Збереження продуктів у Львові в перші післявоєнні роки та його вплив на харчування містян

Вантажиться...
Ескіз

Дата

2022

Науковий керівник

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

КПІ ім. Ігоря Сікорського

Анотація

У статті йдеться про післявоєнні способи збереження продуктів у промислових масштабах на тлі відсутності електричного холодильного обладнання. Встановлено, що основними холодильними реагентами в тогочасному Львові були лід, сіль і дим. Простежено впровадження в місті перших радянських електричних холодильників та соціально-побутові зміни, викликані таким нововведенням. Проаналізовано вплив збереження їжі на харчування львів’ян та визначено основні типи продуктів, які зберігали на основі давніх усталених традицій. Використано загальнонаукові методи дослідження — причиново-наслідковий, порівняльний та системний аналізи, які дають змогу структурувати матеріал дослідження, глибше розкрити основні практики збереження продуктів. При вирішенні поставлених завдань автор брав за орієнтир головні принципи історичної науки: верифікацію джерел, об’єктивність та історизм. Роботу структуровано на основі хронологічного підходу.

Опис

Ключові слова

їжа, лід, льодівня, холодильник, сульфітування, копчення, соління, львів’янин, food, ice, ice house, refrigerator, sulfiting, smoking, pickling, Lviv resident

Бібліографічний опис

Генега, Р. Я. Збереження продуктів у Львові в перші післявоєнні роки та його вплив на харчування містян / Р. Я. Генега // Сторінки історії : збірник наукових праць. – 2022. – Вип. 55. – С. 211-224.