недоцільність врахування всіх параметрів – з нехтуванням яких незначно впливають на здатність моделей прогнозувати граничні значення пошкоджуваності.

Опис

Ключові слова

пошкоджуваність, армований композитний матеріал, прогнозування, граничний стан, схема укладки, damage, reinforced composite material, limit state, laying scheme, повреждаемость, армированный композитный материал, прогнозирование, предельноесостояние, схема укладки

Бібліографічний опис

Бобир, М. Пошкоджуваність армованого композиційного матеріалу з врахуванням схеми укладки / Бобир М.І. , Тимошенко О.В., Фам Д.К. // Mechanics and Advanced Technologies. – 2021. – No. 3. – С. 332-338. – Бібліогр.: 12 назв.